מרוויחות פחות: כמעט כולנו כבר יודעים לדקלם את פערי השכר בין נשים לגברים בישראל (32%), אי שם מאחורי מדינות מערב אירופה, והפער הזה מבוסס על כל מיני סיבות. בין השאר, נשים נמצאות פחות בתפקידים בכירים במעלה פירמידת השכר, עובדות פחות שעות כמו למשל במשרת אם, או עובדות במקצועות "נשיים" כמו חינוך וסיעוד שהשכר בהם נמוך במיוחד.

מחר (רביעי) ייכנס לתוקפו החוק שיחייב כל חברה פרטית גדולה לחשוף את הנתונים והמספרים המטרידים על פערי השכר בין נשים וגברים. ומה יכלול הדוח החדש? קודם כל – מסמך אחד פומבי שבו כל חברה נדרשת לפרסם מהו שיעור הפער בין נשים לגברים שעובדים באותו דרג עם הגדרת משרה זהה. בנוסף יחויבו לפרסם מסמך פנימי לכל עובד לפי הקבוצה שאליה הוא משתייך.

אמש פרסמנו ב"מהדורה המרכזית" נתונים חדשים של חברת All Jobs שמבוססים על למעלה מ-630,000 גולשים ומראים איך גם באותו התפקיד, עם אותן השעות ואותו הוותק, גברים מרווחים יותר – הרבה יותר.

רוב הפערים הנמוכים יחסית בשכר נמצאו במקצועות שהשכר בהם לא גבוה, כמו למשל מאבטח שירוויח כמעט 600 שקלים יותר ממאבטחת בחודש, פער של 8%. מנהל סניף או חנות למשל, ירוויח 9,062 שקלים, 15% יותר ממנהלת אישה (שתרוויח 7,851) – רק כי היא אישה.

קניון ביג ביהוד (צילום: יוסי אלוני, פלאש/90 )
מנהל של חנות מרוויח כ-15% יותר ממנהלת אישה. חנויות במרכז ביג | צילום: יוסי אלוני, פלאש/90

כלכלן בחברה למשל, ירוויח 28% יותר, 2,657 שקלים יותר בחודש ממקבילתו הכלכלנית. פער של 33.5% יותר ניתן למצוא גם בין מנהל תפעול לוגיסטי ובין מנהלת, ואצל מנהלי אבטחי מידע שהשכר הממוצע שלהם גבוה יותר (31,500 שקלים לעומת 26,235), הפער עומד על 20% לטובת הגבר.

אז למה זה קורה אם מדובר באותו התפקיד? התפיסות החברתיות של המעסיקים עדיין קיימות, אבל סיבה נוספת היא שנשים דורשות פחות בשיחות השכר ובתנאים. בנוסף – הדבר "אפשרי" וחוקי, שכן, אין חוק שמחייב את המעסיקים לפעול אחרת.

שאלה טובה היא אם השקיפות החדשה תקדם את השוויון. בינתיים הוחלט שלא להטיל בכלל סנקציות על עסק שלא ידווח על הפערים, אבל התקווה היא שהמידע יהיה ציבורי וחברות יהיו חייבות "להתיישר". וזה גם המקום שלנו, נשים וגם גברים, לדרוש את השוויון הזה.