בדרך לשמיים פתוחים - אבל עד כמה המתווה באמת ישים? קבינט הקורונה אומנם אישר אתמול (שלישי) את המתווה לפתיחת השמיים שצפוי לצאת לדרך ביום ראשון הקרוב, 7 במרץ, מתווה שכולל כניסה של 3,000 אזרחים ישראלים למדינה מדי יום וחלוקה מיידית של האמצעים הטכנולוגיים שמטרתם לאכוף את הבידוד – אלא שנכון לעכשיו, יש בתוכנית הזו לא מעט חורים והיא מצריכה לא מעט הכנות, שכלל לא בטוח שניתן יהיה להשלים עד תחילת השבוע הבא.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

מוקש ראשון בדרך ליישום המתווה הוא סוגיית הצמידים האלקטרוניים שמשרד הבריאות החל לחלק לישראלים ששבים מחו"ל ומעוניינים להישלח לבידוד ביתי במקום למלונית. הפיילוט שיצא לדרך אמש הוגדר כפיילוט ל-100 אנשים בלבד, וכדי להגדיל את כמות האזרחים שלהם יחולק אמצעי הפיקוח הזה, יש לעגן זאת בחקיקה – מה שכמעט ואין סיכוי שיקרה עד יום ראשון.

נוסעים שחזרו מחו"ל עם צמיד אלקטרוני (צילום: noon)
אין מספיק צמידים אלקטרוניים, ובשביל להרחיב את הפיילוט - צריך חקיקה | צילום: noon

דרך נוספת לאכוף את הבידוד הביתי עליה חשבו היא אפליקציה משטרתית שתפקח על המבודדים – אם לא יהיו מספיק צמידים לחלק. הרעיון הוא שכל מבודד ילחץ על לינק שיישלח אליו – וכך המשטרה תדע לוודא שהוא באמת בביתו. אבל ברור שניתן יהיה לעקוף זאת, להשאיר את הטלפון הנייד בבית – ולצאת ממנו כרגיל, כך שלא ברור עד כמה האמצעי הזה יעיל. מה גם שהאכיפה המשטרתית התבררה כלא יעילה או מרתיעה דרמטית.

נתב"ג, שדה תעופה, נמל תעופה, טיסות, טיסה (צילום: AP)
המבוגרים המחוסנים יוכלו לטוס, אבל מה יעשו הילדים? | צילום: AP

סוגיה משמעותית נוספת שהיא חור גדול במתווה פתיחת השמיים היא מה יעשו עם הילדים – אוכלוסיה שטרם מחוסנת. איך ילדים אמורים להצטרף להורים מחוסנים שירצו לנסוע לחו"ל? האם הם יצטרכו לעבור דרך ועדת חריגים מיוחדת, האם יהיה עליהם לערוך בדיקות קורונה לפני העלייה לטיסה? לשאלות האלה עדיין אין מענה וסביר שלא יהיה בחמשת הימים הקרובים.

מי יקבע מי יהיו הישראלים שיורשו להיכנס לארץ מדי יום? 

חור נוסף במתווה הוא שאלת כמות הנוסעים הנכנסים לישראל. קבינט הקורונה אישר כניסה של 3,000 ישראלים לארץ מדי יום, אך שרת התחבורה מירי רגב הודיעה היום כי בשלב הראשון, ייכנסו לישראל לא יותר מ-1,000 אזרחים ביום וזאת על מנת לוודא את אפקטיביות האכיפה לצד אספקה של מלאי הצמידים האלקטרוניים, שיאפשרו פיקוח מיטבי והדוק על הבידוד הביתי. בנוסף, בכלל לא ברור מי יהיה הגוף שיקבע מי יהיו אותם אלפי ישראלים שיאושר להם להיכנס לארץ בכל יום.

