תקציב המדינה לשנים 2021-2022 עבר בקריאה ראשונה: 59 ח"כים הצביעו אמש (חמישי) בעד הצעת התקציב במליאת הכנסת, זאת לעומת 53 ח"כים שהצביעו נגד - ובכך נקבע כי ההצעה עברה בקריאה ראשונה. כעת תעבור הצעת החוק לדיון בוועדת הכספים - זאת לקראת ההצבעה המכריעה לקריאה שנייה ושלישית שבה ייקבע אם התקציב יעבור באופן רשמי - צעד שיבטיח לממשלת בנט-לפיד יציבות לתקופה ארוכה. 

"אחרי שלוש שנים ללא תקציב אישרנו הערב תקציב מצוין בקריאה ראשונה", אמר ראש הממשלה בנט אמש, "תקציב שמחזק את מערכת הביטחון ואת מערכת הבריאות ודואג לפרנסת אזרחי ישראל. תקציב שדואג לאזרחים ולא לאינטרסים פוליטיים. זהו עוד צעד למען מדינה טובה יותר, מאוחדת יותר, יציבה יותר. אני גאה בדרך שבה המחלוקות נפתרו מתוך רצון טוב ושותפות אמיתית. ככה מגיעים לתוצאות טובות יותר למען עם ישראל".

 
שר החוץ וראש הממשלה החליפי, יאיר לפיד, אמר: "ממשלה נורמלית ואחראית ניהלה דיוני תקציב נורמליים ואחראים, העבירה היום בקריאה ראשונה תקציב מדינה. תקציב שלא מיועד לפוליטיקאים אלא למה שחשוב לאזרחי מדינת ישראל. לחינוך, לביטחון, לבריאות, לכלכלת החדשנות הישראלית".

 
שר האוצר, אביגדור ליברמן, הביע את שביעות רצונו מההישג: "זהו יום חג. אחרי שלוש שנים וחצי, מעבירים בבית הזה תקציב בקריאה ראשונה. היום הזה מסמל יותר מכל את תום עידן הטרלול ואת החזרה לנורמליות. זו ההוכחה שהממשלה הזאת מתפקדת ואנחנו חזרנו לחיים שגרתיים כפי שמצופה מאיתנו. אני מודה לכל חבריי בממשלה ובקואליציה, אין ספק שהתקציב שהעברנו הוא התקציב הכי חברתי בתולדות מדינת ישראל והוא מבטיח צמיחה ובוסטר אמיתי לכלכלה ולמשק".

מאחורי הקלעים של אישור התקציב: עד שיצא עשן לבן

הדרך לאישור התקציב לא הייתה פשוטה. חברי הקואליציה ניהלו משא ומתן קשוח במשך ימים ארוכים, הצדדים התעקשו כל אחד על עקרונותיו, ורק דקות ספורות לפני ההצבעה הושגה הפשרה המיוחלת על הרפורמה ברגולציה. שלוש רפורמות שנויות במחלוקת איימו על התקציב. בלילה הושגו הבנות בנוגע להעלאת גיל הפרישה לנשים, וברפורמה לחקלאות. בסוגיה אחת הפערים נותרו אדירים גם בשעות הבוקר, הרפורמה ברגולציה.

יאיר לפיד ואביר קארה בכנסת‎ (עיבוד: N12)
בדרך לתקציב - קרב מאחורי הקלעים | עיבוד: N12

הרפורמה ברגולציה ובמרכזה הקמת הרשות להפחתת הרגולציה הפכה לדגל של סגן השר אביר קארה וימינה. מהצד השני ניצבו חברי הכנסת של מרצ ובראשם מוסי רז, שחששו שהרשות הזו תתקע מהלכים רגולטוריים, כולל כאלו שנועדו להגן על הציבור בתחומי הבריאות, הסביבה וכדומה.

"עשינו כל פשרה אפשרית", אמר סגן השר קארה לחדשות 12 לפני שהושגו הבנות. "הם רוצים עכשיו להוסיף משפט אחד שמעקר את כל הרפורמה מתוכן". חבר הכנסת מוסי רז טען מן העבר השני: "כל הדרך עשינו פשרות, עד עכשיו לא התפשרו איתנו בכלל, ואם הם ישנו את דעתם, אולי אפשר להגיע לפשרות. הדבר הכי סביר כרגע זה להוציא את הרפורמה ההזוייה הזו מחוק ההסדרים".

ראשי הסיעות‎ (צילום: N12)
המשא ומתן בממשלה לקראת אישור התקציב | צילום: N12

בין לבין התרוצצו המתווכים יושבת ראש הקואליציה עידית סילמן, ראש סיעת כחול לבן איתן גינזבורג ויו"ר סיעת העבודה רם שפע וחברת הכנסת מירב בן ארי ממפלגת יש עתיד. גם אנשי ראש הממשלה בנט כגון עוזרו דן שחורי נקראו לתווך.

גם עשרים דקות בלבד לפני הצבעה הראשונה לא נרשמו הסכמות והמצלמות שלנו מחוץ לדלת הצליחו לקלוט את הדציבלים עולים. באותו זמן במליאה המשיכו להתקדם וחברי הכנסת נאלצו לעלות להצביע כשעוד אין הסכמות. "יהיה בסדר, נסתדר", אמרו חברי הקואליציה בדרכם להצבעה. "זו לא ההצבעה על ההסדרים עכשיו", הסביר רן שפע תוך כדי בצעידה לאולם המליאה. זה יהיה בחוק הבא, עד אז אנחנו מקווים לפתור את הבעיה.

את ההצבעה הראשונה שעסקה במסגרת התקציב, בהפחתת הגירעון, הקואליציה צלחה. אולם  בשעות אחר הצוהריים קרא עדיין לא הסכים להצעות הפשרה. בשלב הזה נקרא ראש הממשלה בנט להתערב וקרא נכנס ויצא מלשכתו, כשל פעם הצעה אחרת עולה על השולחן. "הם טיפסו על עץ גבוה", הסביר לחדשות 12. "אין פה שום דבר שהוא בסלע מחלוקת, אין סלע מחלוקת".

נתניהו נואם בדיוני התקציב (צילום: ערוץ כנסת)
נתניהו נואם בדיוני התקציב | צילום: ערוץ כנסת

את השקט היחסי שהתקבל מצד האופוזיציה ניתן להסביר בכך שראש האופוזיציה בנימין נתניהו ניהל את האירוע מיציע המבודדים, אחרי שחזר מחופשה בת שבועיים וחצי מהוואי. בנאומו יצא נגד התקציב: "התקציב שהובא היום הוא תקציב גרוע", אמר. "יש בו גזירות והעלאות מיסים, בניגוד גמור להבטחות שלכם. פגעתם בחקלאים, בשכבות החלשות, בפריפריה, ובמעמד הביניים. נתתם סכומי עתק למנסור עבאס ולמחמוד עבאס, כי אתם תלויים ב-53 מיליארד השקלים שהבטחתם לרע"מ".

בשעות אחר הצוהריים – יצא עשן לבן. הוסכם כי רשות הרגולציה תקום כגוף מייעץ להפחתת רגולציה, אבל הסמכויות הנוספות שלה ייקבעו בחוק נוסף בהמשך.