שירן בת 28 מהעיר ערד מעולם לא דמיינה שתגיע לרגע שבו היא פותחת את המקרר ואין לה מה לתת לילדה שלה לאכול. היא התגרשה מבעלה הקודם כשהבת הגדולה שלה הייתה רק בת 5 ונכנסה לחובות כבדים. אז גם הכירה את תומר, גרוש עם שלושה ילדים, והחליטה לתת לזוגיות הזדמנות נוספת. אך גם שם הדרך לא הייתה קלה, תומר היה שקוע בחובות גם הוא, עם תשלומי מזונות לילדיו וחובות בשוק האפור. לפני שנתיים, כשנולד להם הבן המשותף, שירן הפסיקה לעבוד ומכאן הדרך למטה הייתה מהירה. 

"לא היה לנו אוכל, היינו ישנים אצל אמא שלי שגם היא חד הורית על מזרן", נזכרת שירן בתקופה הקשה, "לא היה לי מטרנה וטיטולים לילד הייתי ממש חסרת אונים. הייתי בוכה לאמא שלי ושולחת אליה את הילדה הגדולה לאכול ארוחה חמה כי לא היה לי מה להכין לה". בני הזוג חיו מסיוע בשכר דירה מהמדינה ומהמזונות שהגרוש של שירן העביר לה מידי חודש.

"הפתק האדום לפני ניתוק של חברת חשמל הייתה נורה אדומה בשבילי, נכנסתי ללחץ מטורף", היא נזכרת, "החשבון היה על סך 1,700 שקלים שלא היה לי איך לשלם". שירן החליטה לבקש עזרה, אבל הפעם בניסיון אמיתי לצאת מהמשבר שאליו נקלעה.

שירותי הרווחה בעיר הפנו את בני הזוג לפרויקט "נושמים לרווחה" של משרד הרווחה, והיום שירן מספרת שהסיוע שלהם והמלווים שלה ממשרד הרווחה הצילו להם את המשפחה. תחילה סייעה לבני הזוג עורך דין מטעם המדינה שטפל להם בניהול החובות, ובהמשך הפרויקט לימד אותם כיצד לנהל את הכסף שלהם נכון. "הטבלה הזו משמשת אותנו עד היום וממש עושה לנו סדר", סיפרה שירן על הכלים לניהול התקציב המשפחתי שקיבלה בפרויקט. "הם פשוט עזרו לנו לעמוד חזרה על הרגלים. קיבלנו שוברי אוכל לחגים ועזרה במעון של הילד הקטן וככה יכולנו להתחיל את התהליך הזה בראש שקט ואני חזרתי לעבוד". 

כיום שירן עובדת כסגנית מנהלת ותומכת בבן זוגה, שמתמודד עם מצב נפשי קשה שלא מאפשר לו לצאת לעבודה. "הפרוייקט הזה החזיר לילדה שלי את החיוך לפנים. לא כולם קיבלו כלים לחיים איך לחיות נכון ועכשיו אנחנו לומדים איך לעשות זאת", היא סיכמה. 

תכנית "נושמים לרווחה", שאותה מפעיל משרד הרווחה בשיתוף הג'וינט, השלטון המקומי, קרן רש"י וארגונים אזרחיים נוספים, נועדה להעצים ולשפר את יכולת ההתמודדות של משפחות ואינדבידואלים החיים בעוני. מאז ייסודו של הפרויקט ב-2015 עברו דרך התוכנית 8,299 משפחות, מתוכן 5,291 סיימו את התהליך בהצלחה. "המשרד משקיע בתכניות היציאה מהעוני כ-120 מיליון שקלים מדי שנה ופועל באופן תמידי להרחיב ולשפר את מערך המענים שהוא נותן", הסבירה נורית ויסברג נקאש, מנהלת השרות לרווחת המשפחה והילד במשרד הרווחה והביטחון החברתי.

שר הרווחה והביטחון החברתי מאיר כהן: "תכנית נושמים לרווחה היא תכנית שהחלה בזמן הקדנציה הראשונה שלי במשרד, בתחילה בעיר דימונה והיא נועדה לקטוע את מעגל העוני הבין דורי. כיום התכנית פעילה בעשרות יישובים. אנחנו מאמינים כי הסתכלות אישית ואנושית על הקשיים ועל החוזקות של כל אדם והתאמת תכנית הטיפול עבורו היא הדרך הנכונה והבטוחה לצאת מעוני לעצמאות, תוך מימוש עצמי ומיצוי היכולות הטמונות בכל אדם".