ועדת העבודה והרווחה האריכה היום (שני) בחודשיים את תשלום דמי הבידוד לעובדים שהם או ילדיהם נאלצים לשהות בבידוד: עד כה שילמה המדינה כ-152 מיליון שקלים על 530 אלף ימי בידוד של עובדים, וכעת ההוראה תחול עד סוף שנת 2021. במשרד האוצר הבהירו שהם צופים ירידה במספר ימי הבידוד בעקבות חיסוני הילדים.

על פי הצו הקיים אדם לא מחוסן שנדרש להיכנס לבידוד מקבל כיום 75% מגובה שווי דמי המחלה. במקרה של הורה שנעדר בעקבות ילד שנדרש בבידוד, ההורה זכאי ל-100% מהשווי, ללא אבחנה בין הורה מחוסן ללא מחוסן. בגין דמי הבידוד ששולמו לעובדים, בעל עסק זכאי לקבל שיפוי של 50%-75% מגובה התשלום מהביטוח הלאומי, בתלות לגודל העסק.

עו"ד שלומי מור, סגן בכיר ליועמ"ש הביטוח הלאומי, עדכן בדיון כי נכון לאתמול אושרו כ-99 אלף תביעות לשיפוי על ימי בידוד באמצעות כ-11 אלף מעסיקים. בנוסף שולמו 530,000 ימי בידוד בעלות כוללת של 152 מיליון שקלים, שהם בממוצע - 5.4 ימי בידוד לעובד.

היו בוועדה מי שהתנגדו להארכת החוק. כך למשל מוריה ברבי מהתאחדות התעשיינים טענה כי "החוק הזה נחקק כשלא הייתה אפשרות להתחסן. המציאות השתנתה מאז ובנסיבות כאלה שזה נתון לבחירת העובד אין סיבה שימי הבידוד ימומנו על ידי המעסיק והמדינה. המצב הנוכחי מעודד את הציבור לא להתחסן". בהתייחס לדברים אלו הבהירה יו"ר הוועדה, ח"כ אפרת רייטן מרום: "לא מצאנו עד היום הוכחה לכך שתשלום דמי הבידוד מהווה תמריץ שלילי להתחסן. אסור להידרדר למצב שהחוקים האלה הופכים לענישה שלוקחת מאנשים את זכויותיהם".

סוגיה נוספת שהועלתה בדיון הייתה המענה שמקבלים העצמאים. שי גל, ראש תחום כנסת וממשלה בהסתדרות החדשה, אמר: "בידוד הוא לא בחירה, הוא הפך לחובה אזרחית, אבל אנחנו חייבים למנוע פגיעה בעצמאים ובעובדים. ההסתדרות ופורום העצמאים חושבים שדרושה מדרגה נוספת של 100% לעסק קטן שנאלץ לסגור בשל בידוד עובדים, או עסק יחידני (של אדם אחד), המהווים 67% מהעסקים הקטנים. זה תיקון מינורי שלא יעלה הבה כסף לאוצר".

בעקבות אמירה זו מסר איציק דניאל, נציג משרד האוצר, כי לבקשת יו"ר הוועדה המשרד יגיש את התייחסותו לבית המשפט לתביעה שהגיש ארגון לה"ב בנושא זה עד ה-21.11. ח"כ רייטן מרום הוסיפה: "לא ניתן להפריד את סוגיית העצמאים מהדיון שמתקיים כאן היום. אנחנו שבים וקוראים לצדדים להגיע לפתרון ולדווחו בהקדם לוועדה".