התו הירוק המורחב נכנס לתוקף הבוקר (רביעי) ובתי עסק ואטרקציות שמשרתות בעיקר ילדים מתוסכלים. אולי זו הפרוצדורה שדורשת בדיקות לכל המשפחה, ואולי רק הבלבול של היום הראשון, אבל במקומות רבים מדווחים על "בוקר חלש" עם מעט מבקרים. בהתאחדות האטרקציות מזהירים שהמצב יימשך ומדווחים על כ-50% ביטולים. בארגון המסעדנים טוענים: "מדובר בסגר". בזמן שבכנסת דנים בהנחיות החדשות, בממשלה עדיין לא חושבים על סיוע לעסקים ולא נקבע שום קריטריון שבגינו יתקבלו החזרים, כפי שהיה בסבבים הקודמים.
"יש ירידה חדה במספר המבקרים - להערכתי של 60%-70%. זה מאוד משמעותי עבורנו, זה סם החיים שלנו התקופה הזאת של אוגוסט", סיפר ל-N12 שמשון חן, מנהל פארק המים הפופולרי ימית 2000 בחולון. עם זאת, לדבריו יש עדיין אנשים שמגיעים עם תו ירוק: "אנחנו בודקים תו ירוק לכולם. אנשים עושים בדיקות מהירות ומגיעים אבל הרבה פחות".
"אנחנו רגילים שבשעות האלה יש המון הורים וילדים"
במתחם הבילוי פארק פרס שבחולון ישנם מספר מתחמי בילוי לילדים, חלקם היו הומים במבקרים בימים שקדמו לכניסתו של התו הירוק, אך הבוקר זה לא המצב. "בימים האחרונים היה מפוצץ במשפחות שהגיעו לתערוכה, הרבה רצו להרוויח את הזמן שלפני כניסתו של התו הירוק, והגיעו בהמוניהם", סיפר מנהל תערוכת בארסה ל-N12. "היום, עם כניסתו של התו הירוק, די יבש, אבל זה היום הראשון, צריך להמתין עוד כמה שעות ואז נדע לומר איך משפיע התו על המבקרים. עוד מעט גם תוצב פה בחוץ עמדת בדיקות מהירה ואנחנו מקווים שהחווית הבדיקות לפני התערוכה תשתפר".
הנחיות התו הירוק נכנסו לתוקף: כל מה שצריך לדעת
גם בפעלטון שפארק פרס מודאגים. בימים האחרונים מהשעות המוקדמות של הבוקר המתחם היה מלא בהורים וילדיהם הצעירים שמשחקים במתקני הג'ימבורי, אך הבוקר עם כניסתו של התו הירוק המצב שונה. "אנחנו רגילים שבשעות האלה יש כאן עשרות הורים וילדים, המצב ישתנה, נראה איך המציאות החדשה תשפיע על ההורים ועל הילדים", אמרה מנהלת המשמרת.
בחיפה המצב לא שונה. דוד, מציל בקאנטרי קלאב ספורטן שבעיר, סיפר שהמקום כמעט ריק: "אין אנשים, יש רק כמה מבוגרים ששוחים, ממש אין ילדים. זה מוזר - תמיד בשעות האלה יש את הקייטנות שמגיעות לבריכה. אין ילדים חוץ מכמה שעשו בדיקות ובאים עם ההורים שלהם, שלושה היו". גם שמוליק שעובד במקום, סיפר: "אתמול היה ממש מוצף ילדים והיום יש פחות, רם עם הורים או סבים, לא קייטנות ולא נחילי הילדים שבאים להנות".
צפי לירידה של 50% באטרקציות ובמסעדות
בהתאחדות האטרקציות מדווחים על ביטולים משמעותיים, כ-50% ביטולים של הזמנות להיום. לטענת ההתאחדות התפוסה בשפיים נמוכה ב-70% מביום רגיל בחודש אוגוסט וגם במוזיאון מדעטק בחיפה נרשמה ירידה בנוכחות.
