הצעתו של שר האוצר אביגדור ליברמן לסוכני הנסיעות ומורי הדרך "שיחליפו מקצוע" עקב משבר הקורונה עוררה סערה וזעם בקרב העוסקים בתחום. מורי דרך ואנשי תיירות ששוחחו עם N12 טוענים כי אמרתו של ליברמן מנותקת מהמציאות ומראה על חוסר הבנתו בתחום.

"ליברמן לא עוסק בתיירות, אז עדיף שהוא יתעסק רק במה שהוא יודע", אומר יואב רותם, מורה דרך במקצועו. "יש לנו הזמנות של תיירים עד 2023 ואנחנו מחכים לממשלה שתפתח לנו את העבודה. התיירים רוצים לבוא, אבל הממשלה לא מאפשרת להם". לדבריו, הוא כלל לא חושב על החלפת מקצוע מכיוון ש"העסק שלנו לא מובטל אלא מושבת בגללם".

"אדון ליברמן לא מבין שסגירת התיירות פוגעת בכל ישראלי כי הכסף שיגיע מתיירות יכול לבנות בתי חולים בישראל", מוסיף רותם. "התיירים רוצים לבוא, אז אם הממשלה רוצה לסגור את השמים אז שיפצו אותנו. כל נותן שרות יודע שיש דבר כזה דמי ביטול, והממשלה ביטלה לי עכשיו 19 ימי עבודה - כתבתי חשבונית לראש הממשלה".

ארז דגן, בלוגר ומדריך טיולים (צילום: דניאל יחזקאל)
ארז דגן | צילום: דניאל יחזקאל

גם בתחום התעופה קיבלו בכעס את דבריו של שר האוצר שצפו ירידה חדה במספר התיירים הנכנסים לישראל בשנים הקרובות. "אמרה מטורפת להשבית ענף כזה גדול ביום אחד", טוענת ליזי שלום, מנכ"לית "טיילת", חברת בת של ישראייר. לדבריה מדובר ב"ענף שמבחינתם נחשב נהנתן" וליברמן למעשה "גוזר את גורלנו".

מנגד, ארז דגן, בלוגר ומדריך טיולים, דווקא טוען כי מורי הדרך צריכים אולי לשנות כיוון ולהתחיל להתמקד בתיירות פנים: "אני רואה דווקא עלייה משמעותית בנושא התיירות בישראל של ישראלים. הרבה אנשים פונים אלי שמחפשים אלטרנטיבה לטיולים. בתי מלון הטובים מלאים ולא רואה בעיה כרגע. להפך, כולם נתקעו בארץ ומחפשים אלטרנטיבה. מי שמחפש רק תיירים מחו"ל נתקע וחייב להתחיל לקחת תיירים ישראלים".

לדברי דגן, "לא צריך להיות מקובעים על מה שהיה מתאים לפני שנתיים, לפני הקורונה. צריך לשנות טיפה את הגישה ולהבין מה עכשיו מעניין - טיולי פריחה למשל. לא בהכרח אתר ארכיאולוגי שהתיירים יאהבו ולא הישראלים".