ביום שלישי המשק הישראלי ייכנס לשבתון בחירות, הרביעי במספר בשנתיים האחרונות. בשנים הקודמות זו נחשבה חגיגה דמוקרטית אבל אחרי 3 סבבי בחירות שהובילו אותנו לאותו מקום, ושנה שלמה של סגרים ו"שבתונים" כפויים, קל יותר להזדהות עם זעקות המעסיקים שדורשים שמישהו אחר ישלם על הכאוס הפוליטי הזה. אך לא הכול שחור, ומעסיקים רבים יוכלו גם להרוויח מהשבתון הזה, שמנוצל לרוב לקניות ולבילויים, בפרט אם הוא מגיע רגע לפני חג הפסח.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

על פי נתונים של איגוד לשכות המסחר, ישראלים מוציאים בבתי עסק ביום הבחירות כמיליארד שקלים. ביום שלישי הקרוב צפויה פעילות עסקית ערה במרכזי הקניות, ברשתות השיווק, בקניונים, במסעדות, וגם בכל העסקים המציעים פעילויות פנאי אחרות. חלקם אף צפויים להציע מבצעים והנחות מיוחדים ולפעול מעבר לרגיל.

עוד נמסר מלשכות המסחר כי הפדיון ביום בחירות רגיל שאינו סמוך לחג, גבוה בממוצע בכ-5% מהממוצע היומי, תלוי בסוג העסק ובגודלו. אך השנה יום הבחירות יוצא ימים סורים לפני ליל הסדר והגידול צפוי להיות גבוה אף יותר, של כ-7%. הפדיון בענפי המסחר הקמעונאי, האירוח והאוכל ופעילויות הפנאי, צפוי לעמוד על כמיליארד שקלים, כך עולה מבדיקת אגף הכלכלה באיגוד לשכות המסחר על בסיס ניתוח שנות העבר.

אך למרות הזינוק במסחר, באיגוד לשכות המסחר מציינים כי הנזק גבוה יותר: על פי הערכות שמרניות, עלות יום הבחירות למשק נאמד על כ-2 מיליארד שקלים. עסקים רבים שיבחרו לפעול ביום השבתון ייאלצו לשלם לעובדיהם שכר של 200%. עסקים אחרים במגזר העסקי, שאינם עסקי מסחר ושירותים, פשוט יפספסו יום עבודה ונאלצים לשלם לעובדיהם בעבור יום חופש נוסף.

זו הסיבה, לדברי עו"ד אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר, שעל אף הרווח הצפוי לענפי המסחר והשירותים, מדובר במצב מעוות שיש לתקנו בחוק. על פי עו"ד לין עובדים רבים לא מנצלים את החופש כדי ללכת לקלפי, וממילא עובדים זרים רבים מקבלים יום שבתון על אף שאינם מצביעים בבחירות.

"חבל שכנסת ישראל עד היום לא השכילה לעשות את הדבר הפשוט ביותר - לאפשר לכל אזרחי המדינה להשתתף ביום הבחירות, מבלי להטיל הוצאות מיותרות על המגזר העסקי", מסר עו"ד לין. "יום החופשה מוענק על חשבון המעסיק למטרת מימוש זכות דמוקרטית, ומי שאינו מצביע אין סיבה שייטול יום חופש על חשבון המעסיק. על כן, יש לקבוע בחקיקה כי עובד שלא עבד ביום הבחירות וגם לא מימש את זכותו על מנת להצביע, יום החופש שנטל ייזקף לחובתו כנטילת חופש על חשבונו".