שרה רם שליין, מנכ"לית פארק המים שפיים, תיארה את המצב: "התכננו והכנו בכניסה שרוולים' לבדוק את התו הירוק, אבל שורה תחתונה - יחסית לאתמול ולשלשום יש ירידה של 70%. אנחנו מקבלים עשרות טלפונים ששואלים מה זה תו ירוק, מרגישים שאנחנו עושים הסברה. יש עיכובים בכניסה כי צריך להוריד להם את אפליקצית התו הירוק ולהסביר להם איך היא עובדת. אנשים באים כועסים, מתבאסים".
"תראה אני לא מומחית בקורונה ואני סומכת על משרד הבריאות וגם על הממשלה, שהם עושים את הצעדים הבריאותיים הנכונים", המשיכה. "מצד שני אתה שואל את עצמך, כל האנשים האלה יכולים ללכת לקניון או לסחנה, למה לא לבוא אלינו? לדעתי תו סגול שמגביל ואומר שמותר לכם להכניס כך וכך אנשים, כמו בקניון, היה עובד יותר טוב".
גם עו"ד ד"ר אופיר מילר, יו"ר הנהלת ההתאחדות, דרש לשנות את המתווה ולהכליל את האטרקציות ב"תו הסגול": "אנחנו הענף היחיד, שרוב רובם של לקוחותיו הם ילדים. המשמעות של תו ירוק עבורנו היא סגר, והממשלה מתנערת מקביעת מנגנון פיצוי מראש. מערך הבדיקות עדיין לא מוכן, ואנחנו כבר סופגים אחוזים גבוהים של ביטולי הזמנות. רוב המשפחות לא יטרחו להעביר את הילדים בדיקות קורונה רק בשביל ביקור בן שעה באטרקציה, ואין שום סיבה הגיונית או אפדימיולוגית, שלא להכליל אותנו בתנאי הצו הסגול, בדומה לקניונים".
ולא רק האטרקציות סובלות, במסעדות חוששים שהורים רבים יוותרו על אכילה בחוץ ברגע שהיא מותנית בבדיקות משפחתיות. "תקנות התו הירוק החדשות והאיסור להושבה בחוץ ילדים מתחת לגיל 12 ללא בדיקת קורונה, חרצה את דינם של המסעדנים שכן בהחלטה זו בוטלה האפשרות של המסעדות להתפרנס ביתרת החופש והחגים", מסר תומר מור, מנכ"ל "מסעדנים חזקים ביחד. "מדובר בסגר לכל דבר ועניין רק בלי פיצויים למסעדנים וללא כל התייחסות למשבר הכלכלי שהמסעדנים עוד מתמודדים עמו".
בשל המצוקה שלחו השף חיים כהן, מאיגוד המסעדות, ושי ברמן, מנכ"ל איגוד המסעדות והברים, מכתב חריף לשרי הכלכלה, האוצר ואף לראש הממשלה. "החלטת קבינט הקורונה להפעיל את התו הירוק על השטחים החיצוניים במסעדות, היא חסרת כל הגיון בריאותי או תפעולי ומהווה פגיעה קשה בעסקים שלנו. ברור לחלוטין שהאופציה של בדיקה כזו או אחרת לילדים בגילאים של 3-12 איננה אופציונלית במקרה של מסעדות. להערכתנו, מהלך כזה, בתזמון הנוכחי של חודשי הקיץ בואכה חגי תשרי, יביא לירידה של מעל 50% בפעילות העסקים שלנו".
גם יו"ר מרכז השלטון המקומי, חיים ביבס, מסר לראש הממשלה ולשר האוצר: "שנו בדחיפות את הנהלים: עשרות אלפי עסקים קורסים כי אין יכולת להנפיק תו ירוק לילדים בני שלוש עד שתים עשרה. יש להכניס את הבדיקות המהירות בחינום גם למגזר העסקי עד היום".
