בג"ץ החליט היום (ראשון) שלא להתערב בחוק החזר המקדמות והתאחדות בעלי האולמות הסירה את עתירתה כנגד החקיקה. השופט נעם סולברג, שניהל את הדיון, קבע כי אמנם מגפת הקורונה יצרה קשיים כלכליים עבור בעלי אולמות האירועים, אך לא נמצא שהחוק פוגע בזכות חוקתית, ועל כן אין להתערב בו. המשמעות היא שאולמות האירועים יצטרכו להחזיר את הכסף למי שהזמין אירוע אך ביטל בשל מגבלות הקורונה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

התאחדות בעלי האולמות משכה את עתירתה לאחר שבית המשפט הבהיר, שכפי שנקבע בחוק, האולמות לא יידרשו להחזיר את הכסף אם הם הצליחו להגיע להסכמות יחד עם מזמיני האירוע, לאחר ביטול האירועים ב-12 במרץ 2020. הסכמות כאלו, אם ישנן, נדרשות להיות מפורשות ובכתב.

אבירם אלון, מנכ"ל התאחדות בעלי האולמות, מסר בתגובה: "בג"ץ הבהיר שהחוק לא יחול במקרים של הסכמות מאוחרות מתחילת משבר הקורונה. בעלי אולמות האירועים הם בין הנפגעים הקשים והמשמעותיים ביותר כתוצאה ממשבר הקורונה ובעקבות הפסקת הפעילות המלאה, הקושי להתאושש כלכלית, והנזק התדמיתי והתחרותי שהשפיע באופן ישיר ועקיף על תעסוקת מאות אלפי עובדים וספקים".

שופט העליון נועם סולברג (צילום: Yossi Zamir/Flash 90)
השופט נועם סולברג ניהל את הדיון | צילום: Yossi Zamir/Flash 90

חוק החזר מקדמה בשל ביטול אירוע חוקק ב-24 בדצמבר אשתקד, רגע לפני פיזור הכנסת, ולאחר התנגדות מאסיבית של בעלי האולמות. בעקבות החקיקה עתרו בעלי האולמות לבג"ץ בטענה שהחוק מטיל את האחריות המלאה על הביטול על בעלי האולמות, ומנחית עליהם הוצאות כלכליות גבוהות בזמן שהתחום כולו במשבר עמוק.

על פי החוק, במקרה שבו אירוע בוטל בשל מגבלות הקורונה, הצדדים צריכים לנהל משא ומתן במטרה למצוא מועד אחר לעריכת האירוע. המועד צריך להיות בתוך פרק זמן של חמישה חודשים מהתאריך המקורי או מתחילתו של החוק ב-1 בינואר 2021, המאוחר מביניהם.

אם הצדדים לא מסכימים על עריכת האירוע במועד אחר, או שמזמין האירוע מחליט שלא לדחות את האירוע אלא לבטלו, על מפעיל האולם להשיב לו את סכום המקדמה ששילם בתוך חודש מיום פנייתו בכתב של המזמין אליו. בנוסף, בעלי האולמות לא יוכלו להפחית מהמקדמה סכום כלשהו, למעט דמי ביטול, שלא יעלו על 3,000 שקלים או על 5% ממחיר האירוע שסוכם - לפי הנמוך ביניהם והוצאות מיוחדות.

אם מזמין האירוע דורש את המקדמה שהוא זכאי לה לפי החוק ובעל האולם מסרב לשלם את הסכום בתוך חודש מיום הדרישה, רשאי בית המשפט לפסוק פיצויים שאינם תלויים בנזק בסכום שלא יעלה כל 10,000 שקלים חדשים.