שנת 2021 מביאה איתה בשורה קשה לאוהבי האפייה, ואולי בעצם לישראלים כולם - חברות הקמח הודיעו על עלייה של 6%-10% במחירים, עלייה שתשפיע על אינסוף מוצרים מבוססי חיטה, מפסטות, עוגות, וחטיפים ועד, בסופו של דבר, הלחם האחיד.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

טחנות הקמח הודיעו לרשתות השיווק על העלייה, שאמורה להיכנס לתוקף כבר בתחילת השנה. הסיבה שהצרכנים עדיין לא מרגישים את הפגיעה בכיסם היא שהרשתות מחזיקות מלאי ענק של קמח "זול", כלומר שנקנה לפני העלייה במחירים, במחסנים הלוגיסטיים שלהן.

ברגע שהמלאי הזה ייגמר, דבר שעשוי לקרות בקרוב מאוד, לא תהיה ברירה אלא להעלות מחירים. מנהל באחת מרשתות השיווק טען בשיחה עם N12 שבתוך חודש-חודשיים, אולי מיד לאחר חג הפסח באפריל, כשהחמץ יחזור למדפים, מחיריהם של מוצרים רבים כמו עוגיות, קרקרים, בייגלה ועוד יעלו.

בצק פיצה (צילום:  ADfoto, shutterstock)
מכה קשה לאוהבי האפייה. אילוסטרציה | צילום: ADfoto, shutterstock

"אני לא אתן לחברות (הקמח, מ.פ) את העונג של להעלות מחיר בצורה כל כך קלה", אמר ל-N12 מנהל באחת מרשתות השיווק הגדולות. "הזמנתי המון משטחים של קמח רגע לפני שנגמרה שנת 2020 ועכשיו אני מסודר עם קמח לתקופה הקרובה. אין לי ספק שהמחירים גם אצלי יעלו אבל אנסה להתמקח למען הצרכנים".

ואכן יש פה עניין של משא ומתן. חברות הקמח רוצות כולן להעלות מחירים, אך שיעורי העלייה לא יהיו זהים: ככל שרשת השיווק גדולה יותר, כך כוח המיקוח שלה מול חברות הקמח חזק יותר ועליית המחירים תוכל להיות נמוכה יותר. מה שבטוח, מחירי המוצרים מבוססי הקמח יעלו, והצרכן הישראלי צריך להתכונן לזה - יצרני המזון לא יסכימו לקחת על עצמם את העלייה במחיר וכולנו נשלם ביוקר. 

מה יקרה ללחם האחיד ולמה הקורונה אשמה גם בזה?

שאלת השאלות היא מה יקרה למחירי הלחם האחיד, שנתונים לפיקוח של משרד הכלכלה? "אין ספק שהיצרנים יבואו לממשלה עם דרישה כזו", אמר ל-N12 מקור בכיר בתחום. "ביום רגיל זה עוד היה עובר, אבל עכשיו אנחנו לפני בחירות, אף אחד לא יסכים להיות חתום על זה".

בדיוק כמו בסיפור עם החמאה, מוצר מפוקח בעצמה, הסיכוי להעלות מחירים הוא קטן במיוחד. התגובה של היצרנים במקרה הקודם הייתה הפחתת הייצור של חמאה בפיקוח, שהפכה ללא רווחית, וכך נוצר המחסור. הפתרון אז היה אישור להעלאת מחירי מוצרי חמאה מיובאים. 

חטיף בייגלה ביתי (צילום: רון יוחננוב, mako אוכל)
מחירים של מוצרים רבים יעלו | צילום: רון יוחננוב, mako אוכל

איך בכלל הגענו למצב שבו עולים מחירי החיטה? האשם העיקרי בעניין הזה, כמו בדברים רבים אחרים בשנה החולפת, זו הקורונה. 80% מהחיטה בארץ מגיעה בייבוא מארה"ב ומאירופה, ובשנים האחרונות מגמה זו רק הולכת ומתגברת, מה שהופך את ישראל לתלויה במחירי החיטה בחו"ל. מחיריהם של מוצרים נוספים, כמו סוכר ומלח, נקבעים גם הם בבורסה העולמי.

הסגרים הבלתי נגמרים בכל העולם גרמו לביקוש אדיר של מוצרי מזון השנה. הגידול בצריכה יצר מחסורים בכמה מדינות בעולם ובכל העולם החל תהליך של ייקור מוצרים. זה מתחיל משינוע של מכולות, מגיע למחירי מוצרי החשמל שמזנקים ואפילו ללחם שכל אחד מאיתנו אוכל. הקורונה הזו עולה לנו ביוקר.