בוועדת הכלכלה של הכנסת התקיים היום (שני) דיון שעסק בקנסות שניתנו לבעלי עסקים קטנים בתקופת הקורונה. במהלך הדיון התקיימה הפגנה של בעלי העסקים מחוץ לכנסת, ובה המפגינים חילקו דוחות לחברי הכנסת שהגיעו למשכן. על פי נתונים שהוצגו בדיון, לבעלי עסקים ניתנו בתקופת הקורונה והסגרים 1,816 דוחות, שהם 0.2% מהדוחות שחולקו בתקופה זו. בתום הדיון קראה הוועדה למשרדי הממשלה הרלוונטיים להעניק לרשויות האכיפה סמכות להמיר את הקנסות בהתראות.

לפני שהחלה את דבריה נציגת המסעדנים בהתאחדות בעלי המלאכה, לילי בן שלום, נתנה דוח לח"כ מאזן גנאים שנכח בדיון. "לא רק שלא עוזרים לנו גם לוקחים מענקים ואין לנו עובדים ונותנים לנו כפל קנס בלי יכולת לערער עליו", הסבירה בן שלום.

מחאת העסקים הקטנים נגד דוחות הקורונה (צילום: התאחדות המלאכה והתעשייה)
ה"קנסות" שמחלקים בעלי העסקים לחברי הכנסת | צילום: התאחדות המלאכה והתעשייה

אחריה דיברה נציגת המשטרה, עדנה טנא, שאמרה כי בתקופת הקורונה ניתנו 666,705 דוחות לאזרחים ובעלי עסקים. לבעלי עסקים ניתנו 1,816 דוחות ומתוכם שולמו 652 דוחות, כלומר 35% כבר שולמו. היא הסבירה כי 38 אלף הדוחות שבוטלו היו בעקבות החלטת בית המשפט העליון כי ההחלטה לאסור יציאה להפגנה מעבר לקילומטר מהבית הייתה לא חוקתית.

יו"ר הוועדה, מיכאל ביטון, ביקש לבחון את האפשרות להסמיך את אנשי המקצוע להמיר קנסות בהתראה, אך מנהל המרכז לגביית קנסות, דורון תשתית, אמר כי המרת הקנס לאזהרה היא לא בסמכות המרכז. תשתית הסביר שניתן לפנות למרכז לגבייה ולקבל ביטול של כפל הקנס והפחתה של סכום הקנס לסכומו המקורי – 5,000 שקלים. הוא הוסיף כי מי שפונה יכול לקבל גם פריסת תשלומים.

בעלי העסקים זועמים: "צריך פרשן לתקנות החדשות"

מנכ"ל איגוד המסעדות, הברים והמועדונים, שי ברמן, אמר כי התנהלות המשטרה ממחישה את הזלזול בבעלי העסקים. "לא יכול להיות שגוף אכיפה אפילו לא טורח להשאיר את הקנס. אתמול פורסמו תקנות חדשות ואנחנו לא מצליחים להבין אותן, מפנים אותנו לוועדת חוקה שעדיין לא אישרה בכלל את התקנות. צריך פרשן שיפרש מה כתוב בתקנות, אז איך מצפים מבעלי העסקים שיבינו", שאל ברמן והוסיף: "בעלי העסקים לא ישלמו את הקנסות, לא בגלל שאנחנו עבריינים בגלל שאין לנו את הכסף".

במהלך הדיון הציעו היו"ר ביטון ונציגי בעלי העסקים לשלוח הודעות ברורות ישירות על ההנחיות החדשות. נציג הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים, איתמר גזלה, אמר כי בעבר הפעילה הרשות את אתר התו הסגול, שהתעדכן בהוראות ברורות באופן שוטף, וככל שהתו הסגול יחזור יופעל שוב גם האתר.

היו"ר ביטון סיכם כי הוועדה רואה בחיוב את הודעת המרכז לגביית קנסות על ביטול פיגורים וכפל קנס ועל פריסת תשלומים, ואמר כי הוועדה קוראת למשרד לביטחון הפנים ולמשרד המשפטים לבחון דרכים לשנות את החקיקה באופן שיעניק למרכז לגביית קנסות, או למשטרה, סמכות להמיר קנסות להתראות.

"הבאנו בשורה קטנה בדמות ביטול כפל הקנס לפונים ופריסת חוב דיגיטלית, בואו נוסיף גם התראה ואזהרה ואכיפה מושכלת", אמר ביטון. "הוועדה קוראת לממשלה להגדיל את ההסברה לציבור ולעוסקים וקוראת למשטרת ישראל לאפשר תקופת הסתגלות לתקנות החדשות, בין היתר בדרך של מתן התראה בשלב ראשון. הוועדה אף קוראת להנגיש את המידע על זכויות הערעור ולמצוא את הפתרון שיאפשר לשלוח הודעת סמס על עדכון התקנות".

כמה קנסות באמת חולקו?

במקביל לדיון התקיימה מחאת עסקים קטנים, מסעדנים ואנשי חיי הלילה, נגד הדוחות שחולקו להם בתקופת הקורנה. המפגינים חילקו דוחות לחברי כנסת, במחאה על הקנסות הרבים שקיבלו בימי השיא של הסגרים וההגבלות, שבימים אלו תופחים עקב כפלי קנס וריביות.

מחאת העסקים הקטנים נגד דוחות הקורונה (צילום: התאחדות המלאכה והתעשייה)
מחאת העסקים הקטנים נגד דוחות הקורונה | צילום: התאחדות המלאכה והתעשייה

המוחים הציגו נתונים אחרים מאלו שהציגה המשטרה, וטענו שניתנו דוחות לכ-11 אלף בעלי עסקים, שמהווים כ-10% מכלל הדוחות שניתנו. לטענתם, כל בעל עסק שקיבל דוח מתמודד כיום עם קנס של כ-3,335 שקלים בממוצע, שעוד הולך ותופתח בזמן שהעסקים טרם חזרו לפעילות מלאה.

יוסי אלקובי, נשיא התאחדות המלאכה והתעשייה אמר במחאה: "כל חטאם של בעלי העסקים היה שלא הבינו או לא הכירו את ההנחיות שהשתנו חדשות לבקרים. לא מדובר בעבריינים - אלא רק באנשים שביקשו להתפרנס באחת מהתקופות הקשות שידע המשק הישראלי. הגענו לפה כולנו לדרוש התחשבות והבנה ואת ביטולם הקולקטיבי של הדוחות הסתמיים הללו".