שר האוצר אביגדור ליברמן אמר היום (ראשון) כי מכיוון שלא הוטל סגר אז אין כוונה לחלק מענקים לאזרחים, אך יש צורך לעזור לעסקים מענפים שנפגעו כלכלית כתוצאה מגל תחלואת האומיקרון. "סיימנו את שנת 2021 במצב הרבה יותר טוב מאשר בשנה טרום קורונה ב-2019 בכל הפרמטרים", אמר שר האוצר במסיבת עיתונאים.

"לגבי האומיקרון - אני לא מציע לזלזל, אך גם לא להיכנס להיסטריה", הוסיף ליברמן. "חייבים כל דבר לקבל ולהתייחס בכובד ראש אבל לא להיכנס לשום פאניקה, כי אין יועץ גרוע יותר מהפאניקה".

על תלונות של אנשי עסקים על הפסדים שנגרמו להם כתוצאה מגל התחלואה, אמר ליברמן: "אני בודק את תוצאות הדוחות שלהם בבורסה, ראיתי גם את הדיבידנדים שהם משכו, מאחל לכולם אותו מצב גם בשנת 2022". 

קניון הדר בירושלים (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90)
ליברמן: "רוב העסקים במצב מצוין" | צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

"מכיוון שאין סגר אין גם מענק לכל אזרח", הסביר שר האוצר את עמדתו. "לכל עסק שייפגע - צריך לעזור. בסופו של דבר רוב העסקים במצב מצוין ואני שמח על כך. עד היום אותם ענפים שנפגעו, כמו התיירות ואל-על קיבלו סיוע של מאות מיליוני שקלים". לדבריו, "תהיה עזרה ממוקדת לעסקים שנפגעו עקב הנסיבות, אך לא תהיה חלוקת מתנות לכל עבר. לא יהיה שוחד אלקטורלי. תפקידי לשמור על הקופה הציבורית ועל המשק במצב טוב".

ליברמן חזר והדגיש: "אחרי 10 ימים (לתוך שנת 2022) אני לא יודע לתת שום הערכת מצב על פיצוי, למי מגיע סיוע ובאיזה ענפים. צריך לפחות חודש". לדבריו, כדי לקבל הערכה כללית על המשק ברמת המאקרו צריך לפחות רבעון, ולגבי עסקים ספציפיים צריך לפחות חודש. "אני לא יודע להעריך את זה בפחות זמן", אמר. 

שר האוצר ציין כי לדעתו, בניגוד לעמדת הממשלה, "התו הירוק לא עוזר לשום דבר" ואפשר להסתפק בתו הסגול. לדבריו, גם "אין צורך בשבוע בידוד, אפשר להסתפק ב-5 ימים". בהמשך הוא שיבח את תפקודו של שר הבריאות ניצן הורוביץ: "מתפקד בצורה יוצאת מן הכלל. להיות במרכז כל ההמולה - אני יודע כמה זה לא פשוט להתמודד עם כל הלחצים והביקורת".

"מבטלים לנו גם את האירועים הבודדים שהצלחנו לסגור כדי לשרוד"

בעלי עסקים בענפי האירועים והכנסים מספרים על ירידה של כ-90% בהיקף הפעילות מאז פריצת הגל החמישי, עם נזק שמוערך ב-100 מיליון שקלים. הם זועמים על התנהלות הממשלה והחליטו להעלות הילוך במאבק נגדה בטענה כי למרות שלפי ההצהרות הרשמיות אין סגר, בפועל היא פוגעת בענף. דוגמה לכך הוא המכתב הרשמי שהוציא בשבוע שעבר משרד הבריאות, שאוסר על צוותי הרפואה ומערכת הבריאות לקיים כנסים ואירועים.

אסף מור, סמנכ"ל שיווק ומכירות קבוצת זאפה, סיפר ל-N12 כי "הנזק כבר התחיל ממזמן. המשוואה פשוטה וברורה – כשיש מסיבות עיתונאים והצהרות שמייצרות חשש ואי וודאות - מבטלים אירועים עסקיים. דצמבר ידוע כחודש משופע וגדוש באירועים עסקיים - חברות חוגגות אירועי סוף שנה, מסיבות סילבסטר, סיכום תוצאות עסקיות, ועידות וכנסים. האירועים בוטלו, כך שהעבודה המאומצת ותקציבי הפרסום - הכול ירד לטמיון". מור הדגיש כי הקהל הפרטי אומנם ממשיך לפקוד את מועדוני זאפה, אך הצהרות הממשלה יוצרות פחד ואי ודאות בעיקר במגזר העסקי.

אילוסטרציה (צילום: 123FR, חדשות)
"שיח על הגבלת התקהלויות גורם לגל של ביטולים מאוד גדול" | צילום: 123FR, חדשות

נועם לוי, יו"ר התאחדות האולמות וגני האירועים בישראל, הוסיף כי "בכל פעם שיש שיח בתקשורת על הגבלת התקהלויות - הדבר הזה פשוט גורם לגל של ביטולים מאוד גדול. חווינו את זה בגל הרביעי ואנחנו היום עוברים את זה שוב פעם בגל החמישי. הגל הרביעי הוביל לכך שכל האירועים שהיו לנו פשוט בוטלו והחורף שלנו נפגע בצורה מאוד קשה, כשהיום בגל החמישי – מבטלים לנו גם את האירועים הבודדים שהצלחנו לסגור כדי לשרוד. מיותר לציין שגם לגבי האירועים קדימה, כמו התקופה של פורים והקיץ, המצב הוא מאוד קשה. כשאנחנו רואים ומדברים עם הממשלה אז הם חושבים שאנשים מטומטמים ואומרים שאין הגבלות והכול רגיל".

בתוך כך, שרת הכלכלה אורנה ברביאי ויו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד יצאו בקריאה למעסיקים לאפשר לעובדים לעבוד מהבית כשהדבר אפשרי. "הממשלה מובילה מדיניות של כלכלה לצד קורונה, תוך פגיעה מינימלית ככל הניתן בעסקים ובעובדים אשר מהווים מנוע צמיחה עיקרי במשק", אמרה ברביבאי. "אנחנו ערים לקשיים שעולים כתוצאה מהגל הנוכחי ונבחן את מנגנוני הסיוע הנדרשים, יחד עם משרד האוצר, על בסיס מודלים שבהם נהגנו בעבר".