משרד הבינוי והשיכון בראשות השר יעקב ליצמן, פרסם היום (שלישי) תקנות ממשלתיות חדשות שמעגנות את אופן ביצוע תהליך השלמת הדירה ומסירתה מקבלן. התקנות קובעות לראשונה מהם הקריטריונים עבור יזמים להשלמת בנייה של דירה חדשה ומתוות מהי הדרך הרצויה למסירת הדירה לרוכש. מדובר בתחום רווי בסכסוכים, והתקנות מתיימרות להסדיר אותו, עם זאת לא בטוח שהן יצליחו בכך.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

התקנות עוסקות בשני נושאים: השלמת בנייה ומסירתה לרוכש הדירה. בהיבט של השלמת דירה, קובעות התקנות שלושה קריטריונים מצטברים על מנת שניתן יהיה לקבוע גמר בנייה: הנפקה של תעודת גמר או אישור אכלוס מטעם הרשות המקומית, הדירה חוברה לתשתית חשמל והדבר אושר על ידי חברת החשמל או הרשות המקומית, והדירה חוברה לתשתית מים והדבר אושר על ידי תאגיד המים העירוני או הרשות המקומית.

ליצמן (צילום: Yonatan Sindel Flash 90)
שר הבינוי והשיכון, יעקב ליצמן. ארכיון | צילום: Yonatan Sindel Flash 90

בהיבט של דרך מסירת הדירה נקבע בתקנות כי "המוכר ימסור את החזקה בדירה כאשר המוכר והקונה או נציגיהם נמצאים יחדיו בדירה, אלא אם נקבע אחרת בחוזה ביניהם". כלומר, אלא אם נקבע אחרת בין הצדדים, המסירה תיעשה בדירה עצמה כאשר שני הצדדים, או נציגיהם, נפגשים במעמד המסירה. זו אמנם "דרך המלך" בנודע למסירת הדירה התקנות מאפשרות לצדדים שיח בנושא בהתאם לנסיבות הספציפיות של הצדדים להסכם המכר.

יאיר פינס, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, מסר בהמשך לפרסום כי "התקנות החדשות מייצרות ודאות שלא הייתה עד כה בכל הקשור לאירוע משמעותי בכל עסקה של דירה חדשה - השלמתה ומסירתה לרוכש. התקנות מקבעות פרקטיקה נהוגה בשוק אשר לא קיבלה, עד היום, התייחסות בחקיקה או בתקנות. מעבר לאותה וודאות, במיעוט המקרים המגיעים לסכסוך, ישנה חשיבות רבה לתקנות בכל הקשור לטענות, של שני הצדדים, בקשר למועד מסירת הדירה".

"לא בטוח שהתקנות ישנו"

בשיחה עם N12 הביע עו"ד אבי חסון, מומחה בדיני תכנון ובניה ומקרקעין, ספק לגבי האפקטיביות של התקנות. "נושא מועד מסירת הדירה החדשה והאם בנייתה הושלמה, הופך הרבה פעמים למחלוקת בין קבלנים לרוכשי דירות, הן בהגדרה בהסכמי המכר והן במועד המסירה של הדירה", אמר עו"ד חסון. "לעיכובים במסירת דירות יש השלכות כלכליות הן על הקבלן שמחוייב בתשלום פיצויים בעיכוב במסירה והן על רוכשי הדירות שנדרשים לפעמים להשלים את תשלום התמורה עבור הדירה לפני שהם יכולים להיכנס ולגור בה ולכן טוב שהמחוקק ביקש להסדיר ולהגדיר באופן אחיד מהי דירה שבנייתה הושלמה".

עו"ד אבי חסון, מומחה בדיני תכנון ובניה ומקרקעיi
עו"ד אבי חסון, מומחה בדיני תכנון ובניה ומקרקעיi

עם זאת, הוסיף עו"ד חסון "שכבר היום, בחוזי מכר רבים, מוגדרים התנאים שצריכים להתקיים על מנת שניתן יהיה לקבוע כי בניית הדירה הסתיימה. תנאים אלה, אינם שונים בדרך כלל באופן מהותי מאלה שנקבעו עכשיו בתקנות, ולכן ימים יגידו עד כמה התקנות היו נדרשות ועד כמה יביאו לצמצום המחלוקות בין רוכשי דירות לקבלנים בנושא זה".

לגבי אופן מסירת החזקה, לדעת חסון אין בתקנות כל שינוי: "החידוש לכאורה שמציעות התקנות לעניין זה, הוא האפשרות לקבוע בהסכם דרך אחרת למסירת הדירה. אולם, אפשרות זו עמדה גם היום לצדדים, ועדיין רובם המוחלט של הקבלנים והיזמים לא מאפשרים דרכי מסירה אחרות של הדירות. על כן לא נראה שהתקנות ישנו לעניין זה".