יום המסחר בבורסת תל אביב נסגר בירידות שערים בצל נפילות בשווקים בעולם בסוף השבוע האחרון. המתיחות בין רוסיה לאוקראינה והחשש מפלישה מייצר חוסר יציבות ומעלה את מחירי הנפט. גם נתוני האינפלציה בארה"ב שפורסמו ביום חמישי האחרון מעוררים חשש בקרב משקיעים.

המדדים המרכזיים בתל אביב איבדו כ--3% בממוצע. מדד ת"א 35 איבד כ-3% ומדד ת"א 125 ירד בכ-3.15%. מדד ת"א פיננסיים שבו מניות הבנקים והגופים הפיננסיים הוביל את הירידות ואיבד כמעט 3.5% מערכו, כך גם ת"א קלינטק, שכולל את מניות האנרגיה המתחדשת. ת"א נפט וגז, שפתח את היום בעליות, עבר גם הוא לתחום האדום וסגר את היום בירידה של 0.4%. 

יום שישי, יום המסחר האחרון בארה"ב, היה יום יחסית יציב עד שעות אחר הצהריים לקראת סיום המסחר, אז החלו להתקבל דיווחים על תוכנית פוטין לפלוש לאוקראינה. המדדים המרכזיים נפלו וסיימו את היום בירידות: מדד חברות הטכנולוגיה נסדא"ק נפל ב-2.78%, מדד S&P ב-1.9% והדאו ג'ונס ב-1.43%. 

מחירי הנפט בעלייה (צילום: רויטרס)
מחירי הנפט עולים בצל המתיחות. אילוסטרציה | צילום: רויטרס

המשבר בין רוסיה לאוקראינה משפיע גם על מחירי האנרגיה. מניות הנפט עלו בחדות ביום שישי ומחירי הנפט הגיעו לשיא של 7 שנים. מחיר חבית של נפט גולמי מסוג ברנט עלתה ב-3% שהם 3.03 דולר, והגיעה ל-94.44 דולר לחבית, ומחיר חבית של ווסט טקסס עלתה ב-3.6% שהם 3.22 דולר, והגיעה למחיר של 93.1 דולר לחבית.  

שני המחירים הגיעו בשישי לשיא שלהם מאז 2014, עקפו את העליות של יום שני האחרון והציגו שבוע שמיני של עליות. המשבר בין אוקראינה לרוסיה מגביר את החששות לגבי אספקה גלובלית סדירה של אנרגיה, זאת במקביל לביקוש שגדל כשהעולם חוזר לשגרה לאחר גל האומיקרון. הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה העלתה את תחזית הביקוש הגלובלי ל-2022 ב-3.2 מיליון חביות ביום, והגיעה לשיא של כל הזמנים - 100.6 מיליון חביות ליום.