הנשיא הצעיר ביותר בתולדות אל סלבדור, המדינה הזעירה במרכז יבשת אמריקה, זכה השבוע לתהילת עולם לאחר שמדינתו הפכה להיות הראשונה בעולם שאימצה את הביטקוין כמטבע רשמי. עם זאת, הנשיא נביל בוקלה בן ה-39 כבר רגיל לעורר מחלוקות.

תומכי קריפטו ברחבי העולם חגגו כשבוקלה העביר את הצו שאישר את הפיכתו של הביטקוין למטבע רשמי באל סלבדור. מיד לאחר מכן הנשיא הודיע על תוכניתו השאפתנית לכרות אנרגיה מהרי געש כדי להפעיל את מרכזי הדאטה העצומים לכריית ביטקוין. המהלך לא עבר ללא ביקורת וקרן המטבע העולמית מיד אותתה על סיכונים כלכליים ומשפטיים בשימוש חסר התקדים של כלכלת אל סלבדור הקטנה במטבע הקריפטו.

פיטורי חברי ממשלה בטוויטר וצבא בקונגרס

נאיב ארמנדו בוקלה אורטס החל לכהן כנשיא אל סלבדור ה-46 ביוני 2019. אביו היה ארמנדו בוקלה (אבו קילה) קטן, מהנדס כימאי ואימאם ממוצא ערבי פלסטיני, נוצרי שהתאסלם והפך לאחד ממנהיגי הקהילה המוסלמית במרכז אמריקה. אימו אולגה אורטז ממוצא ספרדי. סביו מצד האב של בוקלה היו ערבים נוצרים מירושלים ובית לחם. אחיו  אמרסון בוקלה הוא אימאם של הקהילה המוסלמית באל סלבדור.

בוקלה נהנה מ-90% תמיכה באל סלבדור, זאת אל אף שכלכלת המדינה התכווצה בכ-8%. נצחון מפלגתו היה היסטורי באל סלבדור, לאחר שהביס את שתי המפלגות שהחזיקו בשלטון 30 שנה. במהלך שלטונו הקצר כבר הספיק לעשות כמה מהלכים שנויים במחלוקת עוד לפני הכנסת הביטקוין למדינה, מפיטורי חברי ממשלה בטוויטר ועד לשליחת צבא ומשטרה לקונגרס כדי להפעיל לחץ כשחבריו לא העבירו חקיקה מהר מספיק לטעמו.

בין הישגיו אפשר למנות ירידה במספר הרציחות באל סלבדור בתחילת הקדנציה שלו, אם כי היא נותרה אחת המדינות האלימות בעולם ומספר הרציחות זינק שוב באפריל 2020. 

בוקלה פעיל מאוד ברשתות החברתיות, בעיקר בטוויטר, ומלבד לפטר בכירים בצמרת הפוליטית של אל סלבדור הוא נוהג לצייץ באופן יומיומי וכונה כבר לא אחת "דונלד טראמפ, אבל שפוי". הנשיא המילניאל, כפי שמכנים אותו בעיתונות העולמית, אף זכה לסרטון בו יוטיובר מקסיקני מפרט את כל הסיבות מדוע לדעתו בוקלה הוא "הנשיא הכי מגניב בעולם". בוקלה לא נשאר חייב וצייץ לאחר מכן "אני הנשיא הכי מגניב בעולם באופן רשמי".

בסך הכל כמה שבועות לפני שאל סלבדור אימצה באופן רשמי את הביטקוין, לבוקלה הייתה תקרית עם ממשל ביידן. הנשיא האמריקאי לא ראה בעין יפה את פיטורי הבכירים של בוקלה, במיוחד לאחר שזה פיטר את התובע הכללי וחמישה שופטי בית המשפט העליון באל סלבדור. בוקלה ציין כי פעולותיו היו חוקיות ונתמכו על ידי הציבור במדינה. התובע הכללי חקר בכירי ממשל. בוקלה גם סגר משרד ממשלתי שעסק בחקירות שחיתות, שהוא עצמו פתח.

צעיר אבל לא טירון

למרות גילו הצעיר, בוקלה אינו טירון פוליטי. כשהוא עבד במשרד הפרסום של אביו בתחילת הקריירה שלו, הוא ניהל את החשבון של החזית לשחרור לאומי פרבונדו מרטי, מפלגת השמאל שהייתה בשלטון דאז. הוא הצטרף למפלגה בשנת 2012 ונבחר לראש עיריית נואבו קוסקטלן, הסמוכה לסן סלבדור, בירת אל סלבדור. עם מעט מאוד משאבים, בוקלה פרסם את עצמו ברשתות החברתיות וזכה לתמיכת הציבור. הוא נבחר לראשות עירית סן סלבדור ב-2015.

בזמן כהונתו כראש עיר בסן סלבדור, הוא פוטר ממפלגת השלטון בטענה כי הוא עורר פילוג, הפר את תקנות המפלגה ואף תקף את אחד מחבריה באמצעות תפוח באחת מהישיבות. בוקלה הכחיש את הטענות בעבר.

את מסעו לנשיאות המדינה עשה בוקלה בשיתוף עם מפלגת ימין ולאחר מכן הקים מפלגה חדשה בשם "רעיונות חדשים". אזרחי אל סלבדור מציינים שוב ושוב בסקרים במדינה כי הסגנון של הנשיא החדש, כולל הבטחותיו לשים קץ לשחיתות במדינה ומהלכי הפיטורים בטוויטר.

עם זאת, טענות בנוגע לשחיתות ונפוטיזם עלו כאשר אחיו וקרוביו מונו לתפקידים ציבוריים בכירים וליועצים. גם את הטענות הללו בוקלה הכחיש.

"הוא משתמש בעיתונות ובמדיה חברתית כדי לאיים, להפחיד ולרדוף אנשים שעשויים לבקר אותו", העיד בעבר על הנשיא חוזה מיגל ויויאנקו, מנהל ניטור זכויות האדם ביבשת אמריקה.

הכתבה פורסמה לראשונה ב"גלובס"