תרומות אסורות וחשבוניות מחשידות: מבקר המדינה, מתניהו אנגלמן, קנס את סיעות הליכוד, העבודה, אגודת ישראל, רע"מ ובל"ד בגין עבירות וליקויים בניהול כספי המפלגות. בדו"ח שפירסם היום (ב') המבקר מתוארות חגיגות של בזבוז כספי ציבור והתנהלות מחשידה של הסתרת נתונים, בפרט סביב הפריימריז והבחירות לרשויות המקומיות.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

שיאנית ההפרות היא מפלגת הליכוד, שנקנסה ב-200 אלף שקלים. המבקר קובע כי הכנסות מפלגת השלטון "לא היו בגבולות הקבועים בחוק לעניין קבלת תרומות" וממחיש זאת בקיום אירוע השנתי לחברי הליכוד באילת. "הסיעה לא נשאה בהוצאות בגין קיום אירוע הליכודיאדה ובכך קיבלה תרומה שאינה עומדת בגבולות הקבועים בחוק", קבע מבקר המדינה בהתייחסו לאירוע משנת 2018.

הליכוד נקנסה ב-100 אלף שקלים בעקבות קיום האירוע, שכולל אירוח במלון והופעות שונות. יצוין שהמבקר העניק "הנחה" למפלגה, שלפני שנתיים נקנסה עבור ההפרות בליכודיאדה ב-180 אלף שקל, ולפני שלוש שנים אף ב-360 אלף שקלים. זאת לאחר ש"המבקר שקל את ההסברים שניתנו, ובין היתר הסבריה של הסיעה לגבי פעולות שנקטה מול מארגני הליכודיאדה".

בעיות נוספות נמצאו בניהול חשבונות הליכוד, שנוהלו "שלא לפי הוראות החוק והנחיות מבקר המדינה", לפי הדו"ח. דוגמה המובאת לכך היא שהליכוד דיווח על הוצאות כספיות חריגות, שלא מתיישבות עם ייעודן הרשמי כ"רכישת מתנות סימליות למשתתפים בכנסים".

חריגות במפלגת העבודה

לליכוד היו הכנסות של 37 מיליוני שקלים בשנת הביקורת 2018, מהן 31 מיליוני שקלים מקופת המדינה. המבקר תמה מדוע לא משתקף בחשבונות הליכוד החוב של קרן תל-חי לסיעה. הקרן, שנמצאת בשליטת הליכוד ועוסקת בניהול הנדל"ן המפלגתי, חייבת 115 מיליון שקל לליכוד. סכום מפלצתי זה אינו מופיע ברישום החשבונאי מאחר "ולדעת נציגי הסיעה לא ניתן לקבוע בוודאות כי יהיה בידי קרן תל חי לפרוע חוב זה".

מתניהו אנגלמן מבקר המדינה (צילום: N12)
מבקר המדינה, מתניהו אנגלמן | צילום: N12

בנוסף, הליכוד נקנס ב-100 אלף שקלים בשל מאורע שהתרחש בבחירות לרשויות המקומיות באוקטובר 2018. המבקר מדווח בלקוניות על "היעדר אסמכתאות המבססות את ההלימה של התמורה ששילמה הסיעה עבור סקרים". לא מפורט האם מדובר בחשד לניפוח חשבוניות.

גם מפלגת העבודה נתפסה בקלקלתה בבחירות המקומיות ב-2018, בתקופת כהונתו של אבי גבאי כיו"ר התנועה. המבקר מצא "ליקוי בגין הכנסות שאינן עומדות בגבולות החוק", שבגינו נקנסה העבודה ב-100 אלף שקלים. לפי התיאור, מועמדים לעיריות מטעם העבודה חרגו מהתקציב וגם לא נרשמו מלוא ההכנסות וההוצאות.

אגודת ישראל, החברה במפלגת יהדות התורה, נקנסה ב-40 אלף שקלים על הבחירות המוניציפליות, בשל "הוצאה אסורה". לפי הדו"ח, אגודת ישראל מואשמת באי החזר הלוואה שנתנה לסיעה ברשימה משותפת (כנראה דגל התורה; א"ד) במועד הקבוע בחוק", לשון הדו"ח.

חריגות נוספות נמצאו אצל שתיים מחברות הרשימה המשותפת – בל"ד ורע"מ. בל"ד נקנסה ב-25  אלף שקלים באשמה שניהלה את חשבונותיה שלא לפי הוראות החוק. הדבר התבטא בקייטנות שארגנה בל"ד לילדים ואשר גלומה בהן הטבה כספית למשתתפים. בחשבונות הסיעה נכללו הוצאות חריגות בגין הקייטנות. בנוסף, רע"מ חרגה מתקרת ההוצאות בבחירות לשלטון המקומי ונקנסה ב-26 אלף שקל.

תרומות במיליונים למועמדים

מבקר המדינה בדק את החשבונות של 266 מועמדים שהתמודדו בפריימריז ב-5 מפלגות לכנסת ה- 21: הליכוד, הבית היהודי, העבודה, זהות ומרצ. נמצא של-71 מבין המועמדים לתפקיד ח"כ נמצאו ליקויים בחשבונותיהם. המבקר לא מפרט באילו מפלגות נמצאו מירב הליקויים.

יהיו תורים בקלפיות? (ארכיון) (צילום: AP, חדשות)
הבחירות המקומיות. 4 מפלגות נתפסו - ונקנסו | צילום: AP, חדשות

פי דיווחי המועמדים, ההכנסות מתרומות למימון פעילותם הסתכמו ב-6.7 מיליוני שקלים בבחירות המקדימות לכנסת ה-21 וה-22, שבהן לא הצליחו נתניהו וגנץ להקים ממשלות. מרבית הסכום, 4.8 מיליוני שקלים, הוגדר כ"תרומות ממימון עצמי ובני משפחה". נמצא כי 28 מועמדים חרגו מתקרת ההוצאה המוכרת.

לצד התרומות, מרבית הסכום למימון מערכות הבחירות המקדימות למפלגות מגיע מקופת האוצר. סכום זה הסתכם ב-12.4 מיליוני שקלים מאוצר המדינה לקראת הכנסת ה-21, שכזכור התפרקה תוך חודשים ספורים

המבקר אנגלמן ציין כי הוא "קורא לכלל המתמודדים והמפלגות בעת הזו לפעול בהתאם לחוקי הבחירות ולנהוג בכספי ציבור בשקיפות, ביעילות ובחיסכון, תוך שמירה על מנהל תקין".