גדעון סער ואחרים מציעים לאמץ את "המודל הסיני": בדיקות חובה לכלל תושבי הארץ. הרעיון יצריך השקעה כספית במערך הבדיקות, אבל מומחים צופים שהתועלת למשק תהיה גבוהה פי כמה וכמה: "זה יאפשר את חזרתם לשגרה של עשרות אלפי האזרחים הנמצאים בבידוד".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בשיחה נדירה בין השניים, הציע בימים האחרונים חבר הכנסת גדעון סער לראש הממשלה בנימין נתניהו להחיל מערך של בדיקות קורונה חובה ברחבי המדינה. הרעיון, שכבר יושם במדינות אחרות בעולם, מבקש לבדוק את כל תושבי הארץ, לפי אזורים, כדי לאתר את התחלואה הסמויה.

הרעיון של סער מצטרף לקריאות נוספות לנקוט במדיניות אקטיבית יותר בהתמודדות עם משבר הקורונה. במונחים מעולם הספורט: לעבור מהגנה להתקפה. הרציונל שעומד מאחורי הגישה הוא העברת המיקוד מסיוע כלכלי לעסקים שנפגעו מההגבלות – להסרת ההגבלות ופתיחת העסקים לצד מערך בדיקות אפקטיבי.

בהיבט הכלכלי, כיסוי כלל האוכלוסייה בבדיקות יצריך העמדת מערך יקר, אבל התועלת שעשויה לצמוח ממנו למשק תהיה גבוהה פי כמה וכמה. הממשלה הקצתה יותר מ-100 מיליארד שקל להתמודדות עם השלכות הקורונה, במענקים, דמי אבטלה ותוכניות סיוע נוספות. סכומים צנועים בהרבה יספיקו כדי לבדוק את כל 9 מיליון הישראלים, אפילו פעם בשבוע.

"בצד התועלת הבריאותית הנגזרת ממנה, יש בהצעתו של ח"כ גדעון סער לעריכת בדיקות קורונה מהירות לכלל האוכלוסייה גם תועלת כלכלית לא מובטלת", אומר ד"ר ארז כהן, חוקר ומרצה למדיניות ציבורית באוניברסיטת אריאל.

בטווח הקצר העלות תעלה על התועלת, בטווח הארוך זה ישתלם

כהן מסביר כי התועלת המיידית תהיה בביטול הבידוד של ישראלים רבים: "בדיקות קורונה לציבור רחב ובאותו הזמן, על אף העלות הגבוהה, יאפשרו את חזרתם לשגרה של עשרות אלפי האזרחים הנמצאים בבידוד. חזרתם לשגרת העבודה תניע את הפעילות במשק ותתרום לתפוקתו ולצמיחת הכלכלה, עד כי תכסה פי כמה וכמה את העלות הנגזרת מתהליך עריכת הבדיקות המאסיבי".

עם זאת, ייתכן שבטווח הקצר העלות תעלה על התועלת. אם פרופ' גמזו צודק בהערכה כי יש כמות הנדבקים האמיתית גבוהה פי עשרה מהמספרים הרשמיים, הרי שמבצע בדיקות חובה לכלל האוכלוסייה גם יכניס לבידוד כמות גבוהה של אנשים. אלא שזאת תהיה כמובן ירידה לצורך עלייה, שתתרום להורדת התחלואה ובהמשך לשיקום המשק.‎
 
ההצעה לבדיקות חובה מכונה גם "המודל הסיני", שם ערכו השלטונות מבצעים לדגימת מיליוני תושבים בתוך ימים ספורים. "הצעה זו אינה מקורית אלא מיושמת במספר מדינות בעולם, ובכללן בסין שבה החלה כידוע המגיפה", אומר כהן.

לדבריו, המודל הסיני הוכיח את עצמו היטב. "נתוני התוצר המקומי בסין ברבעון השלישי של השנה, מעידים על צמיחה של קרוב ל-5%, זאת בעוד רוב מדינות העולם חוות נסיגה משמעותית בצמיחת כלכלותיהן", הסביר. כהן מסביר כי "יש בנתון זה כדי לבסס את נחיצותו של המהלך המוצע לבדיקות קורונה מהירות ולשחרורם המהיר של המבודדים בפרט ושל המשק כולה בכלל לשגרת החיים הכלכליים".‎