קבינט הקורונה יתכנס הערב (שלישי) ב-18:00 כדי לדון בהחמרת ההגבלות בעקבות הגל החמישי. במשרדי הממשלה השונים, ובפרט בלשכת שר האוצר, מבינים שהגבלות חמורות יותר יחייבו מתן פיצויים וסיוע לבעלי העסקים - ורוצים להימנע מכך בכל מחיר. כדי להימנע ממתן פיצויים, הממשלה תצטרך "להתפשר": במקום הגבלות התקהלות, להסתפק בהחלת תו ירוק על המשק כולו. מהלך כזה, שעלול לפגוע בעסקים במידה מסוימת בטווח המידי, יוכל לסייע למשק לצלוח את הגל הנוכחי ללא סגרים ולעודד רבים בציבור להתחסן, כך מקווים בממשלה. בקרב בעלי העסקים התגובות מעורבות.

"לחלק מהשרים אין אומץ"

"אני לא מצליח להבין את כבוד ראש הממשלה, שמתעקש, בצורה שאינה מובנת לנו, להחיל את מתווה התו הירוק כשיש מתווה לא פחות טוב ממנו ששומר על חיי הקונים", אמר ל-N12 שחר תורג'מן, יו"ר התאגדות רשתות המסחר, האופנה וההסעדה, בהתייחסות למתווה התו הסגול הקיים.

"אם ממשלת ישראל חושבת שהיא תחמיר את התקנות כך שתהיה ירידה בפדיון והיא לא תפרסם במקביל מתווה לפיצוי של העסקים הקטנים הבינוניים והגדולים - היא טועה. אין דבר כזה", המשיך. "לחלק מהשרים אין אומץ להביע את העמדה שלהם. ראש הממשלה ננעל על סוגית המסחר, בסדר, אתה לא רוצה להקשיב לנו? אז אם אתם רוצים הגבלות - תייצרו מנגנון פיצוי".

שחר תורג'מן (צילום: חן גלילי,  יחסי ציבור )
"לא מצליח להבין את כבוד ראש הממשלה". תורג'מן | צילום: חן גלילי, יחסי ציבור

בענפים רבים אחרים, כמו התרבות, ההסעדה והאירועים, התו הירוק כבר מוחל באופן מלא, ולכן החלתו על "כל המשק" לא תהווה עבורם שינוי משמעותי. עם זאת, הפרסומים שיוצאים מידי ערב מישיבות הממשלה על החמרת ההגבלות, כמו גם אי הימצאותם של תיירים בארץ והמלצות ראש הממשלה להימנע מהתקהלויות ולעבוד מהבית, כבר נותנים את אותותיהם.

"עצם השיח על הגבלות הזה כבר יוצר אספקט של ירידה בפעילות כי אנשים חוששים לצאת וזה פוגע בעסקים שלנו", מסביר שי ברמן, יו"ר איגוד המסעדות והברים. "אנחנו בקשר עם הממשלה ועם שר האוצר. עם משרד ראש הממשלה לא היינו בקשר בשבועות האחרונים והייתה פה אסקלציה בשבוע האחרון, גם מבחינת ההתפרצות של המגפה וגם מבחינת השיח בממשלה והכיוון של ראש הממשלה, שיח מאוד קיצוני מאוד מטריד, שמדבר על הגבלות למגזר העסקי.

מטבח מסעדה (צילום: 123RF‏)
במסעדות בירושלים כבר חווים ירידה של עשרות אחוזים | צילום: 123RF‏

"בשבוע האחרון אנחנו רואים ירידה דרמטית בעבודה, גם בגלל השיח על זן האומיקרון, גם בגלל מזג האוויר וגם בגלל ההגבלות על התיירים. אנחנו רואים במקומות כמו ירושלים ממש משבר גדול, כי העיר בהיבט הבילויים וחיי הפנאי היא מבוססת על תיירות. בשבועות האחרונים עסקים שם מספרים על ירידה של 30%-50% לעומת דצמבר 2019, טרום הקורונה. זה לא מה שקורה במרכז הארץ".

"בממשלה לא רוצים ציבור זועם"

גם בגני האירועים והאולמות מרגישים איך השיח בממשלה, יחד עם הגבלות התיירות, משפיע על הפעילות. "באוגוסט-ספטמבר, כשדיברו על סגר אז, זה גרם ליומנים שלנו להיות ריקים עכשיו. לכן אנחנו מניחים שגם עכשיו כשהחורף שלנו גם ככה שחון, התגובות האלה יימשכו לחודשים הבאים", מספר מנכ"ל התאחדות בעלי האולמות והגנים אבירם אלון. התקווה של גני האירועים היא לקבל פיצויים באופן ספציפי, כמו בענף התיירות, לא רק בגין ההגבלות שעתידות לבוא, אלא על הפגיעה שחוו בגין הגל הקודם.

שאול מזרחי, הבעלים של מועדון הבארבי, לא מודאג במיוחד מהדיבורים על הגבלות עתידיות. לטענתו, בגלל המבנה הפוליטי של הממשלה הנוכחית, כשכל אחד תלוי באחר, לא יכול להיות שלא יימצא מי שידאג לבעלי העסקים ויחייב את הממשלה להכניס אותם לשיקולים שלהם. "הממשלה הזאת אין לה מנדט כל כך גדול להמשיך בפעילות שלה: תזוזה לא נכונה, מהלכים לא חכמים, והיא תיפול", הוא מסביר. "אף אחד בממשלה הזאת לא רוצה ציבור זועם, אם אנחנו נצא לרחובות הממשלה הזאת תיפול ואף אחד שם לא יחזור לכיסא שלו".

שאול מזרחי מסיים את שביתת הרעב (צילום: N12)
"אף אחד בממשלה הזאת לא רוצה ציבור זועם". מזרחי | צילום: N12

להפך, מזרחי אפילו תומך בתו הירוק והטענות שלו נוגעות לאותם בעלי העסקים שמתנגדים לכך בכל מרצם. "למה אנחנו מגיעים לסיטואציה שיש אנשים שהתחסנו ומתייחסים אליהם כמו לאנשים שלא התחסנו?", הוא תוהה. "קניונים, ביקשו מכם דבר פשוט, שתבדקו תו ירוק, מה בדיוק הייתה הבעיה? מה הסיפור? תבדקו תו ירוק, אנחנו כמועדונים עושים את זה כבר חודשים על גבי חודשים, שמעתם אותנו מקטרים?".