שרת הפנים איילת שקד וסגן השר במשרד ראש הממשלה אביר קארה הודיעו הבוקר (ראשון) על היציאה לדרך של הרפורמה ברישוי עסקים. הרפורמה פורסמה להערות הציבור וצפויה להיות מאושרת בימים הקרובים על ידי חתימה של השרה שקד. אם אכן תיושם, תסייע לעשרות אלפי עסקים, תחסוך מאות אלפי שקלים ותעלה את ישראל במדד "עשיית העסקים".

הרפורמה החדשה תחסוך כחצי מיליאד שקל שעד היום בוזבזו למשק על רישוי עסקים ארוך ולעיתים מיותר, ו-3,800,000 ימי המתנה במשך עשור לעסקים רבים שלא יצטרכו לבקש רשיונות מרגולטורים רבים ושונים. בעקבות הרפורמה רוב העסקים יעבדו רק מול רגולטור אחד בלבד. 

ח"כ אביר קארה (צילום: לע"מ)
סגן השר אביר קארה | צילום: לע"מ

המטרה של הרפורמה היא להוזיל את יוקר המחיה באמצעות הכנסת עסקים חדשים לשוק, על ידי הורדת העלות של פתיחת והפעלת עסק בישראל, זאת באמצעות הסרת חסמים בירוקרטיים משמעותיים. היא תשפיע על 44,052 עסקים קיימים, כלומר שליש מהעסקים דורשי הרישיון בישראל.

אמנם לחלק מהדברים הייתה התנגדות מצד משרדי ממשלה אחרים, אך השרה, שהבהירה כי התייעצה עם המשרדים הרלוונטיים על כל נושא שהיה ראוי להיוועץ בו, החליטה להשתמש בסמכותה כדי לאשר את הרפורמה ולעקוף את המשרדים הרלוונטיים.

פרטי הרפורמה

ישנם חמישה תחומים שבהם הרפורמה תפחית את הרגולציה: בייבוא, בייצור מזון (בעיקר בעסקים קטנים), בפנאי (מסעדות, בתי קפה, ברים), בזמנים לחידושי רישיון, וברגולציה מיותרת כללית.

ייבוא - יבואני מזון, תמרוקים ותכשירים רפואיים - 3,700 עסקים: לפני הרפורמה העסק היה צריך שלושה רישיונות: רישיון יצרן, רישיון יבואן ורישיון עסק. כעת רישיון העסק מתבטל ולא יהיה בו צורך. יחסוך לכל עסק כ-40 אלף שקל ומ-40 ועד 125 ימי המתנה בממוצע.

ייצור מזון - מאפיות, קולי גרעינים, יקבים ויצרני שוקולד ומזון קטנים - 1,000 עסקים בישראל: לפני הרפורמה כל עסק היה צריך רישיון יצרן מזון ורישיון עסק, וכעת יתבטל רישיון העסק.  כל יצרן מזון קטן יצטרך רק רישיון יצרן. מדובר בחיסכון של 45 אלף לעסק ו-116 ימי המתנה.

פנאי - מסעדות, פאבים בתי קפה - 23,875 עסקים בישראל: הרפורמה תבטל את אישורי המשטרה שנדרשים ממסעדות ובתי קפה, כפי שנהוג במדינות אחרות בעולם המערבי,ותפחית רגולציה מול המשטרה. מדובר בחיסכון של כ-10,000 שקלים לעסק ומובילי הרפורמה מקווים שעסקים רבים שעד היום פעלו ללא רישיון, יוציאו רישיון בעקבות הרפורמה.

מבטלים את המיותר - ביטול חובת רישיונות מיותרים רישיון לפנצ'ריות, הובלת חלב גולמי, הובלת רכבים, עסקים בקניונים קטנים: חיסכון של כ-152 ימים לכל בעל עסק.

 זמנים -  13,700 עסקים שתוקפי הרשיונות שלהם יוארכו:

  • קניונים, פאבים, בתי אבות, בריכות שחייה, פארק מים, מקוואות, משחקיות, מועדוני לילה ועוד - תוקף הרישיון יוארך מ-5 ל-10 שנים.
  • אטליז, ירידי מזון - תוקף הרישיון יוארך משנה ל-5 שנים.
  • מלונות - תוקף הרישיון יוארך מ-10 ל-15 שנים.
  • גרירת רכבים ובלדרות - תוקף הרישיון יוארך מ-5 ל-15 שנים.

"בעל פיצריה לא יצטרך אישור מהמשטרה"

"לפני כמה חודשים סגן השר מתפרץ למשרדי, עם הרים של קלסרים ואומרים לי: 'תראי יש המון רגולציה מיותרת ואת סוג של קוסמת בחתימה אחת שלך את יכולה להעלים את הרגולציה הזאת", סיפרה שקד. "עשינו עבודת מטה מאוד מקצועית ורצינית, התייעצנו עם משרדי ממשלה רבים ואנחנו מציגים מהפכה בתחום – עשרות אלפי עסקים שהיו צריכים עד היום הרבה מאוד כסף והרבה מאוד זמן יוכלו לעשות הכל יותר מהר יותר זול". 

"במדינת ישראל כשאנחנו מדברים על רווחה, אין רווחה בלי רווחים", הסביר סגן השר קארה. "כשבעלי עסקים נמצאים כל הזמן במרוץ אינסופי סביב הזנב של עצמם, באגרות, במיסים, בחתימה על טפסים מיותרים - כשהם לא מתעסקים בשירות באיכות במגוון במחירים, אז כל אזרח בישראל נפגע. כשאנחנו פותחים את השוק, בעלי עסקים ישגשגו בשוק כמה שיותר חופשי. האיכות תעלה המגוון יעלה והמחירים יורדים". 

האם הציבור לא ייפגע מביטול הרשיונות? "אני מאמינה שהציבור באמת לא ייפגע. פיצריה בירוחם שמגישים בה בירה לא צריכה אישור משטרה. רגולציה היא נחוצה אבל בישראל יצאנו מכל פרופורציה", ענתה על כך השרה שקד. "ההתעללות בעלי העסקים הגיעה למצב כזה שעסקים לא נפתחים ועסקים חדלים מלהתקיים", הוסיף על כך ח"כ קארה.

הרפורמה היא המשכה של רפורמה שאושרה ב-2018, ומתווספת להקלות שנכנסו לתוקף בנובמבר האחרון שכבר משפיעות על 7,278 עסקים בישראל. במצב הקיים כל בעל עסק משקיע חודשים בהוצאת הרישיון המתאים לו, ונדרש לחדשו מידי כמה שנים. התנאים לרישיון נקבעים על ידי מספר רשויות רגולטוריות והדרך להוציאם עובדרת דרך אותן רשויות, מה שהופך את זה למסע בירוקרטי ארוך ומייגע. בנוסף, התנאים להוצאת רישיון יכולים להשתנות כל הזמן. התוצאה - רבים מהעסקים בוחרים לפעול ללא רישיון עסק.