שר החקלאות, עודד פורר (ישראל ביתנו), יביא לאישור הממשלה ביום ראשון סעיפים מהסכם החלב, כך נמסר היום (חמישי) מלשכתו. תיקון חוק החלב יהיה הצעד הראשון של השר החדש, והוא נועד, מחד למנוע עליית מחירים של מוצרי החלב, ומאידך לספק וודאות ויציבות לרפתנים הישראלים.

הצעת החוק לתיקון חוק החלב תבטיח את קיום הסכם החלב, שנחתם כבר בינואר על ידי הממשלה הקודמת, ותאפשר בין השאר הפחתה במחיר המטרה (מחיר החלב הגולמי) כבר בחודש הבא (חודש יולי) בשיעור של כ-2.5%, מתוך כוונה שהפחתה זו תמנע עלייה במחיר מוצרי החלב בכלל השוק (מפוקח ולא מפוקח). לאחר הוזלה ראשונה זו והעברת החוק בקריאה ראשונה, השר יתחיל במשא ומתן עם הרפתנים והמחלבות כדי למנוע עליית מחירים בשוק החלב כולו.

מנכ"ל מועצת החלב, איציק שניידר
מנכ"ל מועצת החלב, איציק שניידר, בירך על ההודעה

התיקון הראשון, שיונח כאמור על שולחן הממשלה בשבוע הבא, נוגע להפחתת מחיר המטרה. בהסכם החלב סוכם כי על מנת להוריד את המחיר לצרכן, ישונה בסיס התחשיב לפיו נקבע מחיר המטרה כך שיכלול רק את עלויות הייצור של רפתות גדולות (מעל 700,000 ליטר בשנה), שעלויות הייצור שלהן נמוכות יותר.

תיקון נוסף, יאפשר החלת השינוי בחישוב מחיר המטרה באופן רטרואקטיבי, שיפצה על כך שתיקון החקיקה התאפשר רק בשלב זה של השנה. זאת, כיוון שהסכם החלב נחתם כבר בינואר 2021, ובשל תקופת הבחירות לכנסת לא ניתן היה לקדם את החקיקה באותו מועד. עם כינון הממשלה החדשה ניתן לקבוע בחוק שתבוצע הפחתה נוספת במחיר המטרה, באופן שמשקלל את ההפחתה שהיתה צריכה להתבצע עוד בינואר 2021, לולא תקופת הבחירות.

בנוסף במסגרת התיקון לחוק, יוארך המנגנון מכוחו נקבע מחיר המטרה בשלוש שנים, ותינתן אופציה לשרי האוצר והחקלאות להאריכו בשנתיים נוספות באישור ועדת הכלכלה של הכנסת. מהלך זה יאפשר יציבות וודאות לענף החלב בשנים הקרובות.

שיאנית תנובת החלב: הפרה הישראלית (צילום: 123RF, חדשות)
ניסיון להגן גם על הצרכנים וגם על הרפתנים. ארכיון | צילום: 123RF, חדשות

לאור החלטת שר החקלאות מסר מנכ”ל מועצת החלב, איציק שניידר: “אני מברך את שר החקלאות על ההחלטה לקדם את תיקוני החקיקה בהתאם להסכם החלב שנחתם. מדובר בצעד חשוב להבטחת היציבות של ענף החלב לצד הגדלת התחרות. מועצת החלב בשיתוף כלל העוסקים בענף תפעל לסייע ככל הנדרש למשרד החקלאות על מנת להביא את החקיקה לסיומה במהירות”.

ליאור שמחה, מנכ"ל יצרני החלב בישראל, מסר: אנו מברכים את שר החקלאות החדש, על קידום החקיקה אשר תוציא לפועל במלואו את ההסכם שנחתם לא מכבר. ההסכם יבטיח יציבות ואופק לשוק החלב בישראל מתוך מחויבות לביטחון המזון בארץ, ולשמירה על מחירים מפוקחים השווים לכל כיס מתוך אינטרס ציבורי וצרכני".

שר החקלאות ופיתוח הכפר, עודד פורר: "הנחיתי את הצוותים המקצועיים במשרדי לפעול למניעת עליית מוצרי החלב והצעת החוק היא השלב הראשון. כוונתי להסדיר בחקיקה את מנגנון העדכון של מחיר המטרה, ובמקביל לקדם מדיניות לשנים הקרובות כך שתתמקד בהורדת יוקר המחייה יחד עם שמירה על בטחון במזון במודלים כלכליים יעילים".

מה זה הסכם החלב? N12 מסבירים

ייצור החלב המקומי בישראל הוא חלק ממערך של תכנון ממשלתי שנועד להגן על הרפתנים הישראלים ועל יכולות ייצור החלב בארץ. שר החקלאות קובע מדי שנה את מכסת הייצור הכללית לרפתנים, כלומר כמה חלב ייוצר בסך הכל בישראל. לאחר מכן מועצת החלב מחלקת בהתאם להחלטתו מכסות חלב לכל רפתן ונקבע מחיר מטרה - מחיר המינימום שהמחלבות מחויבות לשלם לרפתנים עבור ליטר חלב.

בנוסף כדי למנוע עליית מחירים של מוצרים בסיסיים, המדינה מפקחת גם על המחיר שבו המחלבות מוכרות חלק ממוצרי החלב לרשתות השיווק ואף על המחירים שבהם הרשתות יכולות למכור מוצרי חלב בסיסיים לצרכן.

לבסוף קובעת המדינה מכסי מגן על ייבוא מוצרי חלב: כלומר על ייבוא של מוצרי חלב ממדינות זרות יש לשלם מס מיוחד (מכסי מגן), שנועד למנוע כניסת מתחרים זולים יותר לשוק החלב הישראלי, שעלולים להוציא את הרפתנים הישראלים מהמשחק. מכסות הייבוא הפטורות ממכס, מחיר המטרה ושאר המרכיבים של תכנון שוק החלב, נקבעים במסגרת הסכם החלב.

כחלק מהסכם החלב החדש מבקשת המדינה להגן הן על הצרכנים מפני עליות מחירים, והן על הרפתנים מפני תחרות מחו"ל. לשם כך ההסכם אמנם מאפשר ייבוא זול של מוצרי חלב מחו"ל אבל מבטיח לחקלאים שאת החלב שהם מייצרים בארץ יתחייבו לקנות מהם במחיר מסוים.