הדולר יורד היום אל מתחת לגבול ה-3.2 שקלים, שפל של כמעט 25 שנה במחירו, מאז אוקטובר 1996. הכלכלנים עפר קליין מבית ההשקעות הראל ורפי גוזלן מבית ההשקעות אי.בי.אי מסבירים בראיון כפול לביזפורטל למה בנק ישראל אדיש, מי הנפגעים העיקריים והאם המשבר הפיננסי הבא כבר בפתח? 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

על פי רפי גוזלן כלכלן ראשי ב-IBI  בית השקעות, שורשי ההיחלשות של המטבע האמריקני טמונים בבחירות שנערכות בימים אלו במדינת ג'ורג'יה ארה"ב.  גוזלן מסביר שניצחון הדמוקרטים בסנאט האמריקני מסמן למשקיעים שלממשל הבא יהיה יותר קל להעביר תוכניות השקעה רחבות שימומנו על ידי הדפסת דולרים. כלומר הממשל צפוי להגדיל את ההוצאות התקציביות הדולריות על ידי גידול בכמות הדולרים שמודפסים בארה"ב. הדפסה של דולרים מורידה את ערך הדולר – ככל שמדפיסים יותר, יש יותר היצע דולרים והערך נשחק. המשקיעים מבינים את זה ומוכרים את הדולרים שברשותם ומכאן היחלשותו הנוכחית.

עפר קליין, הכלכלן הראשי של הראל מצביע על כך שהדולר נחלש בחודשים האחרונים לא רק מול השקל, אלא גם מול שאר המטבעות המובילים בעולם. לדבריו "למרות שבשמונה השנים האחרונות, השקל היה מהמטבעות החזקים בעולם, הפעם, סיפור החלשות הדולר הוא סיפור עולמי ולא מקומי. למעשה מטבעות השווקים המתעוררים (סין, ברזיל, הודו ושווקים אחרים מחוץ למערב) התחזקו בשיעורים גבוהים יותר מהשקל".

נגיד בנק ישראל אמיר ירון (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
נגיד בנק ישראל, אמיר ירון | צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

קליין מוסיף: "הדפסת הדולרים הענקית שאנחנו רואים בעולם והעלייה בביטחון המשקיעים שמוכרים את הדולר כדי לקנות נכסים עם תשואה גבוהה כמו מניות משפיעה על כולם. למעשה, 20% מהדולרים שנמצאים במחזור כיום בארה"ב הודפסו בשנה האחרונה. נתון זה מעיד על קצב ההדפסה הגבוה של דולרים חדשים על ידי הממשל האמריקני. מטבע הוא מוצר כמו כל מוצר אחר. כשיש הרבה דולרים, מחיר הדולר יורד".

גם גוזלן וגם קליין מצביעים על הפריחה של ענף ההיי טק המקומי ככזה שמאיץ את מגמת היחלשות הדולר האמריקני בשוק המקומי. גוזלן: "בגלל העוצמה של סקטור הטכנולוגיה והמשך רכישה של חברות טכנולוגיה ישראליות על ידי גורמים מבחוץ, יש ביקוש לשקל שמתחזק למול הדולר". זה עובד כך – חברות ישראליות מקבלות דולרים והם מוכרים את הדולרים כדי לקנות שקלים. בעת מכירת הדולרים מחיר הדולר נחלש. 

מתי בנק ישראל יתערב? 

גוזלן: "פעם כאשר הדולר היה נחלש, בנק ישראל היה קונה דולרים כדי להגדיל את הביקוש בשוק לדולרים ולתמוך במחירם. היום, הבנק פחות אגרסיבי מבעבר. הבנק יכול למתן את ההיחלשות אך בוחר שלא. השחקנים הגדולים בשוק המט"ח רואים שהוא בוחר שלא להתערב ולכן מוכרים את הדולרים שברשותם".

קליין: "בנק מרכזי לא יכול לשנות מגמה, אלא להחליש אותה. בחודשים הקרובים לא נראה שינוי מגמה".

הציבור צריך לחשוש מהצניחה במחיר הדולר? זה מסמן משבר של הכלכלה האמריקנית?

קליין: "הצריכה והייבוא ירדו בתקופת משבר הקורונה ולכן אין ביקוש גבוה לדולרים בארץ. לגבי סימנים למשבר, אני חושב בדיוק ההיפך. אני לא חושב שמדובר במשבר מתקרב אלא סימן ליציאה מהמשבר. הדולר יורד בגלל ירידת הסיכון מסביב לעולם".

הכתבה המקורית פורסמה ב"ביזפורטל"