במהלך חודש מרץ הוסרו הגבלות הקורונה וענפי התעסוקה שבהם ייצוג יתר לצעירים, כמו לדוגמה ענפי ההסעדה, האירוח, הפנאי והמסחר, נפתחו כמעט באופן מלא. למרות זאת, שיעור דורשי העבודה הצעירים לא השתנה כלל בהשוואה לפברואר, ונותר 47.4% גם במרץ, זאת על אף ששיעור דורשי העבודה הכללי ירד. על פי דוח שירות התעסוקה שפורסם היום (ראשון), המשמעות היא שצעירים אינם חוזרים לעבודה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

על פי אגף המחקר והתכנון של שירות התעסוקה, "התופעה מוכיחה שדמי האבטלה הפכו לחסם בפני חזרה לעבודה". לטענתם הדבר נכון לא רק לגבי צעירים אלא גם לגבי מרוויחי שכר נמוך אחרים. על כן, דורשים בשירות התעסוקה, לקצוב את האבטלה לפי גיל ומצב ומשפחתי כבר ביולי, בשיעור חודשי פוחת ולהמשיך לבצע את מבחן התעסוקה הדורש מדורשי העבודה לגלות מאמצים לשוב לעבודה. כל זאת בהתאם למתווה הגמילה מחל"ת שפורסם לראשונה ב-N12.

מהנתונים העדכניים לחודש מרץ 2021 שפרסם שירות התעסוקה עולה כי במהלך החודש ירד מספר דורשי העבודה בסך הכול ב-15% ביחס לחודש פברואר. לירידה זו היו ביטויים בשלוש קבוצות הגיל העיקריות: צעירים עד גיל 34, בני 50-35 ובני 51 ומעלה.

 

בתוך כך קצב החזרה לעבודה של הצעירים היה נמוך מהמצופה. התפלגות דורשי העבודה הפעילים בחודש מרץ לפי גיל הייתה כמעט זהה להתפלגות שנרשמה בחודש פברואר, קודם הסרת ההגבלות על הענפים שבהם לצעירים ייצוג יתר. בחודש מרץ היוו הצעירים 47.4% מכלל דורשי העבודה, זהה ממש ל-47.42% בפברואר. בני 50-35 היוו 30.94%, זהה ל-30.91% בפברואר, ואילו בני 51 ומעלה היוו 21.66%, לעומת 21.67% בפברואר.

עלייה חדה בשיעור הצעירים מקרב דורשי העבודה בישראל אפיינה את משבר הקורונה לכל אורכו. אוכלוסיית הצעירים (עד גיל 34) היוותה בשנה האחרונה כמחצית מכלל דורשי העבודה וזאת, לטענת שירות התעסוקה, עקב העובדה שהענפים שנפגעו באופן משמעותי במיוחד ממדיניות הסגרים היו כאלה שבהם מועסקים לרוב צעירים (ענפי המסחר, הפנאי, הבילוי, התרבות והתיירות).

נוסף על כך, הדגישו בשירות התעסוקה, כי הארכתה הגורפת של הזכאות לדמי אבטלה עד לסוף יוני 2021 יחד עם העובדה שמדובר במשרות המזכות בדמי אבטלה הקרובים לגובה המשכורת, מובילה לכך שגם כאשר ענפים אלו חוזרים לפעילות, המועסקים בהם, שחלק ניכר מהם הם צעירים, אינם ממהרים לשוב לעבודה.

מנכ"ל שירות התעסוקה, רמי גראור: "הנתונים מאששים את אשר טענו לאורך כל הדרך, הארכתם הגורפת של דמי האבטלה הצילה מאות אלפי דורשי עבודה ומעסיקים מפני קריסה. אולם עם פתיחת המשק, הפכו דמי האבטלה מרשת ביטחון לחסם תעסוקתי בפני לא מעט דורשי עבודה, ובכללם הצעירים. ביולי מוכרחים לעבור למודל דמי אבטלה אפקטיבי שיעודד חזרה לעבודה. מודל הקצוב בזמן, דיפרנציאלי לפי גיל ומצב ומשפחתי, ובהמשך קיום מבחן התעסוקה שיבטיח את תכליתם המקורית של דמי האבטלה כרשת ביטחון לזקוקים לה".