איש העסקים והמיליארדר הישראלי איתן ורטהיימר הלך לעולמו הלילה (בין ראשון לשני) בגיל 70, לאחר מאבק ממושך במחלת הסרטן. התעשיין ורטהיימר, בנו של חתן פרס ישראל סטף ורטהיימר, ניהל במשך שנים רבות את עסקי המשפחה - ואחראי לאקזיט שהפך אותו ואת קרוביו למשפחה העשירה בישראל. הלווייתו תתקיים מחר בבית העלמין בקיסריה.

איתן ורטהיימר ז"ל הותיר אחריו אישה, האמנית אריאלה ורטהיימר, חמישה ילדים – מאיה ורטהיימר, אסף, סיון, דניאל וגיא, שישה נכדים, אב, שתי אחיות ואח.

איתן ורטהיימר ובתו מאיה (צילום: מתוך האינסטגרם של מאיה ורטהיימר)
איתן ורטהיימר ובתו מאיה | צילום: מתוך האינסטגרם של מאיה ורטהיימר

נכון לשנת 2021 משפחת ורטהיימר דורגה במקום ה-7 ברשימת עשירי ישראל של פורבס, עם הון שמוערך בכ-6.2 מיליארד דולר.

ורטהיימר נולד ב-1951 לסטף ומרים ורטהיימר. לימים השווי של משפחתו הרקיע שחקים, אך לא תמיד המצב הכלכלי בבית היה מזהיר: "נולדתי בבית שהיה חצי צריף", סיפר בריאיון לדה מארקר ב-2006. "הרבה שנים לא היה כסף בבית. כשהלכתי למכולת להביא לחם וחלב, הייתי צריך להסביר למה אשלם מאוחר יותר. קינאתי בחברים שלי שהיה להם בבית מיץ ובשר. אי אפשר לומר שהיינו רעבים. זו היתה תקופת הצנע ולאף אחד לא היה הרבה".

כבר בגיל 5 החל להרכיב רהיטים בנגרייה ובמהלך שנות ילדותו ונערותו המשיך לעבוד בעבודות מזדמנות. בהיותו ילד לקה איתן בשיתוק ילדים ואיבד את עינו. לאחר שחרורו מצה"ל, שבו שירת בחיל החימוש, השתלב לזמן קצר בחברת "ישקר" המשפחתית. בגיל 24 יצא לדרך עצמאית כאשר הקים חברה לפיתוח מיקרו-כלים לייצור שבבים. בשנות ה-70 נסע לעבוד באמריקה, וכששב - החליט שלא לחזור לישקר אלא "להבריא" חברות ולשקם אותם. כך עשה את הונו הראשוני.

איתן ורטהימר ז"ל
איתן ורטהימר ז"ל

לאחר תקופת לימודים בהארווארד, אביו סטף ביקש ממנו ב-1982 לחזור ולעזור לעסק המשפחתי שהיה נתון בקשיים. בשיתוף פעולה השניים הצליחו להבריא את ישקר, ואיתן ניהל את העסק גם כאשר אביו נפצע קשה בתאונת דרכים. רק ב-1995 העביר את השליטה בישקר. במקביל פיתח חברה נוספת שהקים אביו עוד בשנות ה-60, "טכנולוגיית להבים".

יחד עם אביו הוא ייסד את קבוצת IMC - כיום החברה השנייה בגודלה בעולם בתחום ייצור כלים לעיבוד שבבי. הקבוצה, שכוללת 15 חברות ברחבי העולם ובהם ישקר, עשתה אקזיט עצום: היא נמכרה לטייקון וורן באפט ב-2006 בעסקה שסכומה הכולל הגיע לכ-6 מיליארד דולרים, ובכך זינק הונה של כל המשפחה.

"השקעתו של באפט - הבעת אמון במדינת ישראל"

דבר מחלתו התגלה כבר בשנת 2019. בשנת 2020 ביצעה החברה של משפחת ורטהיימר "Old I", בהובלתו של איתן, עסקאות משמעותיות למימוש נכסים, שנועדו ככל הנראה להעביר את העושר לילדים ולנכדים. בשנה זו ביצע ורטהיימר שתי עסקאות גדולות: מכירת מתחמי נדל"ן בצפון הארץ לקרן הריט מניבים תמורת 635 מיליון שקל, ולאחר מכן מכירה של מתחמי נדל"ן בפארק תפן לקבוצת אלייד בעסקה שהוערכה בכ-450 מיליון שקלים. שלושת אחיו של איתן ורטהיימר כמו גם ילדיהם וילדיו של איתן עצמו, לא נכנסו לעסק המשפחתי ועל כן אין דור המשך לניהול העסק. סביר להניח שהעסקאות שביצע ורטהיימר למימוש נכסי החברה נועדו למנוע מאבקי ירושה בין בני המשפחה. 

לאחר מכירת 80% ממניות ישקר ל"ברקשייר האתוואי" של וורן באפט, בשנת 2006, הפכה משפחת ורטהיימר למשפחה העשירה בישראל. לקראת סוף 2020 מכרה משפחת ורטהיימר את מניותיה (70%) בחברת נצר חיישני תנועה מדויקים תמורת כ-30 מיליון שקל. בנוסף, במהלך 2020 נסגר מוזיאון הרכב שהיה בבעלות המשפחה בפארק התעשייה תפן וורטהיימר תרם את אוסף המכוניות המפורסם שלו, אשר הוצג שם, למוזיאון חדש שמוקם באילת.

איתן ורטהיימר עם וורן באפט (צילום: פלאש 90)
איתן ורטהיימר ז"ל עם וורן באפט | צילום: פלאש 90

על האקזיט הענק לבאפט אמר: "ההשקעה של וורן באפט בישראל מהווה הבעת אמון אדירה בחברה ובמדינת ישראל. מדובר בהשקעה הגדולה ביותר שנעשתה אי פעם בחברה ישראלית ואם באפט אומר שזו ההשקעה הכי טובה שעשה - זה לא בגלל העיניים היפות שלנו. הכי חשוב מבחינתנו זה שבאפט הבטיח שכל עוד הוא חי, שיהיה בריא, ישקר לא תצא מגבולות ישראל. זה מה שסטף חלם תמיד: חברה שתייצר ותצמח בישראל ותיצור מקומות עבודה".

היה שותף להקמת תכנית 'עתידים' שמטרתה לשלב צעירים מצטיינים מהפריפריה הגאוגרפית והחברתית של מדינת ישראל במוסדות להשכלה גבוהה בישראל וכן הקים את הקרן לעסקים "דרומה צפונה" להצמחת הפעילות הכלכלית בצפון הארץ ובדרומה. על תכנית עתידים קיבל תואר דוקטור לשם כבוד מהטכניון.

בשני העשורים האחרונים הוא פרש מהניהול השוטף של החברות אך היה מעורב בהן כנשיא. בעקבות ההצלחה העסקית הרחבה. נכסיו של איתן כללו שטחי נדל"ן רבים, יאכטות, מסוקים ואוסף של מאות כלי רכב עתיקים. במקביל עסק בפעילויות נדבניות רבות.