הקורונה הורידה משמעותית את הרווחים של הבנקים: בשנת 2020 הגיע הרווח הנקי של מערכת הבנקאות הישראלית ל-7.5 מיליארדי שקלים, צניחה של כ-23% לעומת השנה הקודמת - כך עולה מהדוח השנתי של הפיקוח על הבנקים בבנק ישראל, שהתפרסם היום (רביעי). עם זאת בדוח מבהירים כי המערכת הבנקאית בארץ יציבה ביותר, והירידה ברווחיות נבעה בין השאר מצעדים שנועדו לסייע למשק לצלוח את המשבר.

הירידה התלולה ברווחיות הביאה לתשואה להון שעמדה בסוף 2020 על כ-6.1% - הרמה הנמוכה ביותר מאז המשבר הכלכלי העולמי של 2008. בגרף המצורף ניתן לראות שחיקה הדרגתית ומתמשכת בתשואה להון של הבנקים, מאז 2015.

בבנק ישראל מבהירים כי המערכת הבנקאית בישראל איתנה ומסוגלת לעמוד בתרחישי קיצון, אך מדגישים כי ישנה חשיבות יתרה לטיפול בסיכוני סביבה ואקלים בהקשר הפיננסי. הפיקוח פועל בנושא זה בכמה מישורים והחליט לגבש אסדרה עדכנית בנושא מול הבנקים.

במקביל, מהדוח עולה שמגמת צמצום סניפי הבנקים נמשכת. בשנת 2012 היו בארץ 1,178 סניפים פיזיים, ומאז המספר פוחת בכל שנה. ב-2020 הוא הגיע כבר ל-1,006 סניפים בלבד.

"אתגרים בריאותיים, אזרחיים וכלכליים רבים ומשמעותיים טמנה בחובה שנת 2020", כתב בפתח הדוח המפקח על הבנקים, יאיר אבידן. "משבר הקורונה פגש מערכת בנקאות ישראלית איתנה שחוסנה בעודפי הון ונזילות ושהייתה ערוכה להתמודדות עם מצב משברי בעצימות גבוהה בהיבטי המשכיות עסקית ורציפות תפקודית, אך הקושי בהערכתו של משך משבר הקורונה והשפעתו הצפויה, יצר מורכבות משמעותית באופן ההתמודדות עמו ודרש נקיטת צעדים תקדימיים מגורמים רבים במשק ובתוכם גם מבנק ישראל.

"עם פרוץ המשבר בחן הפיקוח על הבנקים את כלל הכלים שעומדים לרשותו והחל לעשות בהם שימוש כדי למנוע פגיעה בהיצע האשראי במשק ולאפשר המשך פעילות תקינה ומתן שירותים עבור משקי הבית והמגזר העסקי, זאת לצד שמירה על יציבותה של מערכת הבנקאות. הצעדים שבהם נקט הפיקוח, כפי שהם מפורטים בהרחבה בסקירה זו, היו רבים ומגוונים ובחלקם ללא תקדים במערכת הבנקאות בישראל".