מנהלי קהילות (צילום: מיכאל טומרקין)
נתן אהרונוביץ | צילום: מיכאל טומרקין

נתן אהרונוביץ, מנהל קהילת "נינג'ה פיננסית "

הטעות הכי גדולה שעשיתי עם הכסף: "תמיד חשבתי שלהשקיע את הכסף האישי שלי זה מסובך. חשבתי שאם 'כולם' עושים משהו אז בטח אי אפשר להרוויח. נמנעתי מעסקאות נדל"ן כי 'יש יותר טובים ממני'. השקעתי בשוק ההון רק מתוקף העבודה שלי, השקעתי בנדל"ן רק עבור המעסיקים שלי. איבדתי עשר שנים של תשואות - מגיל 20 עד גיל 30". 

הטיפ הכי טוב להתנהלות עם הכסף שלמדתי:  "אין שום קסמים. מה שאתם צריכים לעשות עם הכסף שלכם זה בדיוק מה שעשירי העולם עושים עם הכסף שלכם. תבינו כמה אתם מכניסים וכמה מוציאים, תבינו לאן אתם רוצים להגיע ובייחוד תבינו איך להגיע לשם. תבדקו את עצמכם כל כמה חודשים שאתם עדיין בדרך הנכונה ועדיין רוצים להגיע לשם". 

"רק בגיל 32 קלטתי שאפשר וצריך לתכנן את ההתנהלות הכספית האישית שלי. באותה שנה התפטרתי מעבודה שהייתה מאוד נחמדה, אבל הבנתי שאם אשאר בה לא אהיה מרוצה מהמקום שאליו הגעתי. מרגע שהתחלתי לתכנן לאן אני רוצה להגיע הכל נהיה פשוט. לא קל, כי החיים לא קלים, אבל נהיה פשוט. אני יודע לאן אני רוצה ללכת, ואני יודע מה נדרש כדי להגיע לשם". 

 

נועם שפלטר, מייסד שותף בבי ריץ מיידסט, נציגי גרנט  (צילום: אוהד ארד, דניאל יחזקאל)
נועם שפלטר | צילום: אוהד ארד, דניאל יחזקאל

נועם שפלטר, מנהל קהילת "בואו נדבר על כסף"

הטעות הכי גדולה שעשיתי עם הכסף: "לפני מעל עשור השקעתי עם שותף בבניין מיועד לתמ"א. היזם שהשקעתי איתו שרף את הכסף והפרוייקט נתקע. הפסדתי שם כ- 400 אלף שקלים, אבל למדתי שיעור לחיים. בעקבות האירוע הזה החלטתי ללמוד כל מה שאני יכול על נדל"ן ולהתמקצע עוד יותר בפיננסים. כבר לאחר שנה אזרתי אומץ (וכסף שוב) כדי להשקיע, ואותו נכס שהשקעתי בו פתח לי את התאבון והביא אותי לעשות עסקה ששינתה את חיי. לכל אחד שמשקיע יש את "ה"עסקה שעושה את ההבדל. מאז אני מקפיד ללמוד ולהתמקצע בנדל"ן ובפיננסים".

הטיפ הכי טוב להתנהלות עם הכסף שלמדתי: "תשקיעו את הכסף שלכם. כסף שיושב בעו"ש ייעלם, כי תמיד תגיע "סיבה". במשך שנים חסכתי וחסכתי ולא השקעתי, וכל הזמן הייתי דוחה את ההשקעה כי "זה מסוכן", "לא יודע במה להשקיע", "אין לי כוח לזה", "בבנק הכי בטוח". ותכלס, הפסדתי לא מעט זמן (וכסף) עם הגישה הזו. היום, אחרי הרבה שנות ניסיון, אני יודע שכסף צריך לעבוד. כסף לא צריך לשבת בעובר ושב אלא לעבוד בשבילי בהשקעות שונות.

