בשנים האחרונות ההייטק הישראלי הגביר את גיוס העובדים באוקראינה - בעיקר במשרות טכנולוגיות של פיתוח ובדיקת תוכנה. כעת, עם פריצת המלחמה בין רוסיה לאוקראינה, חברות הייטק ישראליות נאלצות לחלץ את עובדיהן מהתופת, ומציעות סיוע ותמיכה לעובדים האוקראינים. 

"אנחנו בקשר עם העובדים כל הזמן, עוד לפני ההחמרה במצב אמרנו להם שאם יקרה משהו נתמוך בהם", אומרת שירלי אברני, סמנכ"לית משאבי אנוש בחברת אופטימוב, שמעסיקה 20 עובדים במדינה. "האמת שבשבוע שעבר עוד חשבנו שאולי לא יהיה כלום, אבל השבוע ברגע שהייתה החמרה - מהיום להיום אישרנו את המענק למי שצריך לצאת מהמדינה. המטרה הייתה לעזור להם לעבור מקום יחד עם המשפחות כי הבנו שזה לא פשוט לקום וללכת אז רצינו קצת להרגיע אותם".

אופטימוב הציעה לעובדיה באוקראינה מענק של אלפי דולרים, שיאפשר להם ולמשפחותיהם לצאת מהמדינה. שמונה עובדים כבר החליטו להשתמש בו, ועזבו לפולין, סלובקיה ובולגריה. חלק מהעובדים האחרים החליטו בשלב הזה להישאר באוקראינה, ואחרים - פשוט לא מצליחים לצאת ממנה.

פקקים באוקראינה (צילום: Pierre Crom, getty images)
הבריחה הגדולה. פקקים באוקראינה ביום הראשון למלחמה | צילום: Pierre Crom, getty images

"כבר ביום שני הודענו להם על המענק וחלק כבר יצאו, אבל חלק מהעובדים עדיין תקועים שם ויש הרבה בלאגן", המשיכה אברני. "היום ואתמול יש בעיקר בהלה ופאניקה, הם לא ציפו לזה. זה כן מורגש לנו שהם לא עובדים, אבל אנחנו לחלוטין מבינים שכרגע הם צריכים להתרכז במה שקורה ואנחנו מאפשרים את זה. גם לא כולם מושבתים, בעיקר אלו שעדיין תקועים שם ובתהליכי פינוי. המסר שלנו אליהם זה שמה שהם יכולים להצליח לעשות זה טוב, וגם אם הם לא מצליחים או מספיקים זה בסדר גמור. כמובן שלאורך זמן נראה מה אפשר לעשות ואיך מקיימים שגרת עבודה גם בתוך המצב הזה".

ב-WIX, חברה ישראלית המפתחת פלטפורמה לבניית אתרי אינטרנט, כבר מדובר בסדרי גודל אחרים. לחברה ישנם כ-1,000 עובדים באוקראינה וכבר לפני יותר משבוע החלו בחברה במבצעי פינוי העובדים, והציעו להם טיסות לטורקיה ופולין ומלון הכל כלול לעובדים ולבני משפחתם. 

wix, ויקס (צילום: MagioreStock, shutterstock)
WIX מפנה עובדים מאוקראינה. משרדי החברה בתל אביב | צילום: MagioreStock, shutterstock

לחברת Fiverr, המחברת בין עסקים בכל הגדלים לבין פרילנסרים המציעים שירותים דיגיטליים, ישנם כ-40 עובדים באוקראינה. בחברה לא רצו לפרט כמה מהעובדים עדיין במדינה ומה שווי המענק שניתן להם, אך מסרו שהעובדים קיבלו תמיכה כספית להם ולמשפחותיהם, ולכל מי שרצה לעזוב כבר סודרה טיסה.

העובדים שבוחרים להישאר באוקראינה 

"הרבה עובדים בבעיה כי הם אנשים צעירים שנאלצים להישאר עם עם ההורים או סבא וסבתא", הסבירה רננה לוין, מנהלת משאבי אנוש באופטימוב. "יש לנו לדוגמא עובד שהחזיר את אבא שלו מבית חולים כי יש חשש שיפציצו את המבנה, ועכשיו הוא איתו בבית. אלו שעדיין תקועים באוקראינה במצב בעייתי - ניסינו לסדר דרך לפנות אותם ביחד, ומצאנו אוטובוס - אבל אי אפשר להשיג דלק ולכן הם עדיין שם. אנחנו בקשר יומיומי איתם, וככל שהזמן יעבור ונראה אם המלחמה מתמשכת נראה מה אפשר לעשות עבורם בנוסף למענק שכבר ניתן".

ואכן, למרות התמונות הקשות שמגיעות מאזורי הלחימה, משיחות עם מנהלים ישראלים עולה שעובדים רבים דווקא בוחרים להישאר באוקראינה. כך למשל בסטארטאפ הישראלי ווצ'פול, שמנתח וחושף חוויות משתמש באפליקציות ואתרים פופולאריים, גיבשו תכנית סיוע לעובדים, אך לפי שעה שלושת העובדים המועסקים בחברה בחרו להישאר במדינה.

fiverr, פייבר, תל אביב (צילום: photobyphm, ShutterStock)
"כל מי שרצה לעזוב עשה זאת". מטה FIVERR בתל אביב | צילום: photobyphm, ShutterStock

מסיבה זו, חלק מהחברות גיבשו מסלולי סיוע שמיועדים לעובדים אלה בדיוק, שבוחרים להישאר במדינה המותקפת. חברת נטורל אינטליג'נס הישראלית, המפתחת פלטפורמות טכנולוגיות המפשטות תהליכי קבלת החלטות צרכניות, הודיעה היום לצוותי הפיתוח שלה הממוקמים באוקראינה על חלוקת מענקי חירום. במסגרת התמיכה תעניק לעובדים באוקראינה ומשפחותיהם מענק בסך של עד 3,000 דולרים שישמש אותם ליציאה מחוץ לגבולות המדינה. לעובדים שייבחרו להישאר באוקראינה, מציעה החברה מענק תמיכה בסך 1,000 דולר.

חברה נוספת שנאלצת להידרש לסוגיה הינה חברת הסטארטאפ וולנט, המפתחת פלטפורמה שמאפשרת לצוותי מכירות ליצור הדגמת מוצרים מותאמות אישית ללקוחותיהם. אמנם בחברה זו מספר העובדים שנמצאים באוקראינה קטן יותר, 7 בלבד, אך הם גיבשו חבילת סיוע מרשימה לעובדים הכוללת תמיכה אישית, פתיחת חשבון בנק וירטואלי למקרה שבו המערכת הבנקאית תקרוס, תמיכת מגורים הכוללת שינוע ליעד בטוח בהתאם לצרכי העובד וסבסוד השהייה עד אשר המצב יתייצב. בנוסף, החליטו בחברה כי העובדים יוכלו לקחת ימי חופש ללא הגבלה לטובת הסתגלות למצב.