"לא מתכוון להעביר את הילדים שלי סשנים של בדיקות"
גם הורים רבים כבר מספרים על הקושי לצאת לפעילויות. אלכס ואלה, בתו בת ה-5, שוחחו עם N12 מחוץ לאחד מתי הקפה במתחם פרק פרס בחולון. "במצב הזה לא פלא שהרבה הורים יעדיפו לחפש מקורות בילוי פתוחים באוויר עם הילדים", טען אלכס. "לא מתכוון להעביר את הילדים שלי עכשיו סשנים של בדיקות קורונה לפני כל יציאה למסעדה או לבילוי, לא פלא שהרבה הורים מעדיפים את פינות חי באוויר הפתוח".
גיא, אב צעיר מתל אביב, אמר ל-N12 שהוא "מחשב מסלול מחדש" בעקבות כניסתן של ההנחיות. "אנחנו מתכננים לנסוע לחופשה בשבוע הבא במצפה רמון, כבר חושבים מראש מתי לעשות את הבדיקות עם הילדים כדי שהחופשה תעבור חלק", סיפר. לדברי בשבועיים שנותרו לחופש הגדול המשפחה תכננה פעילות נוספות אך כעת "נשקול לאלתר ולחבר בין פעיליות כדי שתוקף הבדיקות יהיה רלוונטי לפעילות. אין מה לעשות זה המצב, וצריך לעבור אותו כדי שנחזור לחיות".
עם זאת ישנם הורים שכבר מוציאים את הילדים לפעילויות במסגרת התו הירוק ומרגישים בטוחים ומרוצים. אדווה ובנה בן ה-5 אופיר, הגיעו הבוקר למוזיאון "בגובה העיניים" בחולון מראש העין ואמרו ל-N12: "אופיר היה גיבור ועבר אתמול בדיקת קורונה כדי שנוכל להגיע היום למוזיאון. כשהגענו למוזיאון הצגתי צו ירוק שלי ובדיקת קורונה שלילית של יואב, נכנסנו למוזיאון והיה שיגעון. לכו להיבדק. נעשה הכול כי צריך להוריד את התחלואה ולחזור לחיות".
אז האם יהיו פיצויים?
בינתיים בממשלה לא מדברים על פיצויים לעסקים בגין ההנחיות הקיימות, עם זאת, כפי שדווח אמש ב"מהדורה המרכזית"' השיקולים של הממשלה בהחלטה אם להטיל הגבלות נוספות על אירועים אינם רק בריאותיים, אלא גם כלכליים. קיים חשש שהגבלות נוספות יגרמו להגברת הלחץ הציבורי לפצות את האומנים והעסקים על הפגיעה בפרנסתם. פיצויים בענף אחד, עשויים לגרור דרישות פיצויים גם בענפים אחרים, שנפגעים כתוצאה ממהתפרצות המחודשת של הקורונה.
בדיון בוועדת החוקה שנערך בכנסת, הבהירה נועה שוקרון, אחראית קורונה באגף התקציבים באוצר, כי עד שלא יהיה סגר לא יהיו פיצויים: "נעשו הרבה מאמצים להגיע למתווה הנוכחי שאיננו סגר. המתווה מאפשר למקומות להיות פתוחים ללא הגבלה של מרחק או כמות אנשים. הדרישה של התו ירוק סבירה ביותר. לגבי ילדים בגלל שאינם ברי חיסון, אנו מאפשרים גם עבור פעילות פנאי, מימון של המדינה לבדיקות וכל זה כדי לאפשר למשק שיהיה פתוח. לא יהיה מצב שגם אנחנו לא מגבילים את המשק וגם ניתן פיצוי לבעלי עסקים".
לפי גורמים בממשלה, אין כיום קריטריון ברור לפיו ייקבע איזה עסקים יפוצו והחל באיזה רמת פגיעה. בסבבים הקודמות של הקורונה היו זכאים עסקים שמחזור ההכנסות שלהם ירד ב-25% לפחות למענקי סיוע מהמדינה. כיום העסקים צריכים לתכנן את צעדיהם הבאים מבלי לדעת האם יפתיעו אותם בהגבלות נוספות ומבלי שיש להם מושג האם וכיצד תסייע להם הממשלה כלכלית.