פרסום ראשון: מרבית חברי הצט"מ החליטו לקצר את הבידוד לכלל המאומתים לשבעה ימים. במהלך הדיון שהתנהל הערב (שני) המליצו בוועדה כי הבידוד למאומתים יקוצר בכפוף להמלצת מנכ"ל משרד הבריאות. בנוסף המליצו בוועדה ששלא להרחיב את החיסון הרביעי לקבוצות גיל נוספות. כעת ההמלצות יעברו למשרד הבריאות והחלטה רשמית בנושא תתקבל ביממה הקרובה. הקיצור בבידוד צפוי להיכנס לתוקף רק בשבוע הבא.

שוב שינוי: התו הירוק בקניונים מבוטל - הנחיות התו הסגול

מנימוקי הצוות עולה כי על פי מחקרים נראה כי "יכולת הדבקה היא עד היום החמישי, ומחקרים וירולוגיים הדגימו נוכחות ׳חיי׳ בשכיחות הולכת ויורדת עד יום 8 בחולים קלים. מכך ניתן להסיק על מידבקות שהולכת ויורדת במהלך השבוע הראשון למחלה", נכתב.

"רוב חברי הצוות תמכו בקביעת מדיניות פשוטה וברורה להבנה בקרב כלל הציבור. על המדיניות שתקבע להיות אחידה באופן רוחבי לכלל המשק, ללא עדיפות למגזר כזה או אחר", נכתב במסמך הרשמי שפורסם לאחר סיום הדיון.

בדיקת קורונה בירושלים (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90)
בדיקת קורונה בירושלים | צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

במהלך הדיון על עלות הבידוד והעול הכלכלי שהגל טומן בחובו, המומחים החברים בצוות הטיפול במגפות (צט"מ) ובוועדת החיסונים תמכו בקיצור הבידוד למאומתים לקורונה מ-10 ימים לשבוע בלבד. בדיון עלתה השאלה אם לקצר את הבידוד רק למחוסנים שנדבקו בנגיף או לצוותי רפואה ועובדים חיוניים, אלא שנראה שמרבית חברי הוועדה תומכים בקיצור אחיד לכולם.

במהלך הדיון העלה שר האוצר ליברמן דרישה לקצר את מהלך הבידוד לכול המאומתים ל-5 ימים בלבד, זאת בניגוד להמלצות משרד הבריאות והלך הרוח הכללי של הוועדה לקצר מ-10 ימים לשבוע. כמו כן, שקלו בוודעה לא לקצר לכולם את הבידוד - כאשר רק מחוסנים או עובדים חיונים יזכו בקיצור המיוחל. 

מנכ"ל משרד הבריאות נחמן אש התייחס להמלצות הטריות ואמר כי הוא "מעריך שנלך לכיוון הזה (7 ימי בידוד). זה יום-יומיים היערכות מחשבית לשינוי. אנחנו חושבים ש-5 ימים כמו בארצות הברית זה מעט מדי". עוד אמר: "עדיין לא הגענו לשלב שנחשוב שזו מחלה קלה ונוותר על בדיקות לצעירים. ההדבקות של המבוגרים על ידי הצעירים הן משמעותיות וכל עוד יש לנו יכולות לבדוק צעירים באמצעות אנטיגן, נעשה זאת".

הקורונה הכלכלית

באומדן שבוצע היום בבנק ישראל בו בחנו את הנזקים הכלכליים והפגיעה במשק, חוזה כי בשיא גל האומיקרון הפגיעה במשק תעמוד על סכום של בין 1.2 ל-2.5 מיליארד שקלים. עוד הם מעריכים כי עלות בידוד יומית לאדם היא כ-273 שקלים. כל זאת ברקע הדיון בקיצור אורך הבידוד לשבוע בלבד.

במהלך הדיון שהתקיים בוועדת הכספים, הציג נגיד בנק ישראל אומדן לעלות גל האומיקרון, המבוסס על תרחיש שנבנה בחטיבת המחקר בבנק ישראל. כך חושב האומדן: עבור כל ענף במשק, חושב שיעור העובדים אינם מסוגלים לעבוד מהבית, זאת כפול התוצר לעובד באותו ענף.

התוצאה מוכפלת במשקל אותו הסקטור, הכוח העבודה ובשיעור התעסוקה מכלל האוכלוסייה. לכך מתווספת עלות ההימנעות מצריכה באמצעות נתוני ההוצאה בכרטיסי האשראי אומדן ליחס השימוש במזומן.

 

מאותו חישוב עולה כי עלות יומית לבידוד אדם היא 273 שקלים. בהינתן תרחיש של 15 אחוזים בדיקות חיובית, מתוך 300,000 בדיקות ביום: הנזק היומי מתרחש מבודדים כזה הוא 123 מיליון שקלים. בגל של לפחות 10 ימים, נגיע בשיא לכ-450 אלף מבודדים. הימשכות שיא זה על פני 10-20 ימים תצטבר לנזק של 1.2 עד 2.5 מיליארד שקלים במונחי תוצר. 

 הקורונה במערכת החינוך

עם ביטול מתווה הרמזור וחוסר הוודאות הכללית במערכת החינוך, עולה כי 38,246 תלמידים ו-6,148 מורים ואנשי צוות הם חולים מאומתים כעת עם קורונה. בנוסף, 81,851 תלמידים ו-3,344 אנשי חינוך מחויבים בבידוד בשל חשיפה לחולה מאומת.

עם זאת, מעל 50,000 תלמידים חוסנו עד כה בבתי הספר היסודיים ויותר ממחצית מהם פטורי בידוד; במוסדות העל יסודיים 65 אחוזים מכלל התלמידים פטורים מבידוד. במקביל בדיקות אנטיגן יחולקו חינם לתלמידים וצוותי הוראה אחרי סיכום של שרת החינוך שאשא ביטון עם ראש הממשלה. ביומיים תחל חלוקת הערכות בעזרת נאמני הקורונה שיסייעו בעריכת הבדיקות בתחומי בתי הספר.