מנהלי קהילות (צילום: באדיבות המצולם)
אבי שטרן | צילום: באדיבות המצולם

אבי שטרן, מנהל קהילת "מאני טוקס Money Talks"

הטעות הכי גדולה שעשיתי עם הכסף:"בעבר הרחוק נמנעתי מלקנות דברים יקרים שממש רציתי. הייתי נכנס לחנות 'מלטף את הסחורה' ויוצא. אבל היה רגע שבו פשוט נשברתי, ואחרי איפוק ממושך קניתי לעצמי משהו יקר. נפל לי האסימון: עברתי לחשיבה של ״מה אני צריך לעשות כדי שיתאפשר לי לקנות?״. הבנתי שאני רוצה להיות טוב עם כסף כדי לקנות לעצמי מתנה מדי פעם, ושזה לא יהיה ביג דיל".  

הטיפ הכי טוב להתנהלות עם הכסף שלמדתי: "לדעתי צריך להשקיע כל הזמן לאורך החיים, בכל כמה זמן כשמצטבר קצת כסף בצד מכניסים אותו לתוך השקעה, שוב ושוב. אז אם אתם בתחילת הדרך, ויש לכם איזה 800 שקלים בצד, זרקו אותם לתוך השקעה פסיבית, שלא תיגעו בה למשך שנים רבות, וכל כמה זמן תחזרו על הפעולה הזו. זה סוג של ״שריר״ שצריך לתרגל. אפשר גם להתחיל בקטן, ולהגדיל עם הזמן, זו לא פעולה חד פעמית.  יש המון אפיקי השקעה, ויש אפשרויות להשקיע סכומים קטנים די בזול, למשל קניית מדדי מניות רחבים, מוצרי השקעה מנוהלים כמו קרנות או תעודות סל. כשמתמידים בזה שנים הסכומים הקטנים יכולים להפוך לסכום גדול".

מנהלי קהילות (צילום: סמדר כפרי)
שרון בירקמן | צילום: סמדר כפרי

שרון בירקמן, מנהלת קהילת ללא בזבוזים - בדרך לעצמאות כלכלית

הטעות הכי גדולה שעשיתי עם הכסף: "התביישתי לגבות. כשאת פותחת דף וקוראת לו 'האישה שהפסיקה לקנות', לא רק שנשמע לך הגיוני לגמרי שהתעריפים שלך צריכים להיות אפסיים, את גם נוטה להאמין לטייטל שנתת לעצמך ולחשוב שאם את ממילא לא קונה, לא צריך לשלם לך. ויתרתי על גבייה, לקחתי יותר מדי פרויקטים הפסדיים, ובסופו של דבר לא התייחסתי לכסף ברצינות שבה מלכתחילה קראתי להתייחס אליו. זו אולי לא הסיבה שבגללה הגעתי לעסוק בנושא של הכסף, אבל כשזה קרה לי באמצע הדרך גיליתי שיש לי עוד הרבה מה ללמוד".

הטיפ הכי טוב להתנהלות עם הכסף שלמדתי:" כסף זה עניין של סדרי עדיפויות, של הנאה מול סבל, מה חשוב לנו יותר ועל מה נוכל לוותר. ניהול כספי כרוך בדירוג וניהול הדברים החשובים מול הפחות חשובים. אם אנו מתקשים בבישול נוציא יותר על טייק אווי, אם אנחנו שונאים לנקות רוב הסיכויים שתזמינו עוזרת בית.

הבחירה היא תמיד בין לחסוך את הכוחות שלנו לבין שקט נפשי בגזרה הכלכלית. חיסכון בכסף דורש לרוב שנעשה ויתורים מסוימים בטווח המיידי כדי שנוכל להגיע לרווחה כלכלית בעתיד. כדי שהחיים לא יהיו סבל אחד גדול עד הפנסיה, מומלץ ללמוד ליהנות גם מפעולות בסיסיות שנתפסות כפחות כיפיות (או אפילו מטלות "שחורות" ממש) אך תורמות משמעותית לחיסכון העתיד.

