אחרי שכבר חשבו שסיימו עם הקורונה והמגבלות, העסקים בישראל שוב נכנסים לכוננות סגירה וחוסר ודאות. אתמול (ראשון) נכנסו לתוקף הגבלות התו הירוק והממשלה הרחיבה מאוד את ההגבלות על הטסים לחו"ל, ובענפים השונים מעידים על קשיים כלכליים שחוזרים להיערם. בענף התיירות, שנפגע יותר מכולם, מבהירים: "אנחנו כבר נמצאים בסגר ואף אחד לא מדבר על פיצויים". גם בארגוני העצמאים זועמים - "סוגרים לאט אבל בטוח את המשק, בלי שום פיצוי".

"אני עומד לקרוא לכל חברות התעופה והתיירות פשוט להשבית את העסקים", אמר ל-N12 יו"ר התאחדות סוכני הנסיעות, קובי קרני, בעקבות ההחלטה לחייב את רוב החוזרים מחו"ל בבידוד מלא. "זאת החלטה שרירותית שאין לה הגיון והצדקה, מישהו לא מבין מה הוא עושה שם. החליטו את זה גורף על כל מדינות העולם, אז שלא יגידו שיש לזה קירטריון בריאותי שנבדק לעומק, זה שטויות ואני לא מאמין לחצי מילה שלהם. יושבים שם חבורה של אנשים שמנותקים מכל הצד העסקי ורוצים רק להגן על התחת שלהם".

עוד הוסיף קרני: "כל שני וחמישי משנים את רשימת המדינות שאסור לטוס אליהם. ההחלטה מאתמול היא מס שפתיים לסגר מלא. זה כבר סגר. חברות התיירות והתעופה לא יוכלו להתקיים וגם לא המעגל שסביבם". ומה באשר לפיצויים לעסקים? "אין אחד בממשלה שמדבר על פיצויים או על מענקים לעסקים. ראש הממשלה שמדבר על סגר לא חושב שהוא צריך להתייחס גם לנושא הכלכלי".

נתב"ג, נמל התעופה בן גוריון, קורונה, טיסות, טיסה (צילום: יוסי אלוני, פלאש/90 )
זעם על הממשלה בחברות התעופה: "אנשים מנותקים שרוצים רק להגן על התחת שלהם" | צילום: יוסי אלוני, פלאש/90

גם בעולם התרבות, שרק החל להתאושש אחרי שנה קשה, סובלים מהמצב. "התעשייה שלנו נמצא בעיצומו של משבר עמוק", טענה ענבל ג'וריני פרץ, מנכ"לית איגוד האמרגנים ומפיקי הבמה בישראל. "הדיבורים על סגר גורמים לביטול אירועים סגורים ופתוחים לעצירה מוחלטת של רכישות אומנים וכרטיסים למופעים לתערוכות ולפסטיבלים. השקעות של עשרות מיליונים שקלים יורדות לטימיון. אנחנו דורשים בדחיפות ישיבה עם האוצר למתווה פיצוי הולם כאן ועכשיו".

"ראש הממשלה, שמדבר על סגר, לא חושב שהוא צריך להתייחס גם לנושא הכלכלי"

בענף חוששים שאירועים והופעות שתוככננו לקיץ יתבטלו בעקבות ההנחיות החדשות בנתב"ג: "אנו דורשים מסלול כניסה לאומנים בינלאומיים שמגיעים לארץ גם ממדינות אדומות", טענה ג'וריני פרץ. "אם הממשלה קבעה שהתו הירוק הינו בטוח, אנו מצפים לקמפיין עידוד שאומר שאירועים הם מקום בטוח להיות בו".

המעונות הפרטיים שוב נפגעים: "מי יפצה אותם? מתי?"

