ועדת הכספים אישרה היום (שלישי) תקנות לבחירת גוף שימנף את יזמות הטכנולוגיה בבאר שבע: הגוף שייבחר בהליך תחרותי ימומן ב-25 מיליון שקלים ל-4 שנים, וישקיע מיליוני שקלים נוספים מכיסו. בדיון הוצג כי תוכנית דומה שכבר פועלת בחיפה, הצליחה בשליש הראשון של עבודתה להביא 40 חברות סטרטאפ לעיר ובבאר שבע מקווים להצלחה דומה.

הגוף שייבחר יפעל לקידום יזמות הטכנולוגיה בתחומי העיר באר שבע, הגדלת מספר חברות ההזנק (סטארט-אפ) בעיר, בדגש על תחומי הפעילות שבהם קיימים עוגנים תעשייתיים שיכולים להיות מוקד משיכה לחברות: ICT, בריאות, תעשייה וקיימות.

במסגרת ההליך התחרותי יבחנו מספר פרמטרים שיתבקשו הגורמים המתחרים להציג, בין השאר: תכוניותיהם בתחומים שבמסגרת המיזם, ויעדיהם בהגדלת כמות הסטרטאפים בעיר, הגדלת מספר היזמים הבדואים ותעסוקה שלהם ועוד. בנוסף אחד הפרמטרים הינו התקצוב שיעמידו כמימון משלים לצד תקצוב המדינה, עם דרישת מינימום של 5 מיליון שקלים.

ברשות החדשנות הציגו כי ישנו רצון להגדיל את אחוז הסטרטאפים בעיר, להביא אליה גם חברות בינלאומיות, ולהבטיח לחברות שמגיעות לעיר עובדים עתידיים שניתן יהיה לגייס אותם. לבקשת יו"ר הוועדה, ח"כ אלכס קושניר, ברשות הציגו ממצאי תוכנית דומה שהוקמה בחיפה בתחילת שנת 2020, וצוין כי היא נמצאת בשליש הדרך, נוכח עיכובי הקורונה.

אניה אלדן, סמנכ"ל רשות החדשנות: "הקבוצה שזכתה בנתה מרכז בשיתוף איתנו, שמושך חברות סטרטאפ לחיפה, מעל 40 חברות התחילו לעבוד בעיר – המרכז שמאפשר ל-20 חברות לשבת שם. התקיימו עשרות אירועים, השיקו תוכניות שונות, ומאיצים בתחומים שונים. התוכנית מביאה סטרטאפים לשבת בחיפה והקמת סטרטאפים חדשים. בחיפה הזכיין הביא מאצינג' של 15 מיליון שקלים לצד 25 מיליון שקלים של המדינה". לעניין באר שבע הרחיבה אלדן כי: "אנחנו מאמינים שסטרטאפים כאלה שיקומו בתוך באר שבע, יוכלו להפוך לגורמי תעשייה משמעותיים בעיר ובנגב".

ח"כ ינון אזולאי, חבר ועדת הכספים, העלה את השאיפה להגיע עם תוכניות כאלה לאזורים מרוחקים יותר, כמו קרית שמונה, צפת ונף הגליל. על כך השיבה אלדן: "בקריית שמונה אנחנו מקימים אקו סיסטם, בנצרת יש לנו חממה, ואנחנו יוצאים בתוכנית קידם אוכלוסייה ערבית, כך שאני מאמינה שיקומו עוד דברים".

רוביק דנילוביץ (צילום: מרים אלסטר, פלאש/90 )
רוביק דנילוביץ, ראש העיר באר שבע | צילום: מרים אלסטר, פלאש/90

רוביק דנילוביץ, ראש עיריית באר שבע, אמר: "הדיון הוא חשוב והיסטורי, כל כך ציפינו לו. אני רוצה לעשות סדר – זה לא שייך לבאר שבע, זה שייך למדינת ישראל, לכל תושבות ותושבי הנגב. המדינה באה עם אמירה מאוד חשובה שהייטק וסטרטאפים זה לא רק בגוש דן. באר שבע היא יצרנית המהנדסים והמהנדסות הכי גדולה בישראל, והגיע הזמן שהמדינה תנצל את העובדה הזו. יש חשיבה עמוקה מאחורי הקמת רובע החדשנות הראשון בבאר שבע, ברדיוס מאוד קטן נוצר מכפיל כוח עם האוניברסיטה, בית החולים סורקה, קריית התקשוב וגורמי הסייבר, כולם ידברו יחד. מעבירים גם את יחידות העלית של צה"ל לנגב. כל זה אמירה של המדינה, אמירה שהופכת את באר שבע למרכז בינלאומי".

שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה, אורית פרקש הכהן: "שמחה על אישור התקנות בוועדת הכספים. עוד צעד חשוב לחיבור הצלחת ההייטק לפריפריה הישראלית. הרובע יעזור לקדם יזמות טכנולוגית ויגדיל את מספר חברות ההזנק באזור. במשבר כוח האדם שהייטק מצוי בו היום, טמונה גם הזדמנות חברתית. הגדלת תעשיית ההייטק מעבר לגבולות הגזרה הקיימים, לאוכלוסיות נוספות ולאזורים נוספים, כך פעלנו היום. מברכת את רשות החדשנות על העשייה החשובה".

יו"ר הוועדה, ח"כ אלכס קושניר סיכם את  הדיון: "בן גוריון אמר שעתידו של העם היהודי ומדינת ישראל יבחנו בנגב, אנחנו שמים את הנגב במרכז. רק לפני חודש אישרנו את התקציב למעבר קריית המודיעין לנגב, היום אנחנו מאשרים את הנושא הזה, ונמשיך בכך, כי בן גוריון צדק".