המגמה מתהפכת? הדולר מתחזק מול השקל והוא נסחר הבוקר (רביעי) בסביבות ה-3.14 שקלים, זאת לאחר שבסוף השבוע שעבר צנח לשפל של 26 שנים. מדובר בעלייה של יותר מ-1.1% מאתמול. גם היורו מתחזק ונסחר הבוקר בסביבות ה-3.54 שקלים, עלייה של יותר מאחוז מאמש. בנק ישראל יפרסם את השער היציג כמידי יום בשעה 15:30.

זה היום השני של התחזקות המטבעות הזרים מול השקל, בעקבות הכרזת הריבית של בנק ישראל. הבנק, שהשאיר כצפוי את הריבית על שיעורה האפסי - 0.1%, הבהיר שימשיך להתערב בשוק המט"ח ולרכוש דולרים אם יראה בכך צורך. בנק ישראל אמנם סיים את תוכנית הרכישות שלו, בהיקף 30 מיליארד דולר, אך בהחלטת הריבית נכתב כי "רף זה אינו רף עליון, והבנק ממשיך לפעול בהתאם למצב המשק ולהמשך הפעילות הכלכלית". בשוק מבינים מכך שבנק ישראל עוקב אחר שער הדולר ושהתחזקות משמעותית של השקל עשויה להוביל לרכישת מט"ח מצד בנק ישראל.

קובי לוי, ראש דסק אסטרטגיית שווקים בחטיבת לאומי שוקי הון, מסביר שהשינויים בשערי המטבעות נובעים מהציפיות של המשקיעים לגבי השינויים בשערי הריבית במדינות השונות. לטענתו, לאחר תקופה של מספר חודשים שבה עלו הציפיות להעלאת ריבית מהירה והידוק מוניטרי ברוב המדינות, בשבועיים-שלושה האחרונים ישנה הבנה שכל מדינה תנקוט במדיניות שונה, ושמדינת ישראל עשויה להשאיר את הריבית נמוכה ולפתוח פער בינה לבין ארה"ב ולמדינות נוספות.

"שני הדברים המשמעותיים ביותר שקרו בישראל בתקופה הזאת הם ראשית פרסום נתוני אינפלציה נמוכים מהצפי באוקטובר, לשיעור של 0.1% לעומת צפי של 0.4%, ואינפלציה שנתית 2.3% - נמוכה משמעותית ביחס לעולם ועומדת בתוך יעד יציבות המחירים. הפרסום הזה גרם לצפיות להעלאת ריבית לרדת בחדות כבר בשבוע שעבר, אבל זה לא השפיע על המטבע, כי כמו שראינו הרבה פעמים - השינוי בציפיות לריבית משפיע באיחור על שער המטבע", הסביר לוי.

"הטריגר שהוביל בסופו של דבר לפיחות של השקל, שהיה צפוי כבר בשבוע שעבר אחרי פרסום המדד הנמוך, היה הודעת הריבית של בנק ישראל בתחילת השבוע. ההודעה אמנם לא חידשה הרבה אבל הדגישה את הנקודות החשובות: שהסביבה המוניטרית בישראל תישאר מרחיבה לאורך זמן. זה היה מספיק כדי לייצר את ההתפכחות הזאת לכך שעומד להיפתח פער בריביות בין ישראל לארה"ב ולמדינות מפותחות רבות אחרות, כמו בריטניה, קנדה ניו זילנד ועוד".

ומה מחכה לנו בהמשך? "צריך להגיד שבטווח הזמן הארוך הכוחות שתומכים בהתחזקות של השקל נמשכים (הכלכלה היציבה, הייצוא הגבוה וכניסתן של השקעות רבות לישראל מצד משקיעים זרים). המגמה הזאת יכולה להימשך לכל היותר עד שער של קצת פחות מ-3.20, וגם זה תרחיש פחות סביר. הסבירות הגבוהה ביותר, נוכח זה שבנק ישראל לא אמר משהו חדש ביום שני, שהשערים של בין 3.05 ל-3.15 הם ככל הנראה נקודת שיווי המשקל הנוכחית. בטווח הארוך השקל צפוי להמשיך להתחזק בהדרגתיות".