חוסר הוודאות כולל גם את פתיחת שנת הלימודים בגנים הפרטיים ומעונות היום. בעוד שמוסדות החינוך קיבלו הודעה משרת החינוך לפיה שנת הלימודים תשפ"ב תיפתח כסדרה בבתי הספר ואף מתווה שמפרט איך בדיוק זה יקרה, הרי שמעונות היום והגנים הפרטיים נמצאים כרגע תחת סימן שאלה. לא אם פותחים, לא אם יקבלו פיצוי - שוב הם נופלים בין הכיסאות והורים רבים מעדיפים לבטל את החוזים שעליהם חתמו ולהכניס את ילדיהם למסגרות רק באוקטובר, אחרי החגים.

גן ילדים ריק (אילוסטרציה: ChiccoDodiFC, shutterstock)
"ספקים, משכורות, שכירויות, בטיחות - מי ישלם על כל אלה?". החשש במעונות | אילוסטרציה: ChiccoDodiFC, shutterstock

"מה יהיה עם ההתחייבויות אליהן כבר התחייבו בעלי מעונות היום הפרטיים?", תמה מנכ"ל התאחדות מעונות היום פרטיים, יניב בר-אור. "ספקים, משכורות, שכירויות, בטיחות, עמידה בתקנות חוק הפיקוח וחוק המצלמות, הזנה, ציוד ועוד ועוד - מי ישלם על כל אלה? מי יפצה אותם? מתי יפצו אותם? הגיע הזמן והגיע היום שממשלת השינוי תתחיל להראות את השינוי ולא רק לצעוק אותו. במקום סוף מעשה במחשבה תחילה – קודם תחשבו אחר כך תעשו. תבחרו את מתווה ומסלול הפיצוי למעונות היום הפרטיים ורק אחר כך תכריעו את גורלם ולא הפוך".

"הגיע הזמן ש'ממשלת השינוי' תתחיל להראות את השינוי - ולא רק לצעוק אותו"

צמרת אביבי, מנכ"לית עמותת מורי התל"ן, חוגים והעשרות, : "המגזר שלנו יושב כבר למעלה משנה בבית, מובטל מעבודה. היינו בטוחים שבספטמבר זה יסתיים ונחזור לגנים. הדיבורים על הסגר רק מכניסים לחץ לציבור ולגננות וגורמות לכך שהאופק לא רק מתרחק - הוא לא נראה". לדבריה, "על הממשלה להפסיק עם הדיבורים חסרי האחריות ואם כן יש החלטה על סגר אז לבנות תכנית פיצוי כלכלית כבר היום אחרת החינוך הנפשי של ילדנו יפגע קשות".

העצמאים זועמים, בגני האירועים כבר מרגישים את הקפאון

ארגוני העצמאים נפגשו אתמול במטה להב, לשכת העצמאים בתל אביב, לאירוע של השקת שדולת העסקים הקטנים והבינוניים של הכנסת, ובה השמיעו כל נציגי הארגונים את הדרישה לגיבוש רשת בטחון סוציאלית כלכלית לעצמאים לנוכח ההגבלות החדשות ואלו שבדרך.

נשיא להב, עו"ד רועי כהן, אמר: "אי אפשר לסגור לאט אבל בטוח את המשק, בלי שום פיצוי מראש. אף אחד לא רוצה סגר, אבל מה שהממשלה עושה זה פליק-פלאק לאחור כדי לא לשלם פיצויים, ובפועל - העסקים מתרסקים. אחרי שנים בהם אנחנו בלהב זועקים, הקורונה הרימה לממשלת ישראל כרטיס אדום - רשת ביטחון סוציאלית לעצמאים חייבת להיכנס לחוק ההסדרים, זה כבר פיקוח נפש".

בענף החתונות לא צריכים סגר בשביל להרגיש את הפגיעה בעסקים. החשש של אנשים ממגבלות נוספות מונע מהם לקבוע אירועים שעלולים להתבטל בהמשך. "כענף שעובד על הזמנות ארוכות טווח אנחנו מרגישים ירידה משמעותית בהזמנות חדשות, בעקבות התבטאויות בתקשורת של גורמי תקשורת ומקבלי החלטות", אמר ל-N12 אבירם אלון, מנכ"ל התאחדות בעלי האולמות וגני האירועים.

