נתונים מפתיעים - פחות עסקים נפגעו: רגע לפני הסגר הנוכחי, שיעור העסקים שסבלו מפגיעה משמעותית ברווחים ירד באופן ניכר ועלה שיעור העסקים שרואים את עצמם שורדים חצי שנה ומעלה, כך מציגים נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה שפורסמו היום (שני) במסגרת סקר מצב העסקים בעת התפשטות נגיף הקורונה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

על פי הסקר, אחוז התעסוקה בתחילת ינואר 2021 ירד ל-75.4%, לעומת 78.8% באמצע חודש אוקטובר. אחוז העובדים הנמצאים בחל"ת ירד מעט והגיע ל-13.3% -  אך מהנתון הקודם ניתן להסיק שעיקר הירידה נוסעת ממעבר מחל"ת לפיטורים. עם זאת, כ-11.9% מהעסקים ציינו שאינם מחזירים עובדים מחל"ת מאחר שהעובדים אינם מעוניינים לחזור (בקרב העסקים שבהם יותר מ-250 מועסקים, כ-17% דיווחו על סיבה זו).

לעומת הנתונים המטרידים של מצב התעסוקה, מצבם של העסקים עצמם דווקא השתפר לקראת הסגר הנוכחי. בשאלת מידת הפגיעה בפדיון בדצמבר ניכר שיפור משמעותי לעומת  אוקטובר: רק כ-16.4% מהעסקים דיווחו על פגיעה חמורה בפדיון (פגיעה של יותר מ-51%) בדצמבר, לעומת כ-28.3% מהעסקים שדיווחו כך באוקטובר.

 

באופן לא מפתיע, בענף המסעדות ואולמות האירועים היה האחוז הגבוה ביותר של עסקים שנפגעו באופן חמור בדצמבר. כ-41.1% מהעסקים בענף זה דיווחו על פגיעה חמורה בפדיון.

גם בשאלת יכולת השרידות של העסק ניכר שיפור בהשוואה לאומדני אמצע אוקטובר. כ-54% מהעסקים דיווחו שהם יכולים להמשיך ולקיים את פעילות החברה במצב הקיים יותר מחצי שנה, לעומת 32% מהעסקים שדיווחו כך באוקטובר.

בנוסף, חלה ירידה חדה באחוז העסקים המדווחים על שרידות של עד חודש מ-14% באוקטובר ל-7% בינואר. ניתן להניח שמבצע החיסונים הנרחב והמשך פעימות המענקים שאושרו מאמצע אוקטובר השפיעו על השיפור במדד זה, אך יש לזכור שהשאלון הועבר לפני שהוחלט על סגר נוסף.

כמ כן, מנסה הסקר לבחון את מצב העבודה מהבית: בעסקים שאינם מאפשרים כלל עבודה מהבית חלה ירידה באחוז המועסקים. העסקים גם נשאלו האם יגדילו את היקף העבודה מהבית גם לאחר תום המשבר? כ-80% מהעסקים בענפי ההייטק וכ-50% מהעסקים בענפי התעשייה מעוניינים להגדיל את האפשרות הזו במידה כלשהי.

הסקר הופנה לכ-1,403 עסקים עם 5 משרות שכיר ומעלה. אוכלוסיית הסקר הקיפה כ-1,451,510 שכירים שהם כ-34% מסך השכירים במשק ערב משבר הקורונה. שיעורי ההשבה עמדו על 80%.