שער הדולר נקבע היום (רביעי) על 3.074 שקלים, שפל של 26 שנה. גם היורו בצניחה חופשית, ושערו נקבע על 3.47 שקלים, זאת לאחר השיא השלילי מאתמול. במהלך היום השערים הרציפים של המטבעות הגיעו למספרים נמוכים אף יותר - הדולר ירד בשעות הצהריים מתחת ל-3.07 ובעת פרסום השער היציג עמד על כ-3.06 שקלים.

היורו צנח במהלך היום לאזור ה-3.46 שקלים, שפל מאז נובמבר 2000. משום שהיורו החל להיסחר רק ב-1999, השער היום למעשה מתקרב לשפל של כל הזמנים. חלק מהסיבות ליורו הנמוך זהות לסיבות שמסבירות את היחלשות הדולר, ואלו למעשה הגורמים שחזקים את השקל הישראלי מול שאר המטבעות.

הכלכלה הישראלית היציבה, שמעלה את הביקוש לשקל ברחבי העולם, קיבלה רק אתמול עוד חיזוק חיובי בדמות הבעת האמון של חברת דירוג האשראי S&P, שהצטרפה בכך לחברת FITCH שהביע את אותו סנטימנט כלפי המשק הישראלי. חוזקם של ענפי הייצוא בישראל, ובפרט של ענף ההייטק שפרח בשנה האחרונה, מחזקים את השקל.

הדולר צונח: מי מרוויח ומי מפסיד?

אך לא רק השקל מתחזק - היורו נחלש גם ביחס לדולר, לאחר שנגידת הבנק המרכזי האירופי, כריסטין לגארד, הבהירה בסוף השבוע האחרון שאינה מתכוונת להעלות את הריבית במהלך שנת 2022, על אף הלחצים האינפלציוניים. צפי להעלאת ריבית באיחוד האירופי היה מעלה את הביקוש ליורו ומעלה את שערו. עמדתה של לגארד מתונה במיוחד כשמשווים אותה לעמדות שמביעים בפדרל ריזרב (הבנק המרכזי של ארה"ב), שם חוששים מהתגברות האינפלציה, רומזים על שינוי מדיניות ואולי על העלאת ריבית קרובה.

בתוך כך בנק ישראל הודיע לפני כשבועיים שסיים את תוכנית רכישת המט"ח שהחלה במהלך תקופת הקורונה ובמסגרתה רכש כ-30 מיליארד דולר, כדי לשמור על יציבות השקל מול המטבעות האחרים. עם זאת, מאז שהסתיימה תוכנית הרכישות של בנק ישראל, הבנק כבר הספיק להתערב בשוק המט"ח מספר פעמים כאשר השקל התחזק באופן קיצוני.