מיטב דש היא המנצחת הגדולה של ענף הפנסיה ב-2020 - כך על פי בדיקת ביזפורטל. קרנות הפנסיה של בית ההשקעות ניצבות בראש בשני המסלולים העיקריים שבמודל הצ'יליאני - המודל שמתאים את רמת הסיכון לגיל החוסך. ובכלל, לאחר שנה תנודתית במיוחד קרנות הפנסיה סגרו עם תשואה ממוצעת של 6.4% במסלול של עמיתים עד גיל 50. מדובר בתשואה שנתית דומה לתשואה השנתית הממוצעת שהניבו קרנות הפנסיה בעשור הקודם שעמדה על 6.6%. הקרנות לגילי 50 עד 60 הניבו תשואה של 5.6%. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

קרנות מותאמות לגילאי 50 ומטה

בטווח השנתי המסלול לבני עד 50 במיטב דש הניב תשואה של 7.9% ב-2020. במקום השני נמצאת אלטשולר שחם עם תשואה של 7.6%. במקום השלישי כלל עם תשואה של 7.1%. החלשה ביותר היא הלמן אלדובי עם תשואה של 4.7% (קרן זו תמוזג בקרוב להפניקס לאחר רכישת בית ההשקעות על ידי האחרון).

בטווח הארוך במסלול גילי עד 50 מובילה אלטשולר שחם עם תשואה של 25.1% ב-3 שנים. אחריה מיטב והפניקס עם תשואה די דומה של כ-21.9%. בטווח של חמש שנים מובילה אלטשולר שחם עם תשואה של 50.3%. במקום השני כלל עם תשואה של 41.4% והפניקס עם 40.4%.

מסלול גילאי 50 עד 60

במסלול זה מובילה מיטב דש עם תשואה שנתית של 7.9% ב-2020, במקום השני אלטשולר שחם עם 6.5% ובמקום השלישי כלל עם 6.2%.

בטווח של שלוש שנים מובילה אלטשולר שחם עם תשואה של 21.3%, צמודה אליה מיטב דש עם 21% ובמקום השלישי כלל עם 19.3%. בטווח של חמש שנים מובילה אלטשולר שחם עם 44.8%.

על פי גיא מני, מנהל ההשקעות הראשי במיטב דש, התשואות בפנסיה הגיעו בזכות בחירה נכונה של סקטורים. "התמקדנו בעיקר בסקטור הטכנולוגיה והאנרגיה המתחדשת עם פרוץ המשבר", אמר מני. "למעשה, כבר בהתחלה חזינו כי הנגיף יועיל לחברות הטכנולוגיה ולכן הגדלנו אחזקות. במהלך הירידות רכשנו בצורה אגרסיבית את החברות המוזכרות תוך מכירה של האג"ח הממשלתי". לגבי המשך הדרך הוא  מציין שהוא "אופטימי יחסית, גם לגבי ישראל וגם לגבי העולם. לעולם ייקח יותר זמן להתאושש בגלל קצב החיסונים אך הוא יסיים את 2021 בצמיחה".

יודגש כי בית ההשקעות פסגות לא העביר למערכת ביזפורטל את נתוני דצמבר למרות הבקשות. עם זאת ניתן לומר שב-12 חודשים האחרונים התשואה של פסגות במסלול עד 50 היא 3.88%, בשלוש שנים התשואה היא 17.19% ובחמש שנים - 29.57%.

התשואה למסלול של גילאי 50 עד 60 היא 2.6% ל-12 החודשים האחרונים, לשלוש שנים 13.2% ולחמש שנים - 22.75%. צפוי שהתשואות יהיו טובות יותר בזכות חודש דצמבר שהיה טוב בשווקים, אבל על פניו ובאופן יחסי לגופים האחרים, פסגות לא מככבת. 

התחרות בענף הפנסיה גדלה

התחרות בענף הפנסיה העלתה הילוך בשנים האחרונות עם אימוצן של קרנות ברירת המחדל. קרנות אלו שמנוהלות בבתי ההשקעות מיטב דש, אלטשולר שחם, הלמן אלדובי ופסגות, זוכות להצטרפותן האוטומטית של עמיתים חדשים, כל עוד המעסיק לא ביצע מכרז. ב-2020 עברו יותר מ-2 מיליארד שקל מקרנות הפנסיה הוותיקות בחברות הביטוח לקרנות ברירת המחדל. בתוך כך אלו מנהלות יותר מ-24 מיליארד שקל. במסלול גילאי עד 50.

בתחילת 2016, קרנות הפנסיה עברו למודל אחר של חיסכון. הרעיון המרכזי העומד מאחורי מודל זה הוא התאמת מידת הסיכון לגיל החוסך. ככל שגיל המשקיע צעיר יותר, ערוצי ההשקעה בפנסיה הם בעלי סיכון גבוה יותר, וככל שגיל המשקיע עולה כך גם ערוצי ההשקעה מותאמים להיות בעלי סיכון נמוך יותר. כל אלו, בנוסף על שיעור של כ-30% אג"ח מיועדות שמסופקות על ידי המדינה בתשואה קבועה.

נציין שהאג"ח המיועדות זוכות לביקורת והתנגדות מצד משרד האוצר, בשל העלות הגבוהה שלהן - האג"ח מבטיחות תשואה קבועה של 4.86% על אף שבפועל הריבית במשק היא אפסית. בשנים האחרונות משרד האוצר ורשות שוק ההון האחראית על ענף הפנסיה הגיעו להסכמה עקרונית לשנות שיטה זו ולהחליפה בשיטה של הבטחת תשואה מינימלית לפורשים ואולי אף תוספת פנסיה למרוויחים שכר מינימום. על פי האוצר, שתי השיטות המוזכרות  זולות יותר מאספקת אג"ח מיועדות.

הכתבה המקורית פורסמה ב"ביזפורטל"