נראה כי בתקופה האחרונה כמעט בלתי אפשרי למצוא דירה באזורים המבוקשים בערים הגדולות. דניאל שטרן, מחפשת מגורים בתל אביב כבר שלושה חודשים, בעוד האפשרות לשכור דירה ראויה למגורים ולא יקרה מתגלה ככמעט בלתי אפשרית. "יש דירות שמתאימות לי אבל במחירים שמבחינתי ממש לא סביר לשלם על דירה בתל אביב", הסבירה.

דניאל לא לבדה ומצוקת השכירות לא מאפיינת רק את תל אביב. אזורים מבוקשים נוספים ברחבי הארץ - בהם גבעתיים, חיפה וירושלים - סובלים ממצב דומה. כשמחירי הדירות רק הולכים ומטפסים, בעיקר בערים המרכזיות, יותר ויותר אנשים מבינים שהם יצטרכו להתפשר.

שוק השכירות הרותח
הבעיה לא מאפיינת רק את תל אביב, הפערים הולכים וגדלים | צילום:

אוהד דנוס, יו"ר לשכת השמאים, הסביר: "השוק רותח. באזורי הביקוש אנחנו עדים לתופעה של המונים שמסתערים על כל דירה. הדבר הזה מתבטא גם בהעלאת מחירי השכירות, גם בחוזים דרקוניים, וגם לצערי בדירות שפחות ראויות למגורים עם פחות השקעה של הבעלים באותן דירות".

כדי לברר את מצב השוק, יצאנו לבחון את אחד הדירות המוצעות להשכרה. המחיר שלה אמנם עוד ריאלי לאזור, אך כשהגענו התגלו כוכביות שלא הופיעו במודעה המקורית. "חשוב לי רק לציין, הבניין עובר פינוי ובינוי. אין תאריך סופי עדיין, זה יכול לקרות מחר, זה יכול לקרות עוד חצי שנה", אמר בעל הדירה מבלי להעניק הסברים נוספים.

שוק השכירות הרותח
השוכרים נאלצים להתפשר | צילום:

על פי הנתונים של אתר יד2, העליות החדות ביותר בשנתיים האחרונות נרשמו באזורים המבוקשים בערים השונות. בתל אביב נרשמה עלייה של 8 אחוזים, בחיפה - 7.5 אחוזים ובירושלים 6.5 אחוזים.

גיל יוריק, בעלי משרד התיווך גלריה, סיפק תחזית עגומה לשוק הדיור. "אני לא רואה את המגמה הזו הולכת להשתנות. אם בעבר היו הרבה דירות ישנות שהיו מתאימות לזוגות צעירים, לשותפים, הדירות האלו נפלטו מהשוק בגלל כמויות הבנייה החדשה וההתחדשות העירונית שיש, מה שלמעשה מוציא את הדירות האלו מהשוק ומכניס אליהן אנשים שיכולים ומוכנים לשלם הרבה יותר כסף".