האגרות חוזרות ובענף הסיעוד מזהירים ממחסור בעובדים: מדינת ישראל נתנה בשנה שעברה פטור מאגרות שנתיות על עובדים זרים בענף הסיעוד, אך כעת משרד האוצר מבקש להחזיר אותן. גורמים בענף הסיעוד אומרים ל-N12 שהדבר יגרור משבר של ממש, ויפגע במצב הבריאותי של זקנים סיעודיים.

מטרת הפטור הייתה להוריד חסמים בענף הסיעוד המוסדי, מה שאפשר להביא עובדים זרים בקלות יתרה. מעסיקים משלמים אלפי שקלים במסגרת האגרה, והסכום יכול להגיע אף ל-10,000 שקלים לכל עובד זר בשנה. ברגע שהתקבל הפטור, המעסיקים יכלו להרשות לעצמם להביא עובדים נוספים. ההחלטה הוגדרה כהוראת שעה, והיא אמורה לפוג בעוד כחודש. כעת במשרד האוצר מתנגדים להמשכתה.

"על האוצר להתעשת מהר ולהבין כי הטלת האגרות פוגעת באופן ישיר בטיפול בזקנים", אומרת יולי גת, יו"ר איגוד בתי אבות. "לצערנו העובדות מוכיחות כי עובדים ישראליים לא מגיעים לטיפול סיעודי, גם עם שכר גבוה ותמריצים. בגלל התנגדות משרד האוצר, הפרויקט הלאומי להבאת מטפלים סיעודיים ייעצר כעת, מפני שהמוסדות הסיעודיים אינם יכולים לשאת את העלויות. דבר זה יגרור התדרדרות מהירה במצב הבריאותי של הזקנים הסיעודיים ויגרמו עומס על בתי החולים שגם ככה בקריסה".

יולי גת, יו"ר איגוד בתי אבות
יולי גת, יו"ר איגוד בתי האבות

לטענת גורמים בענף, ישנו מחסור של 8,000 מטפלים בכל המוסדות. לכן, המעסיקים זקוקים לעובדים מעבר לים על מנת להחזיק את הראש מעל המים. "הקורונה שותה את המשאבים של המוסדות ואגרה בירוקרטית פשוט לא תאפשר להעניק לזקנים את הטיפול הסיעודי הראוי", הוסיפה גת. "להארכת הפטור יש תמיכה ממשלתית של כלל הגורמים המקצועיים המבינים את הצורך כמו רשות האוכלוסין, משרד הבריאות, ועדת הכספים בכנסת ועוד, ורק האוצר מתנגד".

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "החלטת ועדת הכספים לביטול האגרה השנתית למוסדות הסיעוד הביתי ניתנה מלכתחילה כהוראת שעה לשנה בלבד וזאת לאור הקשיים הכלכליים מהם סבלו המוסדות הסיעודיים במהלך הקורונה. יודגש כי אגרה שנתית נגבית מכלל הענפים בהם מועסקים עובדים זרים לא יוצא מן הכלל".