לא עוד צעצועים בחנויות חיוניות: בית המשפט העליון קיבל היום (שלישי) את עתירת חנויות הצעצועים ודרש מהמדינה למנוע מכירת מוצרים לא חיוניים בחנויות חיוניות. על פי החלטה זו, חנויות הפארם והסופרים, הרשאיות לפעול בימי סגר, לא יוכלו למכור יותר בימי הסגר מוצרים רבים שהן מוכרות היום, בין השאר צעצועים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בדיון שהתקיים בנושא זה בתחילת ינואר קבע בג"ץ כי על המדינה לנמק את ההחלטה להתיר לחנויות הפארם והמזון מכירה של מוצרים לא חיוניים, שכן בית המשפט קבע כי על פניו הדבר אכן פוגע בעיקרון השוויון, כפי שטענו העותרות.

בתשובה הודיעה הממשלה כי שר הבריאות שקל בחיוב לערוך שינויים בנוסח התקנות, ולהטיל איסור על מכירת קטגוריות מוצרים מסוימות, שניתן לקבוע לגביהן כי אינן כוללות מוצרים חיוניים (למשל – צעצועים). עם זאת, טענה הממשלה, כי לאור קשיים משפטיים שהוצגו לשר, הוא החליט לבסוף שלא לשנות את התקנות הקיימות.

שופט העליון נעם סולברג, שניהל את הדיון בעתירה, קבע כי לאחר שבחן את הקשיים המשפטיים שהוצגו בהודעת הממשלה, "לא נמצא בטענות אלה קושי משפטי של ממש". לפיכך פסק בית המשפט העליון כי אין הצדקה להמשך הפגיעה ברשתות הצעצועים העותרות, ויש לשנות את המתווה הקיים, כפי ששקל שר הבריאות בחיוב לעשות.

כלומר, בית המשפט קבע כי תקנה 7(1), בתקנות שעת החירום, שמתירה לחנויות המזון והפארם להמשיך ולמכור שלל מוצרים לא חיוניים – מבוטלת. עם זאת, בית המשפט נתן לממשלה שבוע ימים, לקבוע רשימה של מוצרים מעבר שחנויות אלה יוכלו להמשיך למכור – כלומר רשימה של מוצרים חיוניים בנוסף למזון ולמשקאות, להיגיינה ולתרופות. ברשימה כזו ככל הנראה לא יהיו צעצועים.

עורכי הדין גדעון פישר וד"ר מתן גוטמן, שייצגו את העותרות, מסרו בתגובה: "אנו שמחים שהצדק נעשה לא רק עבור הלקוחות שלנו, אלא גם למען עשרות אלפי משפחות שמשתדלות לשרוד את הפגיעה בעסקיהם. בג"צ קיבל את טענתנו, כי התקנות אינן חוקתיות ולראשונה בישראל התערב בתקנות ופסל אותן. אנו מברכים את שופטי בג"צ, שהוכיחו כי הם המעוז האיתן של אזרחי ישראל".