"מה שהממשלה עושה זה פליק-פלאק לאחור כדי לא לשלם פיצויים, ובפועל - העסקים מתרסקים"

כרגע אולמות האירועים עובדים עם "התו השמח", שבעיקרו מגדיר כניסה לאולם או לגן באמצעות בדיקות בכניסה של מחוסנים, מחלימים ונבדקים. "הציבור ומקבלי ההחלטות מבינים שחייבים להמשיך לנהל את החיים שלנו לצד הקורונה. הקורונה כאן להישאר ולמדנו בסבבים הקודמים שכשסגרו את אולמות האירועים כל החתונות עברו למקומות ללא פיקוח שיצרו אירועי הדבקה המוניים ללא שליטה ובקרה", אומר אלון.

הישראלים רק רוצים לחיות: המסעדות עדיין מלאות

ענף נוסף שכבר חווה את הקשיים בשטח הוא חדרי הכושר. נועם קפלן, מנכ"ל Taking control המתמחה בייעוץ ובהכוונת עסקים בתחומי הבריאות, הכושר והספורט, אומר כי "השוק החל את השיקום שלו בפברואר השנה לאחר הסגרים ואילוצי התו הסגול והירוק. מאות עסקים בענף נסגרו במהלך תקופת הקורונה ומאות נוספים נמצאים בסכנת סגירה מיידית ולראיה רשת סטודיו סי הפעילה בארץ ב-30 השנים האחרונות על כל 35 סניפיה הגישה בקשה לפירוק רק בחודש שעבר".

נחלת בנימין (צילום: אריאלה אפללו)
הישראלים רוצים להמשיך לחיות: המסעדות מלאות וההזמנות בשיא | צילום: אריאלה אפללו

לדבריו, "מאחר ומדובר בשירות מתמשך, עצם הדיבור על סגר אפשרי - בין אם יתרחש ובין אם לא - גורם ללקוחות להסס לפני הצטרפות ולשבת על הגדר כדי לבחון את ההתרחשויות. לצד הנזק שכבר נגרם מדיבורים על סגר, נכון לרגע זה לא הוצג כל מתווה פיצוי לעסקים, אם אכן יסגרו, ואין כל הסדר חל"ת לעובדים שיגן על המעסיקים והעובדים כאחד. רוב העסקים בתחום עדיין מחזירים חובות וחודשי מנוי שהם חייבים ללקוחות עוד מתקופת הסגרים".

אבל לא בכל הענפים מרגישים את הקאמבק של הקורונה. מי שמסתובב במקומות הבילוי והמסעדות רואה שהם מלאים, ודני גליקמן, מנכ"ל אפליקציית ontopo להזמנת מקום במסעדות, מאשש את התחושה: "אנחנו לא רואים שינוי בהיקף הפעילות של המסעדות מאז שהתחילו לדבר על סגר. מבדיקה והשוואה בין נתוני ההזמנות למסעדות ברחבי הארץ מסוף השבוע האחרון אל מול סוף השבוע הקודם - לא נמצא שינוי מהותי. יתרה מכך, אנו רואים עליה קטנה בהזמנות למסעדות דווקא בסוף השבוע האחרון. בנוסף, בהמשך למגמה שהתחזקה בשנה האחרונה, אנו ממשיכים לראות עליה בהזמנת המקום מראש למסעדות ולברים לעומת הגעה ספונטנית ללא תיאום".

 
ממשרד האוצר נמסר: "המשרד רואה בהטלת סגר פגיעה אנושה בכלכלה ופועל למניעתו. עצם השיח בנושא חסר אחריות ומהווה פגיעה בכלכלה הישראלית ובעסקים עצמם".