הפיגועים האחרונים יצרו חרדה רבה בקרב הציבור, גם לאנשים שנכחו בזירות האירועים ועד לאלו שצפו בתיעודים שרצים ברשת. כיצד תדעו האם אתה מוגדרים נפגעי חרדה, ולמה אתם זכאים? עו"ד רומי הוניג, שעוסקת בייצוג מול הביטוח הלאומי, עונה על השאלות עבור קוראי N12.

איך אני יכול לדעת שאני נפגע חרדה?

סימפטומים של חרדה יכולים להיות: לילות ללא שינה, בכי, דפיקות לב מואצות, הזעה, הימנעות ממקומות שדומים למקום האירוע. המבחן של הביטוח הלאומי הוא מבחן תפקודי שאמור לענות על השאלה: האם המצב הנפשי גורם להפרעה תפקודית בבית, עם המשפחה, בעבודה, עם חברים?

מי יכול להיות מוגדר נפגע חרדה הזכאי לפיצויים?

בהתאם ל"חוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה" הגדרה כנפגע חרדה וקבלת זכויות לפי חוק זה, מותנית בקיומם של שני תנאים מצטברים:

  1. על הנפגע להיות אזרח ישראלי, תושב ישראלי או תייר השוהה בישראל כחוק.
  2. החרדה של הנפגע נגרמה כתוצאה מפעולה שהוכרה כפעולת איבה. יודגש כי אין צורך להיות מעורב באופן אקטיבי בפיגוע אלא די להימצא בסמיכות אליו או בסביבתו על מנת שתקום לנפגע עילה להכרה כפגוע חרדה.

אם אני מרגיש נפגע חרדה, איך אני מקבל הכרה ככזה?

ראשית יש לגשת מוקדם ככל הניתן לקבלת לטיפול רפואי, ולציין כי נכחתם או שהייתם בקרבת המקום שבו התרחשה פעולת האיבה ואת הבעיה שממנה אתם סובלים. לאחר מכן יש לגשת לגורם מוסמך כגון משטרה או רשות מקומית, ולקבל אישור כי בסמוך למקום בו שהיתם התרחש פיגוע.

לאחר קבלת האישור ואיסוף התיעוד הרפואי, יש להגיש את התביעה למוסד לביטוח לאומי. לאחר הגשת הבקשה להכרה, בודקת "רשות מאושרת" המתמנה על ידי שר הביטחון והשייכת למשרד הביטחון אם הפגיעה עונה על התנאים המצטברים שצוינו לעיל.

אם הרשות מאשרת את התביעה, רשאי הנפגע להגיש תביעה לקביעת דרגת נכות ולעמוד למטרה זו בפני ועדה רפואית היושבת במוסד לביטוח לאומי. הוועדה הזו קובעת את אחוזי הנכות.

למה זכאים נפגעי חרדה?

בסמכות הוועדה הרפואית, המורכבת מאותם רופאים שיושבים בוועדות נפגעי עבודה ונכות כללית, לקבוע את דרגת נכותו של הנפגע לתקופה זמנית או לצמיתות, בהתאם לסוג הפגיעה וחומרתה. הנכות יכולה להיות פיזית או נפשית.

אם אחוזי הנכות של הנפגע/ת גבוהים מ-19% תשולם גמלה חודשית לפי החלוקה הבאה (החל ב- 01.01.2022):

  • 20% נכות - 1,036.69 שקלים
  • 30% נכות - 1,555.04 שקלים
  • 40% נכות - 2,073.39 שקלים
  • 50% נכות - 2,591.74 שקלים
  • 60% נכות - 3,110.08 שקלים
  • 70% נכות - 3,628.43 שקלים
  • 80% נכות - 4,146.78 שקלים
  • 90% נכות - 4,665.12 שקלים
  • 100% נכות - 5,183.47 שקלים
  • מעל 100% נכות - 7,256.86 שקלים

נפגע הזכאי לתגמול הן עקב לפי חוק לנפגעי פעולות איבה והן לפי חוק אחר, יצטרך לבחור באחד מהמסלולים. לדוגמא, נכה אשר נפגע מפעולת איבה בדרכו לעבודה או בעת שהיה בעבודה, רשאי לקבל פיצוי הן במסגרת חוק לנפגעי פעולות איבה והן במסגרת חוק הביטוח הלאומי (נפגעי עבודה). אולם, לא ניתן לקבל פיצוי בגין אותו אירוע מכוח שני החוקים ולפיכך עליו לבחור מכוח איזה חוק הוא מעדיף לקבל את הפיצוי. מפני שמדובר בסיטואציות מורכבות, מומלץ לפנות לקבלת ייעוץ משפטי בנושא.

מלבד פיצוי כספי, האם יש זכאות לטיפול?

אלו הסובלים מחרדה בעקבות פעולת איבה זכאים לסיוע נפשי בחינם מטעם המוסד לביטוח לאומי ומשרד הבריאות. אין צורך להגיש תביעה להכרה כנפגע פעולת איבה כדי לקבל את הסיוע. הטיפולים ניתנים על ידי פסיכולוגים, פסיכיאטרים ועובדים סוציאליים קליניים, וכוללים: טיפול מיידי כחלק מסדרה של עד 12 טיפולים (או יותר במידת הצורך), שמוגדרים גם כטיפולים אישיים שמותאמים לילדים, בני נוער ומשפחות. בנוסף, מי שקיבלו בעבר סדרת טיפולים ופונים שוב בעקבות תחושות חרדה עשויים להיות זכאים לסדרה נוספת של עד 12 טיפולים. במקרים מיוחדים ניתן לקבל עד 24 טיפולים נוספים (במקרים אלה מומלץ להגיש תביעה להכרה כנפגע פעולת איבה).

עו"ד רומי הוניג (צילום: מיכל רביבו)
עו"ד רומי הוניג | צילום: מיכל רביבו

האם נפגע חרדה זכאי לקבל זכויות נוספות?

כמו כן, במסגרת חוק לנפגעי פעולות איבה, זכאים הנפגע ובני משפחתו להטבות ומענקים רבים הניתנים בהתאם לסוג הנכות ודרגתה. לדוגמא: החזר הוצאות לבני המשפחה כתוצאה מהפגיעה, טיפול פסיכולוגי לנפגע ובני משפחתו, דמי ניידות, דמי נסיעה, החזר מס קנייה ומע"מ על מוצרים חשמליים, הנחה בנסיעה בתחבורה ציבורית, טיפולי שיניים, השתתפות בחשבון הטלפון ובהתקנת קו טלפון, מענק החזר מס הכנסה, פטור מאגרת טלוויזיה ועוד.