בדיקת קורונה בנתב"ג (צילום: יוסי אלוני, פלאש/90 )
מי יקבע אילו ישראלים יוכלו להיכנס ואילו לא? | צילום: יוסי אלוני, פלאש/90



שאלה נוספת שהמענה עליה לא ברור הוא מהם היעדים הסופיים שניתן יהיה לטוס אליהם. אתמול העלו במשרד התחבורה את שמות היעדים הראשונים שככל הנראה יאפשרו כניסה של ישראלים - קייב, פריז, פרנקפורט וניו יורק – אך הדבר הזה טעון אישור, ובנוסף - גם חברות התעופה טוענות שעדיין לא אושר לוח טיסות לשבוע הבא, שבו, כאמור, המתווה אמור לצאת לדרך.

המתווה המלא שאושר וייכנס לתוקף ביום ראשון, 7 במרץ:

• 3,000 אזרחים ישראלים יוכלו להיכנס ארצה מדי יום, דרך האוויר ודרך היבשה, בהיקף טיסות שייקבע על ידי משרד התחבורה בתיאום עם משרד הבריאות.

• ישראלים החוזרים מחו"ל יחויבו בבידוד ביתי. אזרחים מחוסנים או מחלימים יידרשו לעבור בדיקות לאיתור הנגיף גם הם.

• הבידוד ייאכף בצורה ממוקדת, ויוגדר עבור המשטרה כמשימה ב"עדיפות עליונה".

• קידום מיידי של האמצעים הטכנולוגיים והחקיקה הנדרשת לשימוש בהם, למען אכיפת הבידוד הביתי.

• אזרחים שלא יכולים לקיים בידוד ביתי, יעבירו אותו במלונית קורונה.

• אזרחים מחוסנים יוכלו לצאת מגבולות המדינה בהתאם להיקף הטיסות. במקביל, תופעל ועדת חריגים ליציאה מישראל שתדון בבקשות יציאה של אזרחים שאינם מחוסנים.

• תתבצע עבודת מטה בעניין כניסה עתידית של תיירים מחוסנים.
פרופ' ברבש הזהיר: "זו סכנה מוחשית למבצע החיסונים, ניתוק מוחלט של הממשלה מהמצב"  

בריאיון למהדורה המרכזית, מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' חזי לוי הביע דאגה מסוגיית נתב"ג: "זה אירוע שנידון עכשיו באריכות, ללא ספק זה מעורר חשש. צריך לרבע מעגל בין הצורך למנוע הגעה ולהישמר ממוטציות לבין הצורך להיכנס לארץ עכשיו כדי להצביע בבחירות. נקבע מתווה שבו יוכלו להיכנס 3,000 ביום. במקביל, תוגבר האכיפה. התחלנו גם פיילוט באזיק אלקטרוני מתוך מטרה לאפשר לאנשים לחזור ולהצביע - ולאכוף את הבידוד".

 

מנכ"ל משרד הבריאות לשעבר, פרופ' גבי ברבש, תקף בחריפות את המתווה - וטען שמדובר בסכנה מוחשית למבצע החיסונים: "הולכים לסכן את כל מה שעשינו עד עכשיו. זה ניתוק ניהולי הכי קיצוני של הממשלה ממה שקורה בשטח. מקבלים החלטות בידיעה שכלום לא יקרה, בלי בקרה". 



והשאלות שעולות בנוגע לנתב"ג - עולות גם לגבי שני מוקדי פעילות משמעותיים שיחזרו לפעול ביום ראשון: המסעדות והאירועים.  גם במקרה הזה עולות שאלות כמו מי יאכוף את התו הירוק? הרי המשטרה לא תצליח לפקח על כל האירועים שיתקיימו - והדבר יהיה נתון לאחריותם הבלעדית של בעלי האולם ומארגני השמחה. ואיך ילדים שאינם מחוסנים ייכנסו לאירועים ולמסעדות? ומה תעשה משפחה שמגיעה למסעדה שבה ההורים מחוסנים והילדים לא?