ארגוני הנכים מפגינים היום (חמישי) מול קריית הממשלה בתל-אביב, וחסמו את נתיבי איילון לכיוון דרום במחאה על פערים ביישום החוק להעלאת קצבאות הנכים, שעתיד להיות מיושם במסגרת תקציב המדינה הקרוב. הם דורשים משר האוצר אביגדור ליברמן ומשר הרווחה מאיר כהן לאמץ את המתווה שלהם ליישום מלא של החוק: "אי אפשר לעשות חצי עבודה. נכה הוא לא חצי בן אדם".

המשטרה נערכה לקראת השינויים הצפויים בהסדרי התנועה בצומת הרחובות בגין-קפלן שבסמוך לקריה. בשל המחאה צפויים להיחסם כמה צירים נוספים בעיר, ולאחר שחסמו את איילון עברו המפגינים לצומת עזריאלי.

"בנט וליברמן מפקירים את הנכים", טענו הנוכחים, שקראו: "העם דורש צדק לנכים". במוקד ההפגנה נרשמו עומסי תנועה, ומילי, תושבת חולון שנתקעה בפקק, טענה בשיחה עם N12: "המחאה צודקת, מצב הנכים יכול להיות יותר טוב מהיום. עומדת בפקק ותומכת בפקק".

הפגנת הנכים באיילון
המפגינים באיילון

בהודעה שמסרו ארגוני הנכים נאמר כי הם יוצאים היום לרחובות כדי למחות על ניסיונות אגף התקציבים במשרד האוצר לגרוע חצי מיליארד שקלים המיועדים להוצאתו המלאה לפועל של החוק.

יוזמי ההפגנה טוענים כי משרד האוצר מחשב קצבאות לפי ערכן היום, ולא לפי ערכן בסוף ינואר 2019 כמחויב בחוק.  לדבריהם, "הפלונטר הפוליטי שליווה אותנו בשנתיים האחרונות" גרם לכך שציבור הנכים משלם "קנס ריבית" על האיחור ביישום החוק. הם הסבירו שהשינויים הללו גורעים מאות מיליוני שקלים ועתידים לפגוע בתוספות שונות שתוכננו במסגרת החוק, כמו רפואה בקבלת קצבת סיעוד למתמודדי נפש ותוספת לנכים קשישים.

כביש איילון במחלף ארלוזורוב נחסם על ידי מחאת הנכים (צילום: דוברות קבוצת מחאת הנכים)
מחאה של ארגוני הנכים, ארכיון | צילום: דוברות קבוצת מחאת הנכים

אייל כהן, ממובילי המחאה, נשא דברים בהפגנה: "במשך 4 שנים אנחנו נאבקים. הגענו להסדר ב-2018. משחקים איתנו על 500 מיליון שקל, רשימה ארוכה של נכים שלא מקבלים כסף. על שקל אחד לא נוותר, נילחם עד השקל האחרון. היום זאת יריית הפתיחה למחאה. המשק יסבול אם לא יכבדו אותנו". הוא סיים במסר חד: "כל נבחרי הציבור שקרנים, קיבלתם את הכסא והפקרתם אותנו".

אלכס פרידמן, יו"ר ארגון "נכה לא חצי בן אדם" הדגיש לקראת המחאה: "שמחים שחוק הנכים נכלל בתקציב המדינה, אבל אי אפשר לעשות חצי עבודה. נכה הוא לא חצי בן אדם. אנחנו דורשים בזכות ולא בחסד את מה שמגיע לנו בחוק". גם מנכ"ל הארגון חנן טל התייחס למחלוקת: "משרד האוצר טעה בניסיונות שלו להשתמש בחוק הנכים כמקור תקציבי ל-500 מיליון שקלים, טעות שהובילה להתססת השטח וחידוש המחאה. לא נעצור עד יישום מלא של חוק הנכים".