שנת הלימודים בתיכונים ובחטיבות הביניים הסתיימה היום (ראשון) ובני הנוער יצאו לחופש הגדול שיימשך יותר מחודשיים. בין הבילויים, המפגשים עם החברים והרביצה מול מסכים - רבים מהם ינצלו את הזמן גם כדי לעבוד ולהרוויח כסף. לקראת קיץ 2021, נתונים שהסתדרות הנוער העובד והלומד העבירה ל-N12, המבוססים על דוח של מכון המחקר אושיק רושינק – מעלים כי גם בתקופת שנת הלימודים רוב תלמידי התיכון עובדים במשרה חלקית, ומספרם צפוי לגדול עם היציאה לחופשה.

על פי הנתונים, שנאספו בסקר שנערך לפני כשבועיים בקרב מדגם מייצג של 313 תלמידי תיכון בישראל, 58% מהם עבדו במהלך 15 החודשים האחרונים, מאז התפרצות מגפת הקורונה בישראל במרס 2020, כשהם מתחלקים ל-41% שעובדים כיום בעבודה זמנית או חלקית ו-17% שעבדו מדי פעם אך כיום לא עובדים. חלקן של הבנות בקרב תלמידי התיכון העובדים גדול יותר, כך ש-46% מהן עובדות כיום.

59% מתלמידי התיכון שלא עובדים כיום - מחפשות או חיפשו עבודה ב-15 החודשים האחרונים. גם כאן חלקן של הבנות גדול יותר, כש-65% מאלו שלא עובדות כיום – מחפשות או חיפשו עבודה ב-15 החודשים האחרונים.

מנתוני הסקר עולה כי עבודה עם ילדים קטנים היא תחום התעסוקה העיקרי של תלמידי התיכון. כ-10% מהם עבדו ב-15 החודשים האחרונים בקייטנות, גני ילדים והדרכה; כ-9% בבייביסיטר; כ-7% במסעדות ובתי קפה; כ-7% בחנויות; כ-5% בעסקי מזון מהיר וכ-4% באולמות אירועים וקייטרינג.

אירוע השקת בגדי ים, אמריקן איגל (צילום: אור גפן)
יבלו בים - וגם יעבדו: החופש של התיכוניסטים | צילום: אור גפן

עוד עולה מהנתונים כי חיסכון לעתיד הוא השימוש העיקרי של תלמידי תיכון לשכר שיתקבל במסגרת העבודה. לשאלה "מה תעשה עם הכסף שתרוויח בעבודה?" ענו 27% שבכוונתם לחסוך לעתיד; 19% לממן לימודים או רישיון נהיגה; 19% להוציא על קניות ובילויים ו-6% לעזור למשפחה.

תנועת הנוער העובד והלומד השיקה אפליקציה שמחברת בין בני נוער מחפשי עבודה למעסיקים שמחפשים עובדים צעירים. האפליקציה עבודה+, שמיועדת לבני נוער בגילאי 18-16, ובחודשי הקיץ גם לגילאי 15-14, מעניקה מענה מקיף בכל הנושאים, החל מאפשרויות חיפוש בהתאמה אישית ועד להדמיה של תלוש השכר שצפוי העובד לקבל בסוף החודש. היא כוללת בין היתר אפשרות חיפוש עבודה לפי תחומים, אזור גיאוגרפי או שכר לשעה; כלים שיעזרו לבני הנוער להתנהל בעבודה כגון ניהול שעות ומחשבון שכר; ופירוט זכויותיהם כעובדים, החל מלימוד קריאת תלוש שכר ועד ליכולת לפניה ובקשת סיוע משפטי מול מעסיק.

אורי מתוקי, ראש האגף לאיגוד מקצועי בהסתדרות הנוער
אורי מתוקי, ראש האגף לאיגוד מקצועי בהסתדרות הנוער העובד והלומד

אורי מתוקי, ראש האגף לאיגוד מקצועי בהסתדרות הנוער העובד והלומד, אמר כי "בני נוער וצעירים מהווים את אחת האוכלוסיות החלשות בשוק העבודה. בצד ההתנסות המבורכת בעבודה בקיץ יש לזכור כי עולם העבודה לבני הנוער הוא עולם 'קשוח' ולעיתים אף אלים ומנצל. עבודת בני הנוער מאופיינת בתחלופה גבוהה ועבודה זמנית במשמרות בכושר מיקוח נמוך, הנובע ממחסור בהכשרה ובהיצע עבודות. בנוסף חוסר הידע והניסיון מביא לקושי רב בהתמודדות עם מצב מורכב מול המעסיקים. גם השנה אנחנו פותחים מוקד מידע ופניות שיסייע לבני הנוער והצעירים ואנו נערכים גם לסייע להם במיצוי זכויותיהם מול המדינה".

נוצלתם בעבודה? פנו להסתדרות נוער העובד והלומד בטלפון 1121* ובאתר