מנהלי קהילות (צילום: עדן רוקח)
בר נעמני | צילום: עדן רוקח

בר נעמני, מנהל קהילת "ידע שווה כסף"

הטעות הכי גדולה שעשיתי עם הכסף: "בתחילת הדרך בשוק ההון (בגיל 17) עשיתי את אחת הטעויות שהרבה משקיעים מתחילים חוטאים בהם, וקניתי מניה שירדה בצורה משמעותית  (במקרה שלי מניית מלאנוקס). חשבתי לעצמי 'היא ירדה המון, היא חייבת לעלות'. זו הייתה מחשבה נאיבית, הפסדתי כ-30 אחוזים בעסקה הזו".

"למזלי הייתי מספיק חכם להשקיע סכומים נמוכים יחסית, גם לא היה לי הרבה בגיל 17, בכל זאת, כסף מעבודה בחופשים גדולים, ככה שהנזק בכיס לא היה גדול מדי בסופו של דבר. זו הייתה המניה הראשונה שרכשתי , ולימדה אותי שיעור חשוב - לא לעשות מהלכים שאני לא מבין בהם, בטח לא בלי תוכנית מסודרת וניהול עסקה מתוכנן".

הטיפ הכי טוב להתנהלות עם הכסף שלמדתי: "תתמקדו בניצחונות הגדולים - Big Wins". החיים שלנו עמוסים - עבודה, בית, משפחה, ילדים, זוגיות, לשמור על בריאות. כסף הוא חשוב, אבל יכול להיות "שואב זמן" בלתי נגמר, ואחד התירוצים שאני שומע מחבר'ה שאומרים שהם רוצים להתחיל זה "אין לי זמן".

אם תתמקדו ב"ניצחונות הגדולים", אלה ששווים הרבה מאוד כסף לאורך השנים, כמו בחירת מסלול קריירה,  משא ומתן על חוזה העסקה, ניהול החיסכון הפנסיוני בצורה יעילה, בחירת מסלול משכנתא משתלם, והוצאת כספים לחסכונות, אם "תנצחו" שם זה יהיה שווה כמו 20 שנה של לחסוך שקל על קוטג' או קפה.

"חשוב להדגיש, אני לא אומר "תקנו ביוקר ואל תסתכלו על מחירים", אלא "Choose your battles", הקרבות האלה הרבה יותר חשובים וישפיעו על העתיד הכלכלי שלכם הרבה יותר, אחרי שתעשו שם סדר תוכלו להתפנות לדברים הנוספים בהמשך".

מנהלי קהילות (צילום: דנה אופיר)
אורה אריאל | צילום: דנה אופיר

 

אורה אריאל, מנהלת קהילת "משקיעים בדרך לעצמאות כלכלית"

הטעות הכי גדולה שעשיתי עם הכסף: "הטעות הכי גדולה שלי הייתה לפחד מהעולם הפיננסי במשך שנים, ולהניח שהוא לא בשבילי. אם את עובדת, מרוויחה כסף ומשתמשת בו, להבין בכסף שלך זה לגמרי בשבילך. במשך שנים פחדתי מכל מה שקשור למסמכים, טפסי אקסל וגרפים עולים ויורדים. כשהציעו לי קולגות לעבודה להשקיע בשוק ההון, או כשהייתי צריכה לעשות שיחה עם הסוכן הפנסיוני בעבודה נלחצתי ואמרתי שאין לי שום קשר לדברים הללו. אפילו להגיש בקשה להחזר מס, לקבל כסף חזרה ממס הכנסה, לא הסכמתי לעשות. כי זה היה למלא טפסים ומפחיד ומי בכלל רוצה להתעסק בזה".

"בדיעבד, הפחד הזה עלה לי בלא מעט כסף שלא אקבל חזרה. היו הרבה כספים שיכולתי להרוויח אם לא הייתי מפחדת מהעולם הפיננסי ומעיזה לשאול שאלות ולהתעניין בכסף שלי: הכסף שהיה יכול לצבור ריבית דריבית בפנסיה שלי אם הייתי משכילה לבחור את המסלול המתאים ולא את המסלול הסולידי למשל. או הכספים שהיו מצטברים לי אם הייתי שמה את הוראת הקבע של החיסכון בהשקעה כלשהי במקום בבנק בלי לקבל שום ריבית".

"זאת הסיבה שהקמתי את אתר האופטימית, התחלתי לכתוב ולשתף את הידע שצברתי ולנהל את קהילת משקיעים בדרך לעצמאות כלכלית. כי אין שום סיבה לפחד מלנהל את הכסף שלנו ולהשקיע אותו, וכשמפסיקים לפחד התחום נהיה הרבה פחות מלחיץ והרבה יותר אופטימי. ובכלל, הרבה יותר מפחיד לחשוב מה יקרה אם לא ניקח אחריות וננהל את הכסף שלנו ונקווה שאולי, בתקווה הפנסיה שלנו תספיק עד אז".

הטיפ הכי טוב להתנהלות עם הכסף שלמדתי: "ידע זה לא כוח, זה פיקציה. הכח האמיתי זה להתמיד בעשייה. כולם יכולים ללמוד להשקיע, לקרוא ספרים, להצטרף לקבוצות ולקנות קורסים. זה החלק הקל. החלק הקשה והחשוב יותר זה לקפוץ למים ולהתחיל ליישם את מה שלמדנו. חודשים ארוכים רק קראתי ולמדתי והלכתי לאיבוד בכל שפע המידע שיש ברשת. בסוף היה לי הרבה מאוד מידע מבולגן ושום השקעה. התחלתי לקחת קורסים שעשו לי סדר ויותר חשוב מזה, יצרו לי מחויבות והניעו אותי לפעולה ולעשות את ההשקעה הראשונה".

 "מי שישקיע באופן עקבי ויתמיד בכך, גם כשקשה ומפחיד ונראה שהכל הולך ליפול, ירוויח את התוצאות. אבל מי שרק ילמד כל הזמן ולא יישם דבר, הכסף שירוויח יישאר תיאורטי".

מנהלי קהילות (צילום: שרון בן ישי)
הדס בן ישי | צילום: שרון בן ישי

 הדס בן ישי, מנהלת קהילת 'ממריאים לחופש כלכלי'

הטעות הכי גדולה שעשיתי עם הכסף: "פעם, כשמכרתי דירה, פרעתי את המשכנתא במקום לגרור אותה לנכס הבא. הפסדתי ריביות מצוינות שכבר לא יכולתי לקבל ברכישה הבאה, הפסדתי הרבה כסף בגלל עמלת פירעון מוקדם שהייתי חיבת לשלם, הפסדתי כסף על פתיחת תיק משכנתא חדשה, ועוד. קיבלתי פעם ראשונה את התחושה המרה של הפסד אמיתי".

הטיפ הכי טוב להתנהלות עם הכסף שלמדתי: "לפני עידן הקורונה צברתי המון נקודות בכרטיס אשראי שהספיקו לי לטיסות לארה"ב, יפן, צרפת ואוסטריה. הטיפ הכי טוב שלי הוא לצבור נקודות ולהשתמש בהן, וכדי שהצבירה תהיה הכי יעילה אני ממליצה לקנות רק עם כרטיס אשראי, ותמיד עם אותו אחד. כך תמיד כל ההוצאות יהיו מרוכזות ברשימה אחת. משלמים בביט? רושמים שם את אותו כרטיס אשראי". ברגע שיש רק כרטיס אחד, יותר קל להיכנס פעם בשבוע לאתר של חברת האשראי ולעבור על רשימת הקניות בכרטיס, גם כדי לבדוק שהכול תקין וגם כדי שתהיה לנו ביקורת על ההוצאות שלנו".