המצוקה מעבר לגדר - הפיתרון ב"קופת חיסכון" מתחת לאף? עשרות אלפי פועלי הבנייה הפלסטינים נחלקו בימי הסגר: חלק ישנו בישראל ואחרים עברו במעברים לא חוקיים מדי יום בדרך לעבודה בענף החיוני. המצב עורר את שאלת החיסונים שלהם כאינטרס ישראלי והחלו דיונים בניסיון לפתור את המצב ולמנוע הדבקה שעוברת בין השטחים לישראל, בצורה שגם תאפשר את המשך הבנייה בישראל. בממשלה כבר הביעו חשש מתחלואה שתזלוג מיהודה ושומרון, שם קיים מחסור בחיסונים, לתוך ישראל - ודנו באפשרות להגביל את הכניסה גם לאחר תום הסגר.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

הערב פורסם במהדורה המרכזית כי הקבלנים "גילו" פיתרון: התברר שהם אפילו משלמים כבר מיליוני שקלים מדי שנה בדיוק למטרות כאלה. מדובר במס שנתי של כ-10 מיליון שקלים. בהתאחדות הקבלנים קוראים למשרד הבריאות "לקדם את חיסונם לקורונה גם של עובדים פלסטיניים הנכנסים לעבודה בישראל מידי יום". לדבריהם, "לאור השותפות ההדוקה ארוכת שנים בין המעסיקים והעובדים הישראלים לבין עובדים הפלסטיניים באתרי הבנייה, אנו סבורים שיהיה צודק ואף מוסרי לקדם זאת".

הקבלנים ציינו כי ברשות ההגירה והאוכלוסין הכירו בעבר בכך שהתשלומים הללו  - שמנוכים באופן קבוע – מועברים לקופות החולים ונועדו לצורך "שירותי בריאות תעסוקתית" לעובדים פלסטינים. בין המטרות שצוינו במכתב רשמי ב-2019 נמצא גם סעיף העוסק בחיסונים: "שירותים בריאותיים מונעים לרבות מתן זריקות חיסון כגון שחפת, צהבת מסוגB  וכלבת". כעת הם מבקשים להשתמש בסעיף זה גם עבור חיסוני קורונה, ולקבל אותם מקופת חולים כללית (על פי ההסכם הקיים). 

פועל בניין באתר בנייה (צילום: רויטרס)
פועלי בניין, ארכיון | צילום: רויטרס

במכתב שנשלח מהתאחדות הקבלנים לסגן שר הבריאות יואב קיש הודגש כי מדובר ב-65 אלף עובדים פלסטינים בענף הבנייה, שמהווים "את המסה הקריטית של העובדים בעבודות הרטובות". עוד הם מדגישים כי הפועלים הפלסטינים אינם עובדים בנפרד: "סביבם מועסקים כ-205 אלף ישראלים ביתר העבודות בענף הבנייה".

הקבלנים גם הדגישו את מקור המימון למהלך: "הן המעסיקים והן העובדים מפרישים כספים להיטל השוואה (ביטוח לאומי) וזכאים לכיסוי מימון חיסונים, כפי שהדבר נתמך על ידי רשות האוכלוסין וההגירה. לאור האמור לעיל, אנו מבקשים לקדם פעילות זאת בתיאום הגורמים הרשמיים". הפנייה הועברה גם למנהל האזרחי ולמתאם פעולות הממשלה בשטחים. 

עמית גוטליב, יו"ר ועדת העבודה בהתאחדות הקבלנים בוני הארץ, הסביר למהדורה המרכזית כי מדובר בנושא הומניטרי - וכלכלי: "יש לנו חשיבות הומנית לחסן את העובדים האלה על מנת שירגישו בטוחים באתרי הבנייה וירגישו בטוחים גם לחזור הביתה ולא יפחדו להדביק את משפחותיהם בקורונה. אנחנו צריכים לעשות את זה, יש לנו מקור תקציבי לדבר הזה".

גוטליב הסביר: "מיליוני שקלים שלנו נמצאים בקופות החולים, כספים שאנחנו מעבירים להן על מנת לבטח את העובדים, ויש לעשות את הדבר הזה כמה שיותר מהר. מעבר לעניין ההומני יש חשיבות לכך שהעובדים האלה יהיו בריאים ושיגיעו לעבודה והעבודה לא תיעצר - גם כך אנחנו נמצאים היום במצב שבו עובדים רבים לא מגיעים לאתרי הבנייה והדבר עלול לגרום לעיכובים ולפגיעה ברוכשי הדירות".