חשבתם שבעבודה שלכם העובדים ממורמרים? במגזר הציבורי רוב העובדים מחפשים עבודה ורובם שוקלים הסבה מקצועית - זאת בשיעורים גבוהים משמעותית מהמשק כולו. הנתונים, שעולים מסקר שערכה חברת המידע העסקי Coface Bdi, מציגים תמונה מטרידה באשר לכוח האדם במגזר הציבורי, זה שאחראי לספק את השירותים הבסיסיים ביותר לאזרחי ישראל.

מהסקר, שהועבר בקרב 300 אלף מועסקים במשק, הן במגזר הפרטי והן במגזר הציבורי, במסגרת דירוג החברות השנתי, עולה כי 66% מעובדי המגזר הציבורי מעידים כי הם מחפשים עבודה, זאת לעומת 44% במשק כולו. כמו כן, יותר ממחצית ממשיבי הסקר עובדי המגזר הציבורי, 62%, שוקלים הסבה מקצועית, זאת לעומת 38% במשק כולו.

 

"הממצאים העולים מהסקר הם נורת אזהרה לקובעי המדיניות", טוענת תהילה ינאי, מנכ"לית משותפת בחברת המידע העסקי Coface Bdi. "לעובדי המגזר הציבורי אלטרנטיבות ואפשרויות רבות ואטרקטיביות לעבודה בשוק הפרטי, ככל יתר העובדים במשק, ואם המעסיקים במגזר הציבורי לא ישכילו לבצע, למרות יתרון היציבות התעסוקתית המאפיין אותו, את השינויים המתאימים והנדרשים בדומה למגזר הפרטים - הם עשויים לאבד לא מעט עובדים מיומנים ואיכותיים".

למה במגזר הציבורי העובדים לא מרוצים?

השאלות האחרות בסקר יכולות לספק תשובות מסוימות לשאלה - למה עובדי המגזר הציבורי כל כך לא מרוצים ממקום עבודתם? כך למשל רק 42% מעובדי המגזר הציבורי יודעים מה הציפיות מהם במקום העבודה, לעומת 78% במשק כולו, ורק  41% מעובדי המגזר הציבורי סבורים כי יש להם השפעה במקום עבודתם, לעומת 67% במשק כולו.

העלאות שכר מתרחשות בדרך כלל בתדירות גבוהה יותר במגזר הפרטי מאשר במגזר הציבורי, ואכן רק 19% מעובדי המגזר הציבורי השיבו כי קיבלו העלאת שכר בשנה החולפת, לעומת 45% במשק כולו. כמו כן, 39% מעובדי המגזר הציבורי סבורים כי הם מקבלים שכר הולם לעומת 47% במשק כולו.

 

קשר לקוי עם המנהלים, אי רצון בקידום

בכל הנוגע לקשר של עובדי המגזר הציבורי עם המנהלים עולה כי רק 35% בלבד מעובדי המגזר הציבורי חשים כי המנהלים שלהם מכירים אותם כאדם, לעומת 70% במשק כולו, ורק 32% (1 מכל 3 עובדים) מעובדי המגזר הציבורי קיבלו משוב ממנהלם הישיר בחודש האחרון, לעומת 62% במשק כולו. עוד עולה מהסקר כי 36% מעובדי המגזר הציבורי חשים כי מקום העבודה מניע אותם לתרום ולהגיע להישגים, לעומת 65% במשק כולו, וכי 33% מהם בוחרים להישאר במקום העבודה בגלל "ביטחון תעסוקתי, לעומת 25% במשק כולו.

דווקא בנוגע לאפשרויות קידום או מיצוי אישי שמקום העבודה מספק, עובדי המגזר הציבורי דומים לציבור העובדים הכללי. 52% מעובדי המגזר הציבורי סבורים כי יתקדמו במקום עבודתם, לעומת 58% במשק כולו, ו-59% מעובדי המגזר הציבורי מרגישים כי הם ממצים את כישוריהם בתפקידם הנוכחי, לעומת 63% במשק כולו. עם זאת, רק 45% מעובדי המגזר הציבורי מתכננים להציע עצמם לתפקיד חדש בארגון שבו הם עובדים כיום, העונה על כישוריהם ומהווה עבורם קידום או עניין, לעומת 69% במשק כולו.

 

סובלים יותר מהפקקים

גם עובדי המגזר הציבורי סובלים מהפקקים המכבידים, ונראה שאף יותר מעובדי המגזר הפרטי - 55% מהם השיבו כי פקקי התנועה משפיעים על התפוקה שלהם בעבודה, לעומת 37% במשק כולו. 57% מעובדי המגזר הציבורי השיבו כי פקקי התנועה משפיעים על מצב הרוח שלהם, לעומת 47% במשק כולו. בדומה לעובדים בכלל המשק, 53% מעובדי המגזר הציבורי חשים לחץ בתפקידם הנוכחי. 

יחד עם זאת, מודל העבודה ההיברידית, שתופס תאוצה במגזר הפרטי - לא פסח על המגזר הציבורי ו -49% השיבו כי מודל העבודה השתנה בעקבות הקורונה, והוא כעת גמיש יותר ומאפשר עבודה היברדית מהבית ומהמשרד, לעומת 60% במשק כולו. 17% מעובדי המגזר הציבורי השיבו כי כיום יש יותר איזון בין זמן עבודה לפנאי, לעומת 25% במשק כולו. ייתכן ואלו הממצאים שכן עובדי המגזר הציבורי חשים שיש להם פחות גמישות מאשר העובדים במגזר הפרטי. 

תהילה ינאי, מנכ"לית משותפת ב-Coface Bdi (צילום: יהודה סובול)
תהילה ינאי, מנכ"לית משותפת ב-Coface Bdi | צילום: יהודה סובול

מחסור של עובדים במגזר הציבורי, כפי שמורגש כבר היום במשרדי ממשלה רבים כמו גם במערכת החינוך, במשטרה ועוד - משפיע ישירות על איכות החיים של האזרח במדינת ישראל, ועל טיב השירותים שהוא מקבל. בתקופה שבה המשק כולו צמא לידיים עובדות ומקומות עבודה מפתים עובדים מוכשרים בתנאים טובים ובמשכורות גבוהות, במגזר הציבורי חייבים להבין מה בדיוק הוא מציע לעובדים שלו, לפני שנמצא את עצמנו במחסור חמור ביותר.