בתחתית הטבלה: מחקר השווה את הסיוע שניתן להורים עובדים בתקופת הקורונה, בין מדינת ישראל ליתר מדינות ה-OECD. המחקר מבליט את חוסר המענה של הממשלה לציבור שמתקשה לתמרן בין העבודה לילדים שנשארים בבית. מרבית המדינות המפותחות עזרו להורים להתמודד עם הקושי בצעדים כמו הפחתת שעות העבודה או חופשות במימון מלא. ואצלנו? ישראל היא בין המדינות הבודדות שגם השביתה את המסגרות לגיל הרך וגם לא איפשרה להורים להשגיח על הילדים מבלי להיפגע כלכלית.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

רשמית, משפחות שבהן שני ההורים הם עובדים חיוניים זכאיות לשלוח את ילדיהם למסגרות מיוחדות. אלא שלא הובטח מקום במסגרות אלה וגם הפרשנות באשר לשאלה מיהו עובד חיוני מסבכת את המצב בפועל. להמחשה, אפילו מורים בחינוך המיוחד, שממשיכים לצאת לעבודה במהלך הסגר, לא מקבלים פתרון לילדיהם האישיים שנשארים בבית. כך, הסיוע בישראל הסתכם בוויכוח בין הממשלה לבין המעסיקים מי אמור לשאת בשכר עובד שנכנס עם ילדיו לבידוד, והוחלט כי המדינה תישא בעלות מהיום השני ואילך.

עורכת המחקר יערה מן, מנהלת תחום חברה וכלכלה בקרן ברל כצנלסון, קובעת כי הסקירה הבין-לאומית המובאת בפניכם "מדגישה את היעדרה של מדיניות מקבילה בישראל" לצעדים שנקטו מרבית המדינות ב-OECD. מוקדם יותר החודש ערכנו תחשיב לפיו בתקציב של כ-900 מיליון שקל יכולה המדינה להקל על ההורים ועל מעסיקיהם – במימון בייביסיטר ל-300 אלף משפחות לכל תקופת הסגר.

גרמניה: הורים לילדים עד גיל 12 שנאלצו להישאר בבית בגלל השבתת המסגרות לילדים מקבלים פיצוי אובדן הכנסה בגובה 67% משכרם, עד כ-2,000 יורו בחודש. ההטבה תקפה עד 20 שבועות לכל משפחה.

איטליה: המדינה שנפגעה קשות מהקורונה משלמת להורים עובדים החזר הוצאות בייביסיטר בגובה עד 600 יורו בחודש. לחילופין, הורים לילדים עד גיל 12 יכולים לבחור לצאת לחופשה מיוחדת בעקבות סגירת מערכת החינוך, עד 15 ימים למשפחה ובפיצוי של 50% מהשכר.

ילדים קורונה ארה"ב (צילום: George Frey, רויטרס_)
ארה"ב: 3 חודשי חופשה בתשלום להורים | צילום: George Frey, רויטרס_

יפן: הממשל סבסד מעסיקים שאיפשרו להורים לילדים לקחת חופשה בתשלום במטרה לטפל בילדיהם מסיבות הקשורות לקורונה, למרות שהמסגרות לגיל הרך נשארו פתוחות. הסבסוד הוא בגובה 100% מהשכר, עד תקרה של כ-121 יורו ליום.

אוסטריה: אפשרה חופשה בת 3 שבועות לצורך טיפול בילדים בתשלום מלא, במימון משותף של המעסיק והמדינה. החינוך לגיל הרך נשאר פתוח.

סלובקיה: זכאות לחופשה מיוחדת לצורך טיפול בילדים שמסגרות החינוך שלהם נסגרו עקב הקורונה, בפיצוי של כ-70% משכר הנטו. 

סלובניה: בזמן הסגר, הורים שלא היו יכולים לעבוד מהבית ונאלצו להיעדר מהעבודה כדי לטפל בילד עד כיתה ה', היו זכאים לפיצוי בגובה 80% לפחות מהשכר. הורים הנאלצים להישאר עם ילד בבידוד זכאים לפיצוי בגובה 50% מהשכר לפחות. נוסף על כך, מסגרות לילדי עובדים חיוניים הופעלו בהתנדבות.

