רוסיה תדרוש לקבל את התשלום על גז ממדינות "לא ידידותיות" ברובל, כך הודיע אמש (רביעי) נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, זאת בצל התרסקות המטבע המקומי בעקבות הסנקציות המערביות על המדינה. כתוצאה מכך ובשל החשש להחמרת משבר האנרגיה, מחירי הגז האירופי זינקו אתמול. עדיין לא ברור אם רוסיה תוכל להוציא לפועל מהלך חד צדדי כזה על הסכמים קיימים שנקבעו ביורו.

ממשלות אירופה וארה"ב הטילו סנקציות חמורות על הכלכלה הרוסית אשר הצליחו לייצר משבר כלכלי אמיתי ברוסיה ולהפיל את שער הרובל לשיא שלילי. עם זאת, אירופה עדיין תלויה לחלוטין כמעט באספקת הגז הרוסית לחשמל ולחימום ובינתיים לא הוטלו סנקציות על משק האנרגיה הרוסי. כעת פוטין מעביר מסר חד משמעי: אם אתם רוצים גז, תקנו אותו במטבע שלנו.

המטרה של פוטין במהלך כזה היא להכריח את המדינות האירופאיות לרכוש רובל, מה שיגביר משמעותית את הביקוש למטבע ויעצור את ההתרסקות שלו. בעקבות ההודעה המטבע הרוסי קפץ לרגע לשיא של שלושה שבועות ונסגר על 97.7 רובל לדולר. למרות הקפיצה מדובר בירידה של 22% מאז 24 בפברואר, ערב הפלישה לאוקראינה.

הקמת צינור הגז נורד סטרים 2 ברוסיה (צילום: רויטרס)
הקמת נורד סטרים 2, שהיה אמור להעביר גז מרוסיה לאיחוד האירופי. ארכיון | צילום: רויטרס

"רוסיה תמשיך כמובן לספק גז טבעי בהתאם לכמויות ולמחירים כפי שנקבעו בחוזים", אמר הנשיא פוטין בישיבת ממשלה ששודרה בטלוויזיה הרוסית. "השינוי היחיד יהיה המטבע של התשלום, שיהפוך לרובל". פוטין הוסיף שלממשלה ולבנק המרכזי יש שבוע אחד בדיוק למצוא פתרון להעברת הפעולות לרובל וש"גזפורם" קיבלה הוראה לעשות את השינויים הנדרשים בחוזים שלה. על פי רויטרס, 58% ממכירות הגז של יצרנית הגז הרוסית "גזפרום" מתבצעות ביורו, 39% בדולר ו-3% נוספים בליש"ט.

הגז הרוסי מהווה 40% מהאספקה האירופאית והייצוא הרוסי לאיחוד האירופי בשנה האחרונה נע בין 200 מיליון ל-800 מיליון יורו ליום. מחיר הגז בסיטונאות קפץ בחלק ממדינות אירופה ב-30% בעקבות ההודעה של פוטין. עם זאת לא ברור אם פוטין באמת יוכל להוציא את הצעד הזה לפועל. שר הכלכלה הגרמני, רוברט האבק, קרא לדרישה הרוסית "הפרה של חוזה", וממשלות אחרות כמו גם חברות גז אירופאיות הדהדו את המסר הזה.