הישראלים אוהבים מאוד ביצים בשר ועוף, הרבה יותר ממדינות אחרות בעולם, כך עולה מנתונים של משרד החקלאות ופיתוח הכפר שפורסמו היום (שלישי) ומציגים את צריכת הישראלים בשנת 2020. הקורונה אפילו העלתה את רמות הצריכה של הישראלים, ובפסח אשתקד בעת המחסור הגדול בביצים, הצריכה עלתה ב-20%.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

הישראלי צורך מדי שנה כ-230 ביצים, וכ-19 ביצים בחודש בממוצע. בפסח האחרון עלתה צריכת הביצים ברשתות השיווק בכ-20%, לעומת אותה התקופה בשנת 2019, בה הביקוש עלה בכ-10% בלבד.

העלייה העודפת, טוענים במשרד החקלאות, נבעה מהחלת הסגר הראשון, בעקבות התפשטות נגיף הקורונה בארץ וברחבי העולם. עלייה דומה ניתן לראות גם בענפי הבשר והעוף. אם 230 ביצים בשנה נשמע לכם הרבה, אתם לא טועים. רמת צריכה זו אכן נחשבת לגבוהה ביחס למדינות אחרות בעולם.

מחסור הביצים במשק (צילום: נתי שוחט, פלאש/90 )
המחסור בביצים בשנה שעברה. ארכיון | צילום: נתי שוחט, פלאש/90

הישראלים לא משקיעים בביצים "מיוחדות": רק כ-12% מהצריכה של ביצים ברשתות השיווק היא של ביצי חופש, ביצי אומגה 3, ביצים סופר טרייה וביצים אורגניות. בישראל מוטלות מדי שנה כ-2.3 מיליארד ביצים למאכל, המגודלות על ידי 2,830 מגדלים, רובם מאזור הצפון - בגליל המערבי מיוצרות כ-67% מהביצים בישראל. 

הדג האהוב על הישראלים ו"אפקט הגפילטע פיש"

לפי נתונים שנאספו מרשתות השיווק, הצרכן הישראלי הממוצע יעדיף בעיקר את דגי אמנון, במקום השני הסלמון, במקום השלישי דג הלברק, במקום הרביעי הטונה ובמקום החמישי הקרפיון. אחריהם במקום השישי הבקלה ונסיכת הנילוס.

בחודש ממוצע צורך הישראלי כ-1.8 ק"ג דגים, כ-30% מתוכם דגים טריים. בפסח עולה צריכת הדגים בכלל, והדגים הקפואים בפרט. הדג שהביקוש אליו עולה בצורה הקיצונית ביותר לפני הפסח הוא הקרפיון הטרי, וצריכתו מגיעה לכמעט פי 6 לעומת שאר חודשי השנה.

ביבית פריאל גפילטע פיש (צילום: אלון חן)
הקרפיונים מזנקים לקראת פסח | צילום: אלון חן

בשבועות הקרובים צפויים להימכר כ-2,800 טון דגים טריים מגידול מקומי, מתוכם: כ-600 טון קרפיונים, כ-800 טון אמנונים וכ-300 טון בורי טריים ומקומיים. עם זאת, רוב הדגים הנצרכים בישראל מיובאים (כ-85%): 150,000 טון מגיע מיבוא ו-18,000 טון מייצור מקומי (כולו של דגים טריים).

הישראלים אוהבים עוף, כמה? יותר מכל שאר העולם

לקראת החג הישראלים עטים על בשר ועוף ברשתות השיווק, ובשנת 2020 תחת השפעות הקורונהף הצריכה גדלה בצורה משמעותית. בשנת 2020, לקראת חג הפסח, עלה הביקוש לבשר בכ-64% , זאת לעומת עלייה של 40% ב-2019. בענף העוף נצפתה עלייה של כ-46% ברשתות השיווק לקראת פסח 2020, לעומת 25.8% בשנת 2019.

גם בימים רגילים צריכת הבשר והעוף בישראל גבוהה ביחס לעולם. בשנת 2019 הייתה הצריכה המקומית של עוף טרי בישראל הגבוהה בעולם ועמדה על כ-64 ק"ג לנפש בשנה, בעוד הצריכה במדינות ה-OECD נאמדה ב-31.3 ק"ג לנפש בשנה. בארה"ב המדורגת במקום השני נצרכו כ-50.1 ק"ג לנפש בשנה, כלומר כמעט 14 ק"ג פחות.

צריכת הבקר בישראל עמדה בשנת 2019 על כ-18 ק"ג לנפש, בעוד הצריכה במדינות OECD עומדת על 14.5 ק"ג לנפש בלבד. עם זאת פה אנחנו לא במקום הראשון, שם מתייצבת בגאווה ארגנטינה שמובילה עם 38 ק"ג לנפש.