קנדה: מרבית המסגרות לילדים המשיכו לפעול בתפוסה חלקית. אבל חלק ממערכת החינוך נסגרה, והורים שנאלצו להישאר בבית כדי לטפל בילדים עד גיל 12 זכאים לסכום של 450 דולר קנדי (כ-350 דולר ארה"ב) לשבוע. הזכאות היא לתקופה ארוכה של עד 26 שבועות.

בלגיה: מערכת החינוך לילדים קטנים נותרה פתוחה רק עבור ילדי עובדים חיוניים וילדים ממשפחות מעוטות יכולת. בבלגיה קיימת בשגרה זכאות לחופשה מלאה של שנה, או חופשה חלקית ממושכת יותר, לצורך טיפול בילד עד גיל 8. בתקופת הקורונה הורים עובדים יכולים להפחית את שעות העבודה שלהם עד 50% לצורך טיפול בילדים עד גיל 12, ולקבל פיצוי מהמדינה בגובה של בין 180 ל-530 יורו בחודש.  

פולין: מערכת החינוך נסגרה והממשלה הודיעה על זכאות לקצבת טיפול בילדים בגובה של 80% מהשכר, להורים לילדים. ההטבה חלה גם על פרקי זמן שבהם מסגרות החינוך נותרו פתוחות אך הורים החליטו שלא לשלוח אליהם את הילדים.

בריטניה: הורים יכולים לבקש לצאת לחופשה בתשלום לצורך טיפול בילדים עקב הקורונה, בהסכמת המעסיק ובפיצוי המדינה בגובה 80% מהשכר, עד לתקרה של 2,500 פאונד.

צרפת איטליה וספרד מתמודדות עם הקורונה (עיבוד: רויטרס, רויטרס_)
איטליה: חופשה מיוחדת - או החזר הוצאות בייביסיטר | עיבוד: רויטרס, רויטרס_

שווייץ: הורים לילדים עד גיל 12 שמפסיקים לעבוד בתקופה של בידוד או סגירת מסגרות חינוך זכאים לפיצוי של 80% מהשכר - להורה אחד בכל משפחה.

צ'כיה: הורים לילדים עד גיל 14, היו זכאים לחופשה בתשלום של 80% מהשכר בזמן שבתי הספר היו סגורים ולהגנה תעסוקתית.

איסלנד: המסגרות לגיל הרך נשארו פתוחות באופן רשמי (חלקן נסגרו בשביתות). עם זאת, המדינה הקטנה משלמת להורים שלא יכולים ללכת לעבודה את מלוא שכרם, במימון ממשלתי מלא.

ליטא: ניתנה אפשרות להישאר בבית על חשבון ימי מחלה במשך 60 יום, להורים לילדים בבית ספר יסודי, במקרה שבו ההורה אינו יכול לעבוד מהבית. הפיצוי על אובדן ההכנסה הוא בגובה של 65% מהשכר.

פינלנד: המסגרות לילדים קטנים נשארו פתוחות, ובנוסף, סכום של 724 יורו לחודש, שולם במשך חודשיים להורים שלקחו חופשה ללא תשלום במהלך הסגר כדי לטפל בילדים עד כיתה ג'.

שבדיה: המדינה אישרה להורים להשתמש בימי מחלת ילד במקרה של סגירת מסגרות החינוך עקב הקורונה. הזכאות היא עד 120 ימים בשנה, בפיצוי של כ-70% מהשכר. עוד ניתנה אפשרות לקבל "קצבת היריון" לנשים הרות העובדות במקומות החשופים לקורונה.

נורווגיה: המדינה הסקנדינבית הוסיפה 20 ימים למכסת ימי המחלה המשולמים לעובדים ב-100% מהשכר, אותם ניתן לנצל לצורך טיפול בילד עקב סגירת מערכת החינוך.

פורטוגל: נקבעה זכאות להגנה תעסוקתית עבור הורים שלא יכולים לעבוד מהבית, במקרה של היעדרות הקשורה לטיפול בילדים בתקופת שבה מסגרות החינוך סגורות או במהלך בידודים וסגירות נקודתיות עקב חשיפה לקורונה.

יוון: הורים לילדים עד כיתה ט' זכאים לחופשה מיוחדת במהלך סגר, במקרים של סגירת בתי ספר בעקבות חשיפה לקורונה, ובמקרה שבו הילד משתייך לקבוצת סיכון ולכן אינו הולך למסגרת בתקופה זו. על כל 4 ימי חופשה מיוחדת, יום אחד הוא על חשבון העובד, יום על חשבון המדינה ויומיים על חשבון המעסיק. כמו כן, הורים זכאים להפחית את שעות העבודה שלהם בזמן שבו המסגרות סגורות ו"להחזיר" את השעות לאחר החזרה לשגרה.

ישראל כץ (צילום: אוליביה פיטוסי , פלאש/90 )
שר האוצר, ישראל כ"ץ. הבטיח לדון בסיוע להורים עובדים עוד בסגר הקודם | צילום: אוליביה פיטוסי , פלאש/90

ארצות הברית: הורים רשאים לקחת חופשת מחלה בת שבועיים, בתשלום מלא על חשבון המעסיק, כדי לטפל בילדים במקרה של בידוד או סגירת מערכות החינוך. נוסף על כך, הם זכאים ל-10 שבועות נוספים של חופשה לצורך טיפול בילד, בתשלום של שני שליש מהשכר על חשבון המעסיק. מרבית המדינות החליטו לסגור את מערכות החינוך לגיל הרך.

אוסטרליה: כאן ננקטה גישה שונה, והדגש בסיוע היה בקיום שגרת החינוך לילדים ולא במענקים. המסגרות נותרו פתוחות והוצעו בחינם להורים עובדים. ניתנה תמיכה ממשלתית ייעודית למעונות וגנים לגיל הרך שהפסידו חלק מהכנסתם עקב ירידה בתפוסה.

צרפת: המסגרות לילדים קטנים נשארו פתוחות, בתפוסה חלקית ועם עדיפות לילדי עובדים חיוניים. נוסף על כך, מעסיקים חויבו לאפשר עבודה בשעות מופחתות או גמישות במהלך הסגר, וקיבלו פיצוי של 70% מהשכר נטו של עובדים שעבודתם הופרעה בשל טיפול בילדים בזמן הסגר ובמקרה של סגירת בתי ספר בשל חשיפה לקורונה.

הונגריה: עוד לפני הקורונה, הורים בהונגריה היו זכאים לקצבה בגובה של 70% מהשכר מתום חופשת הלידה ועד ליום הולדת שנתיים של ילדם, ולאחר מכן לקצבה קבועה מופחתת עד גיל 3. הורים ל-3 ילדים ומעלה זכאים לקצבה מיוחדת עד שמלאו לילדם הצעיר 8. בעקבות המשבר, הזכאות הוארכה עד סוף תקופת הסגר, עבור הורים שזכאותם אמורה הייתה להסתיים.

ספרד: מערכת החינוך נסגרה. הורחבו זכויות להורים החוזרים מחופשת לידה והורות, היכולים לבקש חזרה הדרגתית.

דנמרק: ניתנה הגנה מיוחדת לנשים בהיריון. מסגרות החינוך הושבתו, חוץ מהמסגרות של ילדי עובדים חיוניים בהפעלת הרשויות המקומיות.

נזכיר כי לפני כ-5 חודשים, ערב כניסתה של ישראל לסגר השני, שר האוצר ישראל כ"ץ הבטיח כי "סוגיות נוספות שעל הפרק, בהן סיוע להורים עובדים בזמן הסגר, ייבחנו במהלך הימים הקרובים". שאלנו היום שוב בלשכת שר האוצר האם מתוכנן סיוע להורים עובדים בסגר. נענינו כי "ראש הממשלה ושר האוצר הודיעו על תוכנית כלכלית נוספת להזנקת המשק, תוכנית סיוע חדשה נרחבת הכוללת תשלום ישיר למשפחות, מבוגרים וילדים, עד העשירון השביעי, שיסייע להם גם בתחומים אלה".