בימים אלה חוגג בר המרגוזה ביפו 6 שנים להיווסדו. לא מדובר בחגיגה משמחת, שכן המקום סגור כבר כמעט 5 חודשים ברצף. מקס פיינברג, בעלי הבר, אומר שלא התייאש מהרצון לפתוח את העסק מחדש, אבל לשם כך הוא יצטרך לקחת הלוואה. "שרפנו בסגרים כבר כמעט את כל הרזרבות שהיו לנו", הוא מסביר.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

לדבריו, גם אם הממשלה תודיע שממחר ניתן לפתוח את המסעדות, עדיין יידרש כחודש שלם של היערכות עד שבעלי העסקים יוכלו לפתוח את המקומות לסועדים. "עסקים בתחום המזון זה לא כמו חנויות נעליים עם סחורה יבשה שאפשר פשוט לסובב את המפתח ולפתוח", אומר פיינברג, "מעבר לסחורות ולשיפוצים, צריך להכשיר את העובדים מחדש. אלה עובדים זמניים שלא בדיוק חיכו שהמסעדה תיפתח מחדש. הם מקבלים חל"ת מהמדינה ולא יהיה פשוט לגייס עובדים בחזרה".

מסעדה סגורה  (צילום: פלאש/90 )
מסעדה סגורה | צילום: פלאש/90

פיינברג מגדיר את המצב הנוכחי כ"כאוס". הוא מסביר ש"היינו מצפים שתהיה לממשלה תוכנית עבודה, דבר שלא קיים. כולנו נמצאים בחוסר ודאות באשר לשאלה מתי נפתח את העסק. שר האוצר אמר שאין הפגנות ברחובות כי כולם מקבלים את מה שהם צריכים, אבל זה לא נכון. גם אם אנחנו מקבלים מענקים מהמדינה, אי אפשר להשוות אותם לשום דבר. אנחנו עדיין מפסידים כעובדה. אם הייתה תוכנית עבודה ברורה ושקופה לציבור, היינו יכולים לצלוח את המשבר ולעבור אותו".

פותחים – כדי להתקיים

אחרי שלושה חודשים שישב בבית ללא פרנסה, החליט ג' בימים האחרונים לחזור ולפתוח את הסנדלרייה הקטנה שלו ברמת גן, למרות הארכת הסגר. ג' יודע שבכך הוא מסתכן בקבלת קנסות אבל מסביר שלא נותרה לו ברירה: "חייבים לשרוד איכשהו", הוא אומר, "הפקחים מסתובבים ברחוב כל הזמן, החנות שלידי קיבלה כבר 3 קנסות בסך 15 אלף שקל והחנות מולי גם נקנסה ב-5 אלף שקל. אני עדיין לא, אבל אני כל הזמן בודק את המצב בחוץ".

ג' מסביר שפתח את העסק כיוון שאינו מסוגל להתקיים מהמענקים שנותנת המדינה: "נותנים לי איזה אלף שקל. זה לא מכסה שום דבר מהחשבונות. אני עובד כאן כבר 15 שנה ואין לי אפשרות אחרת. המצב קשה ואני רק מנסה להסתדר".

העסקים הקטנים קורסים (צילום: N12)
העסקים הקטנים קורסים | צילום: N12

גם אילן זיגדון, בעלי מסעדת סבא ג'בטו בבאר שבע, מעיד על התמודדות קשה עם גזרות הסגר. "המסעדה שלי בסכנה", הוא אומר. "אסור לי למכור בטייק-אוויי ואסור גם להושיב סועדים". ומה באשר למשלוחים? זיגדון משיב כי "וולט נכנסת לבאר שבע בכל העוצמה, אבל אנחנו המסעדנים מתנגדים כי נצטרך לשלם שלושים אחוזים ויותר לוולט. הרווחים גם ככה נמוכים, ואם הם ייחתכו ב-32% אני אהיה בסכנת סגירה. אין לעסק שלי זכות קיום אם אני צריך לשלם חלק גדול למשלוחים".

עוד אחד מנפגעי הסגר הממושך הוא מעצב השיער יורם בן עמי. "מקווה שהסגר לא יתארך, כי זו מכת מוות עבורי", הוא אומר. "זה הזוי, אם הסגר יימשך, מבחינה כלכלית זה כבר יהרוג אותנו לגמרי. אין לי אפשרות לשמר את הלקוחות, אני לא עובד פיראטי ולכן נענש. מקווה שיפתחו ביום שישי. כל אלו שמתנגדים למענקים לעצמאים, שיבואו ויראו מה קורה לנו", מסכם בן עמי את המצב.

מקס פיינברג בעלי פאב מרגוזה
מקס פיינברג בעלי פאב מרגוזה