מי שאין לו דירה בבעלותו, צריך לדעת - היא מתרחקת ממנו בצעדים גדולים יותר ויותר. לפי דוח חדש שפורסם אמש (שני) ב"תוכנית חיסכון", הדירות בישראל מתייקרות בקצב גבוה מבעבר. ולא רק המחירים עולים - גם הביקושים בשיא כל הזמנים.

הנתונים לקוחים מדוח חדש של מרכז המחקר והמידע של הכנסת, וממנו נשקף בבירור הפער. אם בתקופה שמינואר 2019 עד אוגוסט 2020 העלייה החודשית הממוצעת במחירי הדירות עמדה על 0.2%, מספטמבר 2020 עד מרץ 2021 העלייה במחירים היא בקצב של 0.8%. זה אומנם נראה קטן אבל מדובר בפער דרמטי כאשר מסתכלים על המספרים המוחלטים.

ולגבי הביקושים - הדוח מראה כמה משכנתאות הישראלים נוטלים: אם ב-2018 נטלו משכנתאות בהיקף של כ-59 מיליארד שקלים, ב-2019 זה עלה ליותר מ-67 מיליארד שקלים. ב-2020 הנתון עמד על 78 מיליארד שקלים ובחמשת החודשים הראשונים של השנה הנוכחית, מדובר על כ-40 מיליארד שקלים - וחצי מהשנה עוד לפנינו.

כך, יוצא שהישראלי הממוצע מוציא שליש מההכנסה שלו על דיור - בין אם למשכנתא ובין אם לשכירות - פי שניים ממשק בית במדינה אירופית. שם, לשם השוואה, מוציאים רק 16% מההכנסה על דיור. 

אז מה עושים? במשרד האוצר ימליצו היום בוועדת הכספים להגדיל את ההיצע: לעודד בנייה על קרקע פרטית, להסב שטחי תעסוקה למגורים, להאיץ עבודות ופיתוח וּלקצר תהליכים בירוקרטיים. המבחן יהיה בביצוע של התוכניות.

יו"ר ועדת הכספים, חה"כ אלכס קושניר ממפלגת ישראל ביתנו, התייחס לנתונים ואמר: "כדי לטפל במצב הזה ולרסן את מחירי הדיור, חייבים תוכנית פעולה ממשלתית משולבת, של כל משרדי הממשלה, שתטפל בעיקר בנושא של ההיצע, בהורדת רגולציה ובהפשרת קרקעות".