אחרי שההסתדרות הכריזה הבוקר (שלישי) על סכסוך עבודה בענף התעופה, עובדי אל-על ניסו לשבש את המראת ראש הממשלה, נפתלי בנט, לוושינגטון, במחאה על המשבר בענף התעופה. העובדים הפגינו בכניסה למתחם שממנו אמור המטוס להמריא, זאת על אף שהוחלט יחד עם ההסתדרות שלא לעכב את ההמראה. ההפגנה התפזרה בסמוך ל-16:30, לקראת הגעת רה"מ - ולבסוף המראתו התעכבה בזמן קצר.

סכסוך העבודה שהוכרז יחול על עובדי אל-על, עובדי ארקיע, הטייסים בישראייר ועובדי רשות שדות התעופה, והם יוכלו לנקוט בצעדים ארגוניים כמו שביתה, בתוך שבועיים. מההסתדרות נמסר שהרקע לאיום הוא המשבר התעסוקתי החמור של עובדי הענף מפרוץ מגפת הקורונה, שכלל פיטורי אלפי עובדים, וכעת בצל הגבלות התעופה החדשות, מבקשות החברות לבצע מהלכי פיטורים נוספים. לפני מספר ימים קיימו העובדים המאוגדים הפגנה ובה חסמו את מסלולי ההמראה בנתב"ג.

ראש הממשלה נפתלי בנט לפני המראתו לארה"ב (צילום: חדשות 12)
בנט לפני המראתו לארה"ב | צילום: חדשות 12

"אני עוסק במשבר עובדי ענף התעופה מבוקר עד ליל", מסר יו"ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד. "לצערי, נראה שיש מי שלא מכירים בחשיבותו של ענף זה, לא רק לתעסוקה ולכלכלה הישראלית, אלא למדינת ישראל בהיבטים רבים נוספים.

"ההסתדרות התגייסה להצלת ענף התעופה ושיקומו, עם פרוץ המשבר, באמצעות הסכמי הבראה והתייעלות חסרי תקדים שחתמנו עם החברות וסיוע כלכלי שהעברנו להן. אך אין הדבר אומר שבכך ניתן פתח לפיטורים המוניים ולפגיעה בזכויות העובדים, בכל שני וחמישי, כפתרון מהיר וקל של החברות. אנו לא נאפשר זאת".

מההסתדרות נמסר כי העילות לסכסוך הן ראשית כל - כוונת חברות תעופה ישראליות לפעול לפיטורי עובדים נוספים, להאריך את תקופת החל"ת של עובדים רבים, ולשנות את תנאי העסקתם של העובדים. בנוסף קיים חשש לפגיעה בהכשרות או ברישיונות של עובדים, וחשש לסגירת מחלקות בחלק מהחברות, והעברת העבודה למיקור חוץ. לטענת ההסתדרות הנהלות חברות התעופה לא נוקטות בצעדים למציאת פתרונות כלכליים להצלת החברות וכעת מבקשות החברות לפטר עוד עובדים רבים. 

_OBJ

יו"ר איגוד עובדי התחבורה בהסתדרות, אבי אדרי, מסר: "ניסינו להימנע מהחרפת המאבק בענף התעופה, אך איננו יכולים להישאר אדישים לנוכח המסרים הקשים שקיבלנו מהנהלות חברות התעופה בכל הקשור לביטחונם התעסוקתי והכלכלי של העובדים בענפי התעופה השונים. ציפינו ואנחנו עדיין מצפים ממשלת ישראל להתערב במשבר ולייצב את חברות התעופה, כפי שעשו מדינות אחרות בעולם. ברמה הלאומית, אין לנו פריווילגיה להיות ללא חברות תעופה ישראליות".

שרון בן יצחק, יו"ר ועד עובדי אל-על, אמר: "אנו קוראים לראש הממשלה, הפקרתם את חברת אל על, פיטרתם אלפי עובדים ועוד אלפים יושבים בבית בחל"ת, ללא משכורת, ללא שכר וגרוע מכך מאבדים את הכשירות המבצעית שלהם - כשירות שנרכשה במשך שנים. ממשלת ישראל מרסקת את חברת אל על ואין בעל בית שיעצור את זה. אני קורא לראש הממשלה לסייע ולהציל את חברת אל על".