כבר כמעט שנה שבעלי העסקים מתמודדים עם מציאות כלכלית לא פשוטה, ובימים אלו רבים מהם "חוטפים" מכה חדשה: עסקים שקיבלו מענקים מהמדינה במהלך המשבר מקבלים הודעות שעליהם להחזיר עתה חלק מהכסף. רבים מבעלי העסקים טוענים שאין להם מאיפה להביא את הכסף הזה ותוהים מדוע הם נדרשים להחזיר את הכסף. ברשות המיסים מציינים כי קיימת אפשרות לערער, אז למה זה קורה ומה עושים? כל התשובות. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"בימים אלה אתם שולחים לנו מכתבים, לנו העצמאים בעלי החברות הקטנות והבינוניות, להחזיר לכם את המענקים והפיצויים שנתתם לנו", מסר רמי בז'ה, יו"ר פורום העצמאים בישראל. "אלו דמי הקיום שלנו בשנה האחרונה, בכסף הזה לא יצאנו לבלות, לא פנאי ולא דובאי. חיינו עם זה אין לנו מאיפה להחזיר. זה חוסר רגישות וגזרה שלא נעמוד בה". בז'ה אף פנה לראש הממשלה ולשר האוצר: "אם אתם לא רוצים למצוא המון עסקים פושטי רגל אנא הורו לרשות המיסים להרפות כעת ולהתחשבן איתנו במהלך שנת המס הבאה".

ברשות המיסים מסבירים את הצעד: "כפי שנעשה מאז תחילת תשלום מענקי השתתפות בהוצאות קבועות, רשות המיסים ממשיכה לשלוח מכתבי החלטה בתיקים שבהם הסתיים הטיפול, ובהם, גם מקרים שבהם נדרש החזר מקדמות ששולמו ביתר או החזר עבור מקדמות ששולמו בגין בקשות שנדחו, בשל אי עמידה בתנאי הזכאות שנקבעו בחוק. על כל החלטה שכזו, קיימת זכות להגיש השגה וערעור. יובהר כי מאחר והמענק נועד לפצות בעבור הוצאות קבועות של עסקים, עסק שלא מוכיח עמידה בהוצאות אלו לא זכאי למענק".

כל מה שצריך לדעת על החזרת המענקים

ביקשנו מיועצת המס דנה זטלאווי כהן, בעלת משרד בוטיק לייעוץ מס וסגנית נשיא לשכת יועצי המס בישראל, לעשות סדר בשאלות שעולות בעקבות המהלך של רשות המיסים. 

איזה מענק עצמאים נדרשים להחזיר?

העצמאים קיבלו לאורך השנה שני סוגים של מענקים בפעימות קבועות: מענק להשתתפות בהוצאות קבועות ומענק סוציאלי. הרשות כעת בודקת רק עמידה בדרישות מענק ההשתתפות בהוצאות קבועות, ובעתיד היא מתכוונת לבדוק גם עמידה בדרישות המענק הסוציאלי. נכון לעת הזו – העצמאים שמקבלים פנייה מרשות המיסים מקבלים אותה ביחס למענק ההשתתפות בהוצאות קבועות.

מדוע זה קורה דווקא עכשיו?

כדי לא לגרום לעיכובים רבים בהעברת הכספים, רשות המיסים העבירה את המענקים על בסיס הצהרות העצמאים. כאשר עצמאי ניגש לבקש את המענק הוא מצהיר כחלק מתהליך הבקשה, כי הוא עומד בכל התנאים לקבלתו, ובהם ירידה במחזור באחוז מסוים (25% או 40%, תלוי במענק הספציפי) ביחס לחודשים המקבילים בשנה הקודמת, ועמידה ביתר תנאי המענק. כעת, עוברת רשות המיסים ובודקת אם ההצהרות היו נכונות. בכל מקום שבו היא מגלה כי ההצהרות לא היו נכונות, היא מבקשת את המענק בחזרה.

יועצת המס, דנה זטלאווי כהן (צילום: Q Elite Beauty)
יועצת המס, דנה זטלאווי כהן | צילום: Q Elite Beauty

בשלב זה אגב, הרשות מתמקדת בקריטריונים הנוספים למענק חוץ מהירידה במחזורים. כך למשל, אם קיבלתם מענק החזר הוצאות קבועות – האם בכלל יש לכם עסק פעיל? האם בכלל יש לכם הוצאות קבועות שאתם זכאים עבורן להחזר?

איך אפשר לדעת אם באמת עלי להחזיר את הכסף או שכדאי לי לערער?

בהודעה שמקבלים כעת מרשות המיסים תפורט הסיבה מדוע אין זכאות למענק. אם יש השגה על החלטת רשות המיסים תוכל לערער בתוך 45 ימים על ההחלטה. בשלב הראשון, כדאי לפנות לסיוע מקצועי מיועץ מס או מייצג אחר, ולערוך לעומק בחינה עובדתית של הטענה: האם באמת לא עמדת בתנאי המענק, או שיש תמיכה עובדתית ופרשנות של מצב העסק, לפיהן אתה זכאי למענק? בשלב הבא מומלץ באמצעות המייצג להגיש ערעור לרשות המיסים. 

מי שמעוניין לעשות זאת בעצמו יכול להגיש מכתב מפורט דרך כתובת המייל: hasaga.corona@taxses.gov.il.

אם הצהרתי שיש לי ירידה של 40% בהכנסות לעומת החודשים הקודמים, אבל בפועל הירידה הייתה 39%, האם זה אומר שלא עמדתי בתנאי המענק?

זה אכן אומר שלא עמדת בתנאי המענק, אך עם זאת, במקרה קצה, כדאי לפנות ולהתדיין עם רשות המיסים, בהתחשב בשאר הנסיבות של העסק.

האם זה ישפיע על מענק הפגיעה המתמשכת שביקשתי?

לחלק מהעצמאיים (עם מחזור של יותר מ-300 אלף שקל), הזכאות למענק פגיעה מתמשכת מותנה בכך שהם היו זכאים לפחות ל-3 מענקי סיוע בהוצאות קבועות. אם הזכאות למענקי ההוצאות הקבועות נשללה, בהמשך יכול להיות שתתבקש להחזיר גם את מענק הפגיעה המתמשכת. עם זאת, בשלב זה תצטרך להשיב בשלב זה רק את המענק שאותו התבקשת להחזיר.

הוצאתי את הכסף, ואין לי איך להחזיר אותו, מה לעשות?

אתה מחויב להחזיר את המענק. רשות המיסים דורשת להחזיר את הכסף בתוך 90 יום ממועד קבלת מכתב הודעת הדחייה וזהו למעשה חוב למדינה שמוצמד למדד. אם אין לך כרגע יכולת להחזיר אותו, מומלץ לפנות לרשות המיסים, עדיף דרך המייצג שלך ולבקש דחיית החזר או פריסה לתשלומים.

האם אני חשוף לקנס או להליכים אחרים?

אם מדובר בטעות סבירה של אי עמידה בתנאים, נראה שלא. אבל אם מדובר בניסיון בוטה לרמות את המערכת – למשל הצהרת על 40% ירידה, ובפועל, העסק עבד והכפלת את ההכנסות, אז יש אפשרות להליכים נוספים.

אם רשות המיסים פנתה אלי בקשר למענקים מסוימים – האם זה אומר שביתר המענקים עמדתי בכל הקריטריונים?

לא בהכרח, רשות המיסים תבדוק בעתיד סוגי מענקים נוספים, וכמו כן סוגי קריטריונים נוספים עליהם היא תקבל נתונים בהמשך, מתוך הדו"ח השנתי שתגיש, כמו ירידה במחזורים.