חילוץ ספינת המטען בתעלת סואץ: על אף שבשלב זה לא נראית עלייה במחירי המכולות, בימים האחרונים מתחיל להיווצר מחסור במוצרים בישראל ואם ימשך – נחווה גל התייקרויות. אמנם יבואנים טוענים שבשלב הזה הם לא קיבלו עדכונים על התייקרויות של המשלוחים. עם זאת הם חווים עיכובים קשים באספקה מה שיכול להוביל לעלייה במחירים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בשנת הקורונה עלו מחירי המכולות מכ-2,000 דולרים ל-12 אלף דולרים, עלייה של 600%. למרות שבתקופה האחרונה החלה דווקא ירידה במחירים, בעקבות חסימת התעלה צפויה לחול שוב עלייה במחירי המכולות.

בשלב הזה ספינת המטען שנחשבת לאחת מהגדולות בעולם, אורכה כ-400 מטרים, עדיין תקועה וחוסמת את המעבר בתעלת סואץ. עד כה, פינו ספינות גוררים וחופרים 27 אלף מטרים של בוץ, אך זה לא סייע. התקווה היא שהגאות החריגה שצפויה להיות בלילה ביחד עם מאמצי החילוץ יביאו לשחרור הספינה.

הספינה שתקועה בתעלת סואץ (צילום: CNN)
מאמצי חילוץ הספינה בתעלת סואץ | צילום: CNN

מוקדם יותר היום, שני גורמים שמעורים בפרטים מסרו לסוכנות הידיעות רויטרס שסלע שנמצא מתחת לקשת הספינה הוא שתוקע את מאמצי החילוץ. עם זאת, ברשות תעלת סואץ אמרו זורמים מים מתחת לקשת ה"אבר גיבן". "ההגה לא זז ועכשיו הוא זז, המדחף עובד עכשיו, לא היו מים מתחת לקשת, ועכשיו יש מים מתחתיו, ואתמול הייתה סטייה של 4 מטר בחרטום ובירכתיים", עדכן יו"ר רשות תעלת סואץ, אוסמה ראבי, את כלי התקשורת המצריים.

על פי כלי התקשורת המקומיים, חלק מהסיבות לתקיעת הספינה הן שהקברניט החליט להיכנס לתעלת סואץ כשבתחזית רוח צולבת של 40 קשר ושהוא בחר לשוט ללא ניתוב ע"י גוררת. ראבי הוסיף כי מדינות שנפגעו מהסתימה בתעלה עשויים לקבל הנחות. עם זאת, הוא הוסיף כי הוא סבור שהחקירות יראו שהם אינה אחראים לתקיעת "אבר גיבן" בתעלה.

בנוסף לכך, נשיא מצרים, עבד אל-פתיח א-סיסי, הורה על הכנות להסרה אפשרית של כמה מ-18,300 המכולות ב"אבר גיבן". גורם ב-SCA אמר כי כל פעולה להקלת עומס הספינה לא תחל לפני יום שני. למרות ההוראה של הנשיא המצרי, מומחים הזהירו כי תהליך כזה יכול להיות מורכב וארוך. עם זאת, נראה שהמכולות כבדות מידי לשינוע במסוקים והבאת ציוד מיוחד – תהפוך את התהליך למסובך וארוך יותר.

על פי רשות התעלה, לפחות 369 סירות ממתינות למעבר בסואץ, כולל עשרות ספינות מטען גדולות. על פי הדיווחים, חלקן נושאות מכליות נפט, גז טבעי נוזלי או גז נוזלי ולפחות ב-10 מהן יש משלוח של בעלי חיים. ברשות מסרו כי מאמצי החילוץ יימשכו מסביב לשעון בהתאם לתנאי הרוח והשפל.