הסערה שהתפתחה בין ישראל לטורקיה בעקבות מעצר הזוג הישראלי נטלי ומורדי אוקנין הובילה לירידה קלה בהזמנות הטיסות לאיסטנבול, אך עם חזרתם ארצה, חברות התעופה ומדריכי הטיולים עדים להתעניינות מחודשת בחופשות בעיר הנמל הראשית של טורקיה.

שנתיים לא קלות עברו על ענף התיירות בעקבות פרוץ משבר הקורונה, אך בחודשים האחרונים הישראלים הענף התעורר לחיים והישראלים שוב רוצים לטוס בהמוניהם לחו"ל, למרות הטרחה והעלות הגבוהה של הבדיקות לגילוי הנגיף.

מוקד קווי חופשה (צילום: אילן שלו קווי חופשה)
הישראלים ממשיכים להזמין. מוקד קווי חופשה | צילום: אילן שלו קווי חופשה

אלא שהשבוע האחרון, שלווה בפרסומים רבים על פרשת המעצר של זוג הישראלים באיסטנבול, הביא עימו חשש בענף התיירות. אומנם לא בוטלו הזמנות רבות, אך בהזמנות הפתוחות נרשם חשש של ישראלים שהתעניינו בחבילת נסיעה.

ליזי, מנכ"לית "טיילת", חברת בת של "ישראייר", הדריכה קבוצה נשים באיסטנבול בדיוק בשבוע שבו נעצרו הישראלים. "הייתה רתיעה קלה של הישראלים מלסיים הזמנה מולנו", היא מציינת. "הם רצו לבדוק לאן כל הסיפור הזה הולך. אבל באיסטנבול לא הרגשנו לרגע שמשהו לא בסדר. טיילנו, דיברנו עברית ושידרנו לארץ שהכול כרגיל". העצה היחידה שנתנה ליזי למטיילות שלה היא לא לדבר עם הטורקים על ארדואן, לטוב ולרע: "הם לא אוהבים שמדברים איתם על זה".

נשיא טורקיה ארדואן (צילום: רויטרס)
אל תדברו עליו ברחוב. ארדואן | צילום: רויטרס

גם בדקה ה-90 נרשמו כמה ימים של ירידה קלה בביקוש לכרטיסי טיסה לאיסטנבול. "הירידה משויכת להזמנות מצד המגזר היהודי", מוסרים מטעם החברה. "אנטליה לא נפגעה כלל מבחינת קצב הזמנות והטיסות ליעד מלאות בנופשים". הם גם לא חוזים בעיה בהמשך: "הכול יימשך כפי שזה נראה כרגע מבחינת קצב ההזמנות עתידיות ולא תהיה השפעה על המשך התנועה האווירית לאיסטנבול".

ב"קשרי תעופה" הבהירו כי גם לפני החזרה של הזוג לישראל השינוי בהזמנת הטיסות היה מינורי מכיוון שמרבית הטיסות היו מהחברה הערבית או מהמגזר העסקי, וכי מרבית תנועת התיירות בימים אלה היא לדובאי ולמדינות מערב אירופה. לדבריהם, ההשפעה על הטיסות לא מורגשת כרגע.

יוסי מחלב, מדריך טיולים מחברת "אשת טורס", ייצא ביום ראשון הקרוב עם קבוצה גדולה של ישראלים לאיסטנבול. "ברגע שזה התפוצץ, הישראלים חששו כי ראו את הדיווחים בארץ אבל היום בבוקר כששמענו את החדשות על חזרתם של הזוג - החשש התפוגג והם רק מחכים לצאת". ובכל זאת - יוסי, מדריך ותיק, מקפיד על כמה כללי זהירות כשהוא שוהה במקומות הומי אדם בטורקיה: "אני לא מדבר במיקרופון ולא משוחח בעברית במקומות הומי אדם, ומשתדל להצניע סממנים יהודים".

בחברות התעופה טוענים כי אם הבחנתם בשינוי במחירי הטיסות לאיסטנבול זה לא בגלל הפרשה, אלא בגלל הירידה בשערי המטבעות הזרים. "עצם העובדה שהפרשה הסתיימה מאוד מהר, זה יהפוך את השוק אחרת, לטובה", מציינת ליזי. "השוק יגיב אחרת. אלה שתמיד שנאו ימשיכו לשנוא אבל תוך שבוע התנועה תחזור לעצמה".

אם בחרתם לנסוע לאיסטנבול, מה עדיף שלא תעשו?

  • לא להתקרב לבתים של אישי ציבור, כמו ראש הממשלה והנשיא. אסור לצלם מבנה משטרתי או צבאי, שוטרים, חיילים וכמובן - את ביתו של הנשיא.
  • אסור להתווכח עם שוטרים, לצעוק על עובדי ציבור ולהעליבם.
  • אסור לריב עם נותני שירותים, להתווכח במסעדות או להחזיר מנות. זה עלול להוביל למהומה.
  • אסור לזלזל בסמלים טורקיים - לא לירוק או לדרוך עליהם.
  • לא לריב עם האוכלוסייה המקומית - גם אם אתם בטוחים בצדקתכם.
  • יש להתייחס בכבוד לאדם מבוגר ולהשתמש בתארי כבוד.
  • כשנכנסים למקום דתי - יש לחלוץ לנעליים ונשים מחויבות להתעטף במטפחת.
  • לא לעשות מסאז'ים שמוצעים ברחוב - לרוב מדובר בעוקץ. יש ללכת לעיסוי רק בספא או בחמאם מורשה.
  • לנשים - לא ללבוש ברחוב "לבוש פרובוקטיבי", מכנסיים קצרים או חולצות בטן.
  • בקורונה - חובה לעטות מסכה. שוטר עלול לעצור אתכם.
  • לא לחבור לנהגים שאין להם אישור רשמי לעבודתם מטעם הגורמים המוסמכים במדינה - הם עלולים לקחת אתכם למקומות אסורים. בנוסף, אם ייתפסו על ידי המשטרה המקומית - רכבם יוחרם ותיאלצו להסתדר לבד במקום שבו הורדתם.
  • לא לעלות לאוטובוס או למיניבוס של תיירים ללא מדריך מורשה מטעם משרד התיירות הטורקי. בנוסף, הנהג מחויב בהחזקת רישיון להסעת תיירים וברשימה של כל שמות הנוסעים. אחרת, כל אדם שהיה באוטובוס עלול לספוג קנס או אפילו להישלח למעצר.
  • אין להתיידד עם אנשים שמציעים ליווי או טיול - הם עלולים להיות בעלי עבר פלילי ומסובכים